Το «Σκηνοθετώντας την Κόλαση / Directing Hell» του Χρήστου Χουλιάρα, δεν είναι ένα ακόμα βιογραφικό ντοκιμαντέρ. Ασχολείται αποκλειστικά με το Σινεμά του Νίκου Νικολαΐδη. Με φόντο τις ταινίες του, η συγκινητική ταινία τεκμηρίωσης, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του αγαπημένου Έλληνα σκηνοθέτη.

Ads

Μετά το «Άφτερλωβ» του Χάρη Φραγκούλη (δείτε το ολόκληρο στο Web Tv του Tvxs) η Marni Films παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Νικολαΐδη, «Σκηνοθετώντας την Κόλαση» του Χρήστου Χουλιάρα, δωρεάν online από την Παρασκευή 17 Απριλίου.

Το «Directing Hell», έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, τον Σεπτέμβριο του 2011, στις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας. Στους αγαπημένους κινηματογράφους Αττικόν – Απόλλων και πολύ πριν τα τραγικά γεγονότα με το κάψιμο τους, σε μία συγκινητική βραδιά, παρουσία συγγενών, συνεργατών αλλά και φίλων, του μεγάλου Νίκου Νικολαΐδη, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ.

Στην ταινία, δεν αναφέρονται για παράδειγμα τα βιβλία του Νίκου Νικολαΐδη, ούτε καθαρά βιογραφικά στοιχεία για τη ζωή του. Ό,τι υπάρχει από αυτά είναι περασμένο μέσα από τις ταινίες του και αναδεικνύεται μέσα από αποσπάσματά τους και σκέψεις συνεργατών και φίλων του γι’ αυτές.

Ads

Ο Χρήστος Χουλιάρας, υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Νίκου Νικολαΐδη σε τρεις ταινίες: «Θα Σε δω στην Κόλαση Αγάπη Μου» (1999), «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα» (2002), «The Zero Years» (2005). Το πρώτο βράδυ που γνωρίστηκαν, ο Νίκος Νικολαΐδης εκμυστηρεύτηκε στον Χρήστο Χουλιάρα ότι του είχε φανεί αρχικά λίγο παράξενος και γι’ αυτό του έδωσε το παρατσούκλι Μάνσον…

Το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Χουλιάρα, ένα ταξίδι στον ιδιαίτερο κινηματογραφικό κόσμο του Νίκου Νικολαΐδη, αρχίζει να προβάλλεται στο youtube και συγκεκριμένα στο κανάλι nikosnikolaidisads39, όπου φιλοξενείται το έργο του ασυμβίβαστου δημιουργού. Οι προβολές ξεκινούν την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου, «συνοδεύοντας» όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη / συγγραφέα, οι οποίες εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν δωρεάν online στο συγκεκριμένο κανάλι και σε ποιότητα HD (Ηigh Δefinition), στο ΥouΤube, για το κοινό.

«To ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι, μια προσπάθεια εξερεύνησης του σκοτεινού, ιδιαίτερου κινηματογραφικού κόσμου του Νίκου Νικολαΐδη και ταυτόχρονα μια κατάδυση στις ταινίες του και την προσωπικότητά του μέσα από αυτές. Μέσα από τις σκοτεινές προσωπικές εμμονές του, τις εφιαλτικές φαντασιώσεις και το υγρό κινηματογραφικό σύμπαν του Νικολαΐδη, το «Directing Hell» εισάγει τον θεατή σε έναν μεγάλο κινηματογραφικό κόσμο, αποτελώντας μια ευκαιρία πρώτης γνωριμίας με το έργο του δημιουργού. Δεν είναι τόσο βιογραφικό όσο αναφορικό στη δουλειά του, στις ταινίες του και σε απόψεις που μπορεί να διαφωτίσουν κάποιες πτυχές ή να κάνουν ακόμη πιο μυστήριες κάποιες άλλες», υπογραμμίζει ο Χρήστος Χουλιάρας, που δούλεψε για χρόνια δίπλα στον Νίκο Νικολαΐδη ως βοηθός σκηνοθέτης και επηρεάστηκε βαθιά από την προσωπικότητα και το έργο του.

Αγαπημένοι συνεργάτες, στενοί φίλοι και δημιουργοί μιλούν και παραθέτουν τη δική τους άποψη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για αυτό που άλλαξε, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον Κινηματογράφο ο Νίκος Νικολαΐδης, σχηματίζοντας ένα  πορτραίτο ειλικρινές και αληθινό, όπως και ο ίδιος θα ήθελε.

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ καταθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό από γυρίσματα, καθώς και χαρακτηριστικά αποσπάσματα και μουσικές από τις ταινίες του. Ο ίδιος ο  Νίκος Νικολαΐδης εμφανίζεται επίσης σε διάφορες στιγμές της πορείας του, καταθέτοντας τον γοητευτικό, συναρπαστικό του λόγο.

Διαβάστε επίσης:

image

Σκηνοθετώντας την Κόλαση / Directing Hell
Σκηνοθεσία: Χρήστος Χουλιάρας
Σενάριο: Χρήστος Χουλιάρας, Στέργιος Πάσχος
Cast: Κωνσταντίνος Τζούμας, Michele Valley, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Οικονομίδης, Τάκης Σπυριδάκης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιάννης Αγγελάκας
Φωτογραφία: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Παραγωγή: Marni Films & Restless Wind
Παραγωγός:  Θεοδώρα Βαλεντή
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 79 λεπτά
Από την Παρασκευή 17 Απριλίου δωρεάν online