Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα πολλαπλά πρόσωπα της διαφορετικότητας. Μέσα από τη θεματική ενότητα «Minority Report: Το Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες», θα προβληθούν, με ελεύθερη για το κοινό, οκτώ χαρακτηριστικές ταινίες, καινούργιες αλλά και κλασσικές, οι οποίες φιλοξενούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ads

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 180 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Στο πλαίσιο του «Minority Report: Το Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες», προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ψηφιακά αποκατεστημένη, director’s cut εκδοχή της «Πύλης της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο, γύρω από το μαζικό, φυλετικής και ταξικής χροιάς έγκλημα στο Γουαϊόμινγκ του 19ου αιώνα με θύματα μετανάστες εργάτες.

image

Ads

Καθώς επίσης το αριστουργηματικό μελόδραμα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά», με θέμα τον εναντιωμένο στις ρατσιστικές προκαταλήψεις έρωτα μεταξύ μιας μοναχικής χήρας και ενός νεαρού μετανάστη. Το «Ωραίο Μου Πλυντήριο» του Στίβεν Φρίαρς εστιάζει, επίσης, μοναδικά στην επουλωτική ιδιότητα του έρωτα, μέσα από το αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό και έναν ατίθασο Λονδρέζο.

Στις πρεμιέρες του αφιερώματος περιλαμβάνεται το «Soy Nero» του Ράφι Πιτς, το οποίο πραγματεύεται τον αγώνα ενός μεγαλωμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες νεαρού Μεξικανού να κερδίσει την πράσινη κάρτα μέσω της κατάταξής του στον αμερικανικό στρατό.

image

Ο «Διαμεσολαβητής» του Ιαν Ολντς αποτυπώνει την αβάσταχτη ματαίωση ενός ανθρώπου δίχως πατρίδα, ενώ το road movie «Κόκκινο Χαλί» από την Ελβετία, που θα προβληθεί παρουσία των σκηνοθετών Κανταράμα Γκαχιγκίρι και Φρεντ Μπεϊγίφ, αγγίζει το όνειρο μιας παρέας παιδιών από τις φτωχογειτονιές της Λοζάνης να πάνε την ταινία τους μέχρι τις Κάννες.

Πέραν, όμως, από την ανασκευασμένη πραγματικότητα της μυθοπλασίας, το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να μη δώσει χώρο και λόγο στο σινεμά τεκμηρίωσης. Έτσι, το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ της Αριάδνης Κουτσαύτη, «Μη Με Φωνάζεις Ξένο», θα αναλάβει να μας φέρει σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη οδύσσεια του προσφυγικού ζητήματος και θα προβληθεί μαζί με το «Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη, παρουσία των δύο νεαρών δημιουργών.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στην Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ: «Julieta»
Ο νέος ιταλικός κινηματογράφος στις Νύχτες Πρεμιέρας
Νύχτες Πρεμιέρας: 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους
Η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν: «The Neon Demon»
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Αναλυτικά οι ταινίες του Αφιερώματος «Minority Report: Το Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες» και οι ώρες προβολών:

Κόκκινο Χαλί / Tapis Rouge
Σκηνοθεσία: Frédéric Baillif, Kantarama Gahigiri
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Με την προτροπή ενός κοινωνικού λειτουργού, μια παρέα νεαρών που προέρχονται από δεύτερης γενιάς μετανάστες και από τις λιγότερο προνομιούχες γειτονιές της Λοζάνης γράφουν το δικό τους σενάριο και φτάνουν ως τις Κάννες για να βρουν παραγωγό να χρηματοδοτήσει την ταινία τους. Ένα γλυκύτατο road movie για το δικαίωμα όλων να ονειρεύονται και να ζητούν καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή. Παρουσία των σκηνοθετών.

Μη Με Φωνάζεις Ξένο / Ne M’ Appelle Pas Etranger
Σκηνοθεσία: Ariadni Koutsafti
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Το σκληρό ταξίδι που πραγματοποιούν οι πρόσφυγες από την πατρίδα τους έως την Ευρώπη, περνώντας από την Ελλάδα και συνεχίζοντας προς το βορρά. Μια σύγχρονη οδύσσεια ξετυλίγεται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τους (work in progress).

Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι
Σκηνοθεσία: Marina Danezi
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Ρομά: ένας ‘μυστήριος λαός’ που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Οι Έλληνες Ρομά αγαπούν τον χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια.

Soy Nero
Σκηνοθεσία: Rafi Pitts
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Κάθε συμφωνία με τον διάβολο μπορεί να είναι επικερδής μονάχα για τον ίδιο τον διάβολο. Με το φαουστικό αυτό επιμύθιο αναμετριέται ο Νέρο, ένας μεγαλωμένος στις ΗΠΑ νεαρός Μεξικανός ο οποίος, αμέσως μετά την απέλασή του, επιστρέφει εκεί απ’ όπου εκδιώχθηκε. Για να κερδίσει την πράσινη κάρτα, θα καταταχθεί στον αμερικανικό στρατό και θα πολεμήσει στα πεδία της Μέσης Ανατολής – Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε.

Ωραίο μου Πλυντήριο / My Beautiful Laundrette
Σκηνοθεσία: Stephen Frears
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό κι έναν αλητήριο Λονδρέζο και συνάμα καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, το φιλμ του Φρίαρς μας σύστησε το ακόμη ανεξερεύνητο τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την οξυδερκή συγγραφική πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου. Ένα ορόσημο του βρετανικού σινεμά της δεκαετίας του ’80.

Ο Διαμεσολαβητής / The Fixer
Σκηνοθεσία: Ian Olds
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Ο ντοκιμαντερίστας Ιαν Ολντς περνά για πρώτη φορά στη μυθοπλασία, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός ανθρώπου χαμένου μεταξύ ηπείρων. Πρώην διαμεσολαβητής δημοσιογράφων από το Αφγανιστάν ο οποίος έχει εγκαταλείψει την εμπόλεμη πατρίδα του και ζει υπό καθεστώς ασύλου στην Αμερική, κάνει όνειρα να γίνει και ο ίδιος δημοσιογράφος. Μια εξαφάνιση επισκιάζει, όμως, το νέο του ξεκίνημα και φουντώνει τις προκαταλήψεις της τοπικής κοινωνίας απέναντί του. Προλογίζει η ιστορικός του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Η Πύλη της Δύσης / Heaven’s Gate
Σκηνοθεσία: Michael Cimino
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Γεννήθηκε μέσα από τα πιο κακόφημα γυρίσματα στην ιστορία του σινεμά, οδήγησε σε χρεοκοπία ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ και καταδίκασε τον οσκαρικό σκηνοθέτη της σε ανυποληψία. Η καταραμένη αυτή δημιουργία αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, ένα μεγαλεπήβολο αριστούργημα που ξεσκεπάζει τα πραγματικά γεγονότα της εξόντωσης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών από τους γαιοκτήμονες βαρόνους του Γουαϊόμινγκ, τον 19ο αιώνα. Προβάλλεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην οριστική, director’s cut μορφή της και σε ψηφιακή αποκατάσταση.

Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά / Angst Essen Seele Auf
Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder
Σάββατο 1 Οκτωβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη

image

Μία μοναχική χήρα γερμανικής καταγωγής και ένας πολύ μικρότερος σε ηλικία εργάτης από το Μαρόκο γνωρίζονται σε ένα μπαρ, ερωτεύονται παράφορα και παντρεύονται. Θα χρειαστεί να παλέψουν, ωστόσο, με τις ρατσιστικές προκαταλήψεις του περίγυρού τους και τη δυσκολία τους να ενταχθούν σε μια κοινωνία που τους εχθρεύεται. Στο αριστουργηματικό του μελόδραμα, το προκλητικό παιδί του γερμανικού σινεμά αναζητά την αγάπη και την κατανόηση σε έναν σκληρό κόσμο που απεχθάνεται το διαφορετικό. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο ασυμβίβαστος Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Το αφιέρωμα «Minority Report: Το ΣΙΝΕΜΑ αγκαλιάζει τις μειονότητες» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.