Η μεγαλύτερη σινεφίλ γιορτή της πρωτεύουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού, από τις 28 Σεπτεμβρίου, έως και τις 9 Οκτωβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος, παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα, την αξιόλογη ταινία «Στο Σκοτάδι» του Ντούσαν Μίλιτς που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ.

Ads

Το 2004 ελάχιστοι Σέρβοι έχουν απομείνει στις εστίες τους στο Κόσοβο. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, δυο Ιταλοί στρατιώτες, φροντίζουν την οικογένεια του Μιλούτιν, της κόρης και της εγγονής του. Όμως κάθε νύχτα το απόμερο σπίτι δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις, άγνωστης προέλευσης.

Βασισμένο στη φρίκη των γεγονότων εκείνης της περιόδου στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στο γράμμα ενός παιδιού που διαβάστηκε στον ΟΗΕ, το έργο είναι ένας θρίαμβος ατμοσφαιρικού μινιμαλισμού και μεταφυσικής υπόνοιας.

image

Ads

Στο δάσος κρύβονται εχθροί, λύκοι, ή «κάτι άλλο», καθώς η σκηνοθεσία έχει το καρπεντερικό ταλέντο να εγκυμονεί επιδέξια την απρόσωπη απειλή. Η έκρηξη της 3ης πράξης, εν μέσω μιας οργιώδους βιρτουοζιτέ, παραδίδει ένα πολιτικότατο αντιπολεμικό θρίλερ τρόμου και υπενθυμίζει πανταχόθεν τον φόβο που γεννάμε εναντίον αλλήλων.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είναι γεννημένος το 1969 και βραβευμένος εγχώρια στο φεστιβάλ FEST της Σερβίας, στη Βουλγαρία αλλά και στο Μόντρεαλ.

image

Το «Σκοτάδι / Darkling / Mrak», είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Ντούσαν Μίλιτς, ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο το 2003, με την ταινία «Strawberries in the Supermarket» και ακολούθησαν το 2006, το «Gucha: Distant Trumpet» και το 2014, το φιλμ «Travelator».

Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2021 εκτελούσε και χρέη συμπαραγωγού στην ταινία «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Άρη Σερβετάλη, Λευτέρη Πολυχρόνη, Γιάννη Βασιλώττο και Δημήτρη Λάλο.

Το εξαιρετικό μοντάζ της ταινίας υπογράφει ο σπουδαίος Γιάννης Χαλκιαδάκης, ο οποίος έχει βραβευτεί για τη δουλειά του στο «Wasted Youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, αλλά και στον «Μαχαιροβγάλτη» του Γιάννη Οικονομίδη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Πολλές από τις ταινίες που έχει μοντάρει προβλήθηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Σάντανς και Βερολίνου και ανάμεσα στις 44 δουλειές του σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους ξεχωρίζουν η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.

image

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για την 28η έκδοσή του, πιο αισιόδοξο και πλούσιο σε δράσεις από ποτέ. Ο διεθνής θεσμός προσφέρει μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες και διεξόδους στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, αναδεικνύει νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, παρουσιάζει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες και πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς συνοδεία εκλεκτών προσκεκλημένων και διοργανώνει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass και παράλληλες εκδηλώσεις, δικαιώνοντας την αγάπη των θεατών όλα αυτά τα χρόνια.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022,  στους φυσικούς του χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΠΑΛΛΑΣ αλλά και για πρώτη φορά και για μία ξεχωριστή προβολή στην αίθουσα VILLAGE CINEMAS – VMAX SPHERA @ THE MALL ATHENS.

To αναλυτικό πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνεται στη Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, στις 19.00.

image

Στο Σκοτάδι / Darkling / Mrak
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντούσαν Μίλιτς
Πρωταγωνιστούν: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević, Flavio Parenti
Φωτογραφία: Kiril Prodanov
Μοντάζ: Yanis Chalkiadakis
Μουσική: Kristian Eidnes Andersen
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Σερβία, Δανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα
Διάρκεια: 104 λεπτά