Το 1981, ο Τζον Χιούστον, συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο σύνολο ηθοποιών και ποδοσφαιριστών για τις ανάγκες της ταινίας του: «Η Μεγάλη Απόδραση των 11». Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Μάικλ Κέιν, αλλά και ο σπουδαίος Μαξ Φον Σίντοφ, συνεργάζονται άψογα με τους θρυλικούς αθλητές, Πελέ και Μπόμπι Μουρ. Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο / Μουντιάλ, που διεξάγεται στη Ρωσία, ξαναβλέπουμε ένα χαρακτηριστικό φιλμ για τη διαχρονική σχέση του Κινηματογράφου με τον βασιλιά των σπορ.

Ads

Μουντιάλ 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ 2018, είναι ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και στο οποίο διαγωνίζονται οι εθνικές ομάδες ανδρών των μελών της FIFA. Πρόκειται για το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Στο τουρνουά συμμετέχουν 32 εθνικές ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν 31 ομάδες που προέκυψαν μέσω προκριματικών αγώνων και της αυτομάτως προκρινόμενης διοργανώτριας χώρας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει το τουρνουά καθώς και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα λάβει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά 64 αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε 12 γήπεδα, που βρίσκονται σε 11 πόλεις. Ο τελικός θα λάβει χώρα στις 15 Ιουλίου στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας.

Ads

image

Ποδόσφαιρο και Σινεμά

Οι σκηνοθέτες παίρνουν την κάμερα, κατεβαίνουν από την κερκίδα, μπαίνουν στα αποδυτήρια, καταγράφουν καρέ καρέ και αποτυπώνουν με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις ιστορίες που έχει να αφηγηθεί ο βασιλιάς των σπορ. Με αφορμή το Μουντιάλ 2018, παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης, με αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή το ποδόσφαιρο. Η Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr βγαίνει από την σκοτεινή αίθουσα και εισέρχεται στο γήπεδο, παρέα με χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης.

«Η Μεγάλη Απόδραση των 11» (Victory – 1981) του Τζον Χιούστον

image

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, φυλακισμένοι Άγγλοι και Αμερικανοί σύμμαχοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ετοιμάζονται για έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενάντια σε μία ομάδα των Γερμανών Κατακτητών.

Οι Ναζί θέλουν πάση θυσία τη νίκη και με οποιοδήποτε μέσο, έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσουν στην προπαγάνδα τους περί ανωτερότητας της Άρειας φυλής σε κάθε είδους δραστηριότητα. Οι σύμμαχοι όμως έχουν αντίθετη άποψη και βρίσκουν τον συγκεκριμένο αγώνα ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία για απόπειρα απόδρασης με σκοπό την ελευθερία τους.

image

Μία δημοφιλής ταινία, από τον βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό σκηνοθέτη, Τζον Χιούστον, που αν και δεν ανήκει στις καλύτερες δημιουργίες του σπουδαίου καλλιτέχνη, ωστόσο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην εποχή της, κι έκτοτε δικαίως δε λείπει από κανένα αφιέρωμα που αναφέρεται στη σχέση ποδοσφαίρου και κινηματογράφου. Η «Μεγάλη Απόδραση των 11», βασίζεται στην «Μεγάλη Απόδραση» του Τζον Στάρτζες και φέρει την υπογραφή, ενός εμβληματικού σκηνοθέτη στην Ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου.

image

Ενός δημιουργού, ο οποίος στην πλούσια φιλμογραφία του, κατάφερε μεταξύ άλλων να τιμηθεί με δύο χρυσά αγαλματίδια για την κλασική ταινία «The Treasure of the Sierra Madre» του 1948, στην κατηγορία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου, ενώ έχει αποσπάσει ακόμη δεκατρείς υποψηφιότητες για Όσκαρ, σε μία ιδιαίτερα πλούσια καριέρα, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα.

image

Διαθέτοντας ένα έξοχο επιτελείο ηθοποιών, αλλά και θρυλικών αστέρων του ποδοσφαίρου, η ταινία «Η Μεγάλη Απόδραση των 11» μεταφέρει με μοναδικό τρόπο στην μεγάλη οθόνη την ένταση και το πάθος ενός ιδιαίτερου ποδοσφαιρικού αγώνα. Πρωταγωνιστούν: ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο φλεγματικός Μάικλ Κέιν, ο έξοχος Μαξ Φον Σίντοφ, αλλά και οι θρύλοι του ποδοσφαίρου: Πελέ, Μπόμπι Μουρ και Αρντίλες.