Εβδομήντα χρόνια από την πρεμιέρα της εμβληματικής ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Notorious», ξαναθυμόμαστε μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Βρετανού σκηνοθέτη. Ο μετρ του σασπένς, έχει στη διάθεσή του δύο θρυλικούς πρωταγωνιστές. Τον Αμερικανό σταρ, Κάρι Γκράντ και τη Σουηδή, Ίνγκριντ Μπέργκμαν – ίσως την σημαντικότερη ηθοποιό της Έβδομης Τέχνης. Μαζί τους και ο εξαιρετικός Κλάουντ Ρέινς (Casablanca – 1942), συνθέτει ένα ερωτικό τρίγωνο μου γράφει κινηματογραφική ιστορία…

Ads

Notorious
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock
Σενάριο: Ben Hecht
Πρωταγωνιστούν: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κάρι Γκραντ, Κλάουντ Ρέινς, Αλέξης Μινωτής
Χώρα: Η.Π.Α.
Φορμάτ: Ασπρόμαυρο
Έτος: 1946
Διάρκεια: 101 λεπτά

image

Μια όμορφη γυναίκα μ’ ένα σπιλωμένο παρελθόν (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) στρατολογείται από τον Αμερικάνο πράκτορα Ντέβλιν (Κάρι Γκράντ), για να κατασκοπεύσει μία ομάδα από Ναζί στο μεταπολεμικό Ρίο. Η κατασκοπία αυτή φτάνει να γίνεται πολύ επικίνδυνη για την ζωή της αφού δεχτεί να παντρευτεί τον πιο ευγενή από τον κύκλο των Ναζί, τον Άλεξ (Κλάουντ Ρέινς).

Ads

image

Μόνο ο Ντέβλιν μπορεί να την σώσει, αλλά για να το κάνει θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει τον ρόλο του. Θα πρέπει παράλληλα να αναλογιστεί την απελπιστική κατάστασή της κοπέλας, να αναγνωρίσει ότι την αγαπούσε εξ αρχής και να της το πει.

Μία θρυλική ταινία και για πολλούς η καλύτερη δημιουργία του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μια αλληγορία αγάπης και προδοσίας με τους Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Κάρυ Γκραντ, σε εκπληκτικές ερμηνείες. Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί στο ζενίθ της καριέρας τους, ενώ στους δεύτερους ρόλους, ο Κλάουντ Ρέινς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ ‘Β Ανδρικής Ερμηνείας και ο Αλέξης Μινωτής, ενσαρκώνει έναν χαρακτηριστικό ρόλο.

image

Το εξαιρετικό σενάριο του Μπέν Χέκτς (υποψήφιο για Όσκαρ) ξετυλίγεται ιδανικά από τον μετρ του είδους Χίτσκοκ, που εδώ τον συναντάμε στα καλύτερά του. Η ταινία έμεινε επίσης στην ιστορία ως η δεύτερη και τελευταία συνεργασία της Μπέργκμαν με τον Χίτσκοκ.

image

Είχε προηγηθεί το «Spellbound» του 1945 – που στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Νύχτα Αγωνίας” – όπου η Μπέργκμαν πρωταγωνιστούσε στο πλευρό του Γκρέγκορι Πεκ. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1927 με τον τίτλο «The House of Dr. Edwardes», των Χίλαρι Σεντ, Τζορτζ Σόντερς και Τζον Πάλμερ.

image

Θα ακολουθήσει η γνωριμία της Μπέργκμαν με τον Ροσελίνι και η αλλαγή της σελίδας στην καριέρας της με τις ταινίες που δημιούργησε στην Ιταλία. Γεγονός που όπως λέγεται ο Χίτσκοκ δεν της το συγχώρησε ποτέ…

Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock

image

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, παραμένει διαχρονικά ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης και σημείο αναφοράς, τόσο για τους θεατές όσο και για τους συναδέλφους του στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Προτάθηκε συνολικά πέντε φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας: το 1941 (Ρεβέκκα), το 1945 (Στον Ίσκιο του Θανάτου / Ναυαγοί) το 1946 (Νύχτα Αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλώς Μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δε το κέρδισε ποτέ. Ωστόσο η Ακαδημία αναγνωρίζοντας το λάθος της, του απένειμε το 1968, ένα τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης.

«Όταν ένας ηθοποιός με πλησιάζει για να συζητήσουμε τον χαρακτήρα του, του λέω ότι τα πάντα είναι γραμμένα στο σενάριο. Αν επιμένει και ρωτήσει “Μα ποιο είναι το κίνητρό μου;”, του απαντώ “Ο μισθός σου”…» – Άλφρεντ Χίτσκοκ

Διαβάστε επίσης:
Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο διαχρονικός μετρ του σασπένς

Κάρι Γκραντ / Cary Grant

image

Ο Κάρι Γκραντ υπήρξε ένας από τους πιο γοητευτικούς και αξιόλογους ηθοποιούς, με σπουδαία φιλμογραφία στο ενεργητικό του, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρυσής περιόδου του Χόλιγουντ. Αν και τιμήθηκε μόλις μ’ ένα Όσκαρ, το 1970 για τη συνολική του προσφορά, ο Γκραντ, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Φρανκ Κάπρα και ο Χάουαρντ Χοκς, έχοντας στο πλευρό του υπέροχες ηθοποιούς, όπως η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Κάθριν Χέμπορν, η Γκρέις Κέλυ και η Όντρεϊ Χέπμπορν. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 σημαντικότερους κινηματογραφικούς σταρ όλων των εποχών.

«Όλοι θέλουν να γίνουν ο Κάρι Γκραντ. Κι εγώ επίσης…» – Κάρι Γκραντ

Διαβάστε επίσης:
Στον αστερισμό του Κάρι Γκραντ

Ίνγκριντ Μπέργκμαν / Ingrid Bergman

image

Από τη συνεργασία της με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, μέχρι την γνωριμία της με τον Ρομπέρτο Ροσσελίνι και τις ταινίες της στην Ιταλία, αλλά και την «Φθινοπωρινή Σονάτα» (1978) του συμπατριώτη της και σπουδαίου δημιουργού, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Σουηδή καλλιτέχνης Ίνγκριντ Μπέργκμαν, αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες και πιο πλήρης ηθοποιούς, στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

«Το φιλί είναι ένα αξιαγάπητο τέχνασμα σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματήσει τον λόγο όταν οι λέξεις γίνονται περιττές.» Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Διαβάστε επίσης:
Η κορυφαία ηθοποιός της Έβδομης Τέχνης: Ίνγκριντ Μπέργκμαν

O Φρανσουά Τρυφώ στο βιβλίο του για το έργο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, έχει αναφερθεί στο «Notorious» ως το μοναδικό έργο που παρέχει την πληρέστερη αντιπροσώπευση της τέχνης του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη. Ενώ το φιλί ανάμεσα στον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν – διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών – έχει μείνει στην Ιστορία, ως μία από τις πιο ερωτικές στιγμές που αποτύπωσε η κάμερα επί της μεγάλης οθόνης…