Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά προβολών σύγχρονων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών. Αυτή την εβδομάδα την σκυτάλη πάιρνει το αξιόλογο φιλμ της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, «September», το οποίο προβάλλεται την Κυριακή 5 Απριλίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα και την ψυχαναλύτρια Αριέλλα Ασέρ.

Ads

Η Ελληνική Ψυxαναλυτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από ομάδα Ελλήνων Ψυχαναλυτών που είχαν εκπαιδευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τον Καναδά. Εδρεύει στην Αθήνα (οδό Μονής Πετράκη 4). Είναι Συστατική Εταιρεία της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA) που ιδρύθηκε απο τον Sigmund Freud τον Μάρτιο του 1910, στη Νυρεμβέργη, στη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συνεδρίου. Είναι επίσης Μέλος της Ευρωπαϊκής Ψυχαναλυτικής Ομοσπονδίας (EPF).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Σινεμά με τον Φρόιντ», η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβάλλει αυτή την Κυριακή της ταινίας της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, «September».

image

Ads

Η Άννα (Κόρα Καρβούνη), ζει με τον σκύλο της τον Μανού σ’ ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν όμως ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω.

image

Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επανέρχεται, δέκα χρόνια μετά το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», με μία εξίσου αξιόλογη δημιουργία. Καθηλωτική η ερμηνεία της Κόρα Καρβούνη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Άννα και άξια συμπαραστάτρια της η συμπρωταγωνίστρια της, Μαρία Σκουλά που υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα της διπλανής οικογένειας.

image

Στα συν της ταινίας, η όμορφη και ρεαλιστική φωτογραφία του Γιώργου Μιχελή, ενώ ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στον Χρήστο Στέργιογλου. Ο δημοφιλής ηθοποιός με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, μπορεί εδώ να κάνει απλά και μόνο ένα μικρό πέρασμα προς το τέλος της ταινίας, αλλά η παρουσίαση του είναι σχεδόν λυτρωτική αποφορτίζοντας τις ψυχολογικές εντάσεις που έχουν προηγηθεί…

image

«Οι άνθρωποι συχνά διηγούμενοι τις ιστορίες τους, λένε ταυτόχρονα και μιαν άλλη ιστορία, την οποία δεν γνωρίζουν ότι την λένε και συχνά αυτή είναι η σημαντικότερη. Αυτό προσπάθησα να κάνω στην ταινία, να βρω τις ρωγμές που μπαίνει αυτό το φως, που φωτίζει αυτό που δεν λέγεται. Όταν παραδεχθείς πως υπάρχει, μπορείς και να το αποτυπώσεις.» – Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Η ταινία «September», θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός), την Κυριακή 5 Απριλίου, στις 12.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα και την ψυχαναλύτρια Αριέλλα Ασέρ. Συμμετέχει ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος. Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ.