Μία δροσερή επιλογή έξι ταινιών που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό την τελευταία τετραετία. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την υπέροχη ηρωίδα του «Frances Ha» σε σκηνοθεσία Νόα Μπάουμπακ, τις αναπάντεχες συναντήσεις ανθρώπων στις ταινίες «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν και «Οι Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου» του Ζαν – Φιλίπ Λε Γκε, ένα πολιτικό παιχνίδι γεμάτο χιούμορ στο «Ζήτω η Ελευθερία!» του Ρομπέρτο Αντό, την ευαίσθητη ιστορία της ταινίας «Άθικτοι» των Έρικ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, καθώς και τις γοητευτικές εικόνες του Πάολο Σορεντίνο στο αριστουργηματικό φιλμ «Η Τέλεια Ομορφιά», με φόντο την Αιώνια Πόλη και τα κρυμμένα μυστικά της.

Ads

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώνουν τις δυνάμεις και μας προτείνουν την πιο δροσερή πρόταση εξόδου για το καλοκαίρι. Οι δυο πολιτιστικοί θεσμοί παρουσιάζουν στο κοινό μαγικές κινηματογραφικές βραδιές στο «Σινεμά με Θέα». Πρόκειται για θερινό σινεμά της πόλης που θα λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι στο roof του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Μία εναλλακτική και οικονομική πολιτιστική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται στην πόλη τρία τετραήμερα του καλοκαιριού και συγκεκριμένα: 29 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, 6 με 9 Ιουλίου και 13 με 16 Ιουλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Ιουνίου
«Frances Ha» του Νόα Μπάουμπακ

Ads

Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Ιουλίου
«Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν

Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Ιουλίου
«Άθικτοι» των Έρικ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς

Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Ιουλίου
«Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο

image

Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιουλίου
«Οι Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου» του Ζαν – Φιλίπ Λε Γκε

Πέμπτη 16 Ιουλίου
«Ζήτω η Ελευθερία!» του Ρομπέρτο Αντό

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Frances Ha
Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπακ

Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μίκι Σάμερ, Άνταμ Ντράιβερ
Χώρα: Η.Π.Α. / Έτος: 2012
Διάρκεια: 86 λεπτά

image

Η Φράνσις ζει στη Νέα Υόρκη. Δεν έχει δικό της διαμέρισμα και είναι μαθητευόμενη σε μια σχολή χορού, χωρίς ωστόσο να είναι πραγματικά χορεύτρια. Καλύτερή της φίλη είναι η Σόφι, όμως δε μιλάνε πια. Η Φράνσις ρίχνεται με τα μούτρα στα όνειρά της, ακόμη και αν βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Θέλει περισσότερα από όσα έχει και ζει τη ζωή της με ασύδοτη χαρά και ελαφρότητα.

Με ξεναγό την απολαυστική Γκρέτα Γκέργουικ, ταξιδεύουμε στη Νέα Υόρκη σε ασπρόμαυρο φόντο. Ευχάριστο, με γρήγορους διαλόγους και καλό σενάριο, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το φιλμ του Νόα Μπάουμπαχ, θυμίζει παλιό, καλό Γούντι Άλεν…

Διαβάστε επίσης:
«Frances Ha» με την υπέροχη Γκρέτα Γκέργουικ

Ιστορίες για Αγρίους / Relatos Salvajes
Σκηνοθεσία: Νταμιάν Σιφρόν

Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Ντάριν, Ρίτα Κορτέζε, Ερίκα Ρίβας, Όσκαρ Μαρτίνεζ
Χώρα: Αργεντινή / Ισπανία / Έτος: 2014
Διάρκεια: 122 λεπτά

image

Η ανισότητα, η αδικία και οι απαιτήσεις του κόσμου που ζούμε προκαλούν άγχος και κατάθλιψη σε πολλούς ανθρώπους. Ενίοτε, κάποιοι από αυτούς ξεσπούν. Αυτή είναι μια ταινία για αυτούς τους ανθρώπους, ιδωμένη μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα μαύρου χιούμορ και αγανάκτησης. Οι χαρακτήρες στο «Ιστορίες για Αγρίους» του Ντάμιαν Σιφρόν, περνούν το λεπτό όριο που διαχωρίζει τον πολιτισμό από τη βαρβαρότητα. Η προδοσία ενός εραστή, η αναδρομή στο καταπιεσμένο παρελθόν, ακόμη κι ο εκνευρισμός ενός οδηγού, μπορούν να οδηγήσουν στην παραφροσύνη και την ένοχη απόλαυση του να χάνεις τον έλεγχο.

Η ταινία ουσιαστικά είναι μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες όμως βρίσκουν κοινό παρανομαστή. Η σημερινή πραγματικότητα, συχνά πυκνά μας καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να αντεπεξέλθουμε, ενώ το φιλμ αποκαλύπτει συγχρόνως και μία κοινωνία σε κρίση.

Διαβάστε επίσης:
Ακραίες καταστάσεις, ιδωμένες με χιούμορ: «Ιστορίες για Αγρίους»

Ζήτω η Ελευθερία! / Viva la Liberta!
Σκηνοθεσία Ρομπέρτο Αντό

Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Βαλέριο Μαστραντρέα
Χώρα: Ιταλία / Έτος: 2012
Διάρκεια: 94 λεπτά

image

Ο ηγέτης της ιταλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαφανίζεται, ενώ η δημοτικότητα του κόμματός του κατρακυλά. Χωρίς να ειδοποιήσει τους στενότερους του συνεργάτες, ο βοηθός του τον αντικαθιστά με τον δίδυμο αδερφό του, έναν φιλόσοφο που μόλις έχει βγει από το ψυχιατρείο. Παραδόξως, η καινούργια εικόνα του αρχηγού, ο οποίος φέρεται απρόβλεπτα και αντιμετωπίζει τα πάντα με ειλικρίνεια, αποδεικνύεται γοητευτική και το κόμμα αρχίζει να επανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις.

Η ταινία του Ρομπέρτο Άντο, είναι μία αναζωογονητική πολιτική σάτιρα με έξυπνο σενάριο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ίδιου του σκηνοθέτη και του Angelo Pasquini. Υπέροχος για ακόμη μία φορά ο Τόνι Σερβίλο, αποδεικνύει γιατί δικαίως θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Ιταλών ηθοποιών και όχι μόνο. Στο φιλμ , έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε σε διπλό ρόλο, τόσο ως γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο κι ως ο μανιοκαταθλιπτικός φιλόσοφος…

Διαβάστε επίσης:
Ζήτω η Ελευθερία: Πολιτική σάτιρα με “διπλό” ρεσιτάλ του Τόνι Σερβίλο

Άθικτοι / Intouchables
Σκηνοθεσία Έρικ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς

Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλιζέ, Ομάρ Σι, Οντρέ Φλερό
Χώρα: Γαλλία / Έτος: 2011
Διάρκεια: 112 λεπτά

image

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός πλούσιου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα, τον Ντρίς, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο. Πρόκειται για έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, που από τις φτωχές συνοικίες βρίσκεται ξαφνικά στα προάστια του Παρισιού.

Η Τέλεια Ομορφιά / La Grande Bellezza
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο

Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Κάρλο Βερντόνε, Σαμπρίνα Φερίλι
Χώρα: Ιταλία – Γαλλία / Έτος: 2013
Διάρκεια: 142 λεπτά

image

Επιτυχημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός και μόνου μυθιστορήματος, ο Jep Gambardella, ζει την κάθε στιγμή. Κινείται με την ίδια άνεση και χάρη ανάμεσα στο αριστοκρατικό και το ευτελές. Είναι 65 χρονών και αισθάνεται την ανάγκη για ενδοσκόπηση. Γύρω του, απλώνεται η Ρώμη, αγέρωχη, σαγηνευτική, αλλά και αβάσταχτα ελαφριά.

Εκεί όπου ολοκληρώνεται η «Γλυκιά Ζωή» του Φεντερίκο Φελίνι (1960), ξεκινά «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο. Μπορεί να ακούγετε υπερβολικός ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Σορεντίνο, με πρωταγωνιστή του και πάλι τον σπουδαίο Τόνι Σερβίλο, μας παρέδωσε μία πραγματικά μεγάλη ταινία.

Διαβάστε επίσης:
«Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο

Οι Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου / Les Femmes du 6eme Etage
Σκηνοθεσία Ζαν – Φιλίπ Λε Γκε

Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίς Λουκινί, Σαντρίν Κιμπερλέν, Κάρμεν Μάουρα, Ναταλία Βερμπέκε
Χώρα: Γαλλία / Έτος: 2010
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Το 1962 στο Παρίσι μια νεαρή Ισπανίδα που εργάζεται ως οικιακή βοηθός, μαζί με τις συμπατριώτισσές της, οι οποίες κατοικούν στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας, θα αλλάξουν την καθημερινότητα ενός ευκατάστατου, αλλά συντηρητικού χρηματιστή.

«Σινεμά με Θέα»
Στο roof του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες:
www.filmfestival.gr – 2310378400
www.tch.gr – 2310895938-9

image

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 4,00 ευρώ
Κάτοχοι Κάρτας Μέλους CineΚάρταF, φοιτητές, μαθητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας 3,00 ευρώ

Εκδοτήρια:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εκδοτήριο Μεγάρου Μουσικής , πλ. Αριστοτέλους