Μία από τις καλύτερες ταινίες του 2011 θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος στο πλαίσιο του Αφιερώματος: “Σινεμά και Ψυχανάλυση”. Ο λόγος για το αριστουργηματικό «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών Αθήνας του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου συνεχίζει τις παρουσιάσεις και συζητήσεις ταινιών προκειμένου να αναδείξει την ψυχαναλυτική σκοπιά με όχημα το κινηματογραφικό έργο, αφού το θεωρεί αποτύπωση της ανθρώπινης ψυχικής πραγματικότητας.

image
 
Μέσα από αυτό το πρωτότυπο και ενδιαφέρον εγχείρημα η ψυχανάλυση συνδιαλέγεται με ανθρώπους του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, κριτικούς, θεωρητικούς και φυσικά, με τους ίδιους τους θεατές.
 
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου αφιερώματος “Σινεμά και Ψυχανάλυση“, έχουν προβληθεί αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως το “Hiroshima Mon Amour” (1959) του Alain Resnais, κλασσική ταινία της Νουβέλ Βαγκ, το “Festen” (1998) του Thomas Vinterberg, υπέροχο δείγμα του Δόγματος ’95, ενώ η τελευταία ταινία που παρουσιάστηκε, ήταν ο “Άδικος Κόσμος” (2012) του Φίλιππου Τσίτου. Τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, το αξιόλογο φιλμ του Ασγκάρ Φαραντί, «Ένας Χωρισμός».

image
 
Μετά από 14 χρόνια έγγαμου βίου, η Σιμίν και ο Ναντέρ θέλουν να χωρίσουν. Ζουν στην Τεχεράνη με την 11χρονη κόρη τους και τον ηλικιωμένο πατέρα του Ναντέρ, που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Οταν μια μέρα η Σιμίν αποφασίζει να μεταναστεύσουν σε μία χώρα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ναντέρ, που θέλει να μείνει στο Ιράν για να προσέχει τον πατέρα του.

image
 
Έτσι χωρίζουν και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος, όμως, να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του συζύγου της, ενώ παράλληλα ήταν έγκυος. Ή μήπως το ’ξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σ’ έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες που καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του, αλλά και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του.

image
 
Μία δύσκολη αλλά ρεαλιστική ταινία, που μεταξύ άλλων, μας επιτρέπει να δούμε πως  ακροβατεί η ιρανική κοινωνία,  ανάμεσα στη θεοκρατία και τις δυτικές επιδράσεις, που δέχεται. Το φιλμ έφυγε από το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, με την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας.
 
Το φιλμ «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, απέσπασε επίσης, την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας (από κοινού στις δύο πρωταγωνίστριες: Leila Hatami και Sareh Bayat), καθώς και την Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας (επίσης από κοινού στους τέσσερις άνδρες πρωταγωνιστές: Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Ali-Asghar Shahbazi, Babak Karimi). Παράλληλα βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα αλλά και το Όσκαρ, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image
 
Η ταινία «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, θα προβληθεί στο πλαίσιο του Αφιερώματος “Σινεμά και Ψυχανάλυση” σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος.
Η προβολή της ταινίας θα ξεκινήσει στις 14:00 και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις του ψυχαναλυτή Ρεζινάλντ Μπλανσέ, της ψυχαναλύτριας Ελένης Ρηγούτσου και του κριτικού κινηματογράφου Γιάγκου Αντίοχου.


 
Το εισιτήριο είναι στα 3 ευρώ και για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών Αθήνας του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου: www.akspa.gr