Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ενηλικιώνεται και η 18η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 23, μέχρι και την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα. Στο πλαίσιο της ενότητας «Η Μουσική στον Κινηματογράφο», παρουσιάζεται η εξαιρετική και σπάνια ταινία «Σεζάρ και Ροζαλί» (1972) του Κλοντ Σοτέ, με πρωταγωνιστές τον σπουδαίο Ιβ Μοντάν και την αγαπημένη Ρόμι Σνάιντερ. Προβάλλεται το Σάββατο 25 Μαρτίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ads

18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 18 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά και διανομή των ταινιών γαλλόφωνης παραγωγής, στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ads

Επτά ημέρες, δύο πόλεις, τέσσερις αίθουσες και σαράντα τέσσερα φιλμ, απαρτίζουν το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο επιστρέφει συνεπές στο σινεφίλ ραντεβού του με το κοινό. Για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται τις ίδιες ημερομηνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για μία εβδομάδα παράλληλης προβολής ταινιών στην μεγάλη οθόνη και στις Αίθουσες:

  • Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)
  • Δαναός
  • Άστορ
  • Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Γενική είσοδος στους κινηματογράφους Δαναός & Άστορ:6 €

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
10 προτάσεις για το 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Σεζάρ και Ροζαλί / César et Rosalie

image

Σκηνοθεσία: Claude Sautet
Σενάριο: Jean-Loup Dabadie, Claude Sautet, Claude Néron
Μουσική: Philippe Sarde
Ηθοποιοί: Yves Montand, Romy Schneider, Sami Frey
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 104 Λεπτά
Ενότητα: Η Μουσική στον Κινηματογράφο
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)

image

Η ιστορία ενός ερωτικού τρίο και μιας εκκολαπτόμενης φιλίας. Ο Σεζάρ αγαπάει τη Ροζαλί. Υπάρχει επίσης και ο Νταβίντ, ένας καλλιτέχνης που κάποτε υπήρξε εραστής της Ροζαλί. Οι δύο άνδρες, διεκδικώντας την ίδια γυναίκα, καταλήγουν να γίνουν φίλοι.

Μια λυρική, ευαίσθητη ταινία που μιλά για τον έρωτα, την ελευθερία, τη φιλία και τις επιλογές που καθορίζουν τελικά τη ζωή ενός ανθρώπου. Μια νέα και όμορφη γυναίκα ζει ευτυχισμένη πλάι σ’ έναν γοητευτικό και πλούσιο άνδρα, που το μόνο του ελάττωμα είναι ότι είναι υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του. Μια μέρα, εντελώς αναπάντεχα, έτσι συμβαίνει τις περισσότερες φορές – τα γαλήνια συναισθηματικά νερά της Ροζαλίν ταράζονται από την εμφάνιση του παλιού νεανικού έρωτά της.

image

Εκείνη, λες και είναι μαθήτρια, εγκαταλείπει τον άνδρα της και ακολουθεί το παρελθόν της. Ο μέχρι τότε σίγουρος για τον εαυτό του Σεζάρ απελπίζεται και ταπεινωμένος την ακολουθεί με τη σειρά του και της ζητά να επιστρέψει. Οχι μόνη. Της προτείνει να ζήσουν και οι τρεις μαζί, κάτι που γίνεται έστω κι αν μοιάζει ασυνήθιστο. Ομως, κατά περίεργο τρόπο μεταξύ των δύο ανδρών αναπτύσσεται μια βαθιά, δυνατή και ειλικρινής φιλία. Τότε η Ροζαλί νιώθει μόνη, αποξενωμένη και απομονωμένη.

image

Με ένα θέμα που θυμίζει την ταινία “Ζιλ και Ζιμ” ο Κλοντ Σοτέ πλάθει μια διαπεραστική, ψυχολογική ταινία που αγγίζει όλα τα διλήμματα των ερωτευμένων. Αλλά ταυτόχρονα και μια σπουδή πάνω στα κοινωνικά ήθη της δεκαετίας του ’70, όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Πομπιντού. Με τους: Ιβ Μοντάν, Σάμι Φρέι και την υπέροχη Ρόμι Σνάιντερ, ενώ σε δεύτερο ρόλο εμφανίζεται και η Ιζαμπέλ Ιπέρ στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

image

Η χημεία που αναπτύσσεται στην μεγάλη οθόνη, ανάμεσα στην Ρόμι Σνάιντε και τον Ιβ Μοντάν, είναι εξαιρετική και φυσικά δεν περνά απαρατήρητη. Επτά χρόνια μετά, οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί θα συνεργαστούν και πάλι στον κινηματογράφο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Γαβρά, στην ταινία: «Η Λάμψη μιας Γυναίκας» (Womanlight / Clair de femme – 1979). Ίσως η ωραιότερη από τις μη «πολιτικές» ταινίες του Έλληνα δημιουργού.

Διαβάστε επίσης:
Ρόμι Σνάιντερ: Η τραγική ζωή μίας σπουδαίας ηθοποιού

Κλοντ Σοτέ / Claude Sautet

image

Ο Κλοντ Σοτέ υπήρξε ένας αξιόλογος Γάλλος σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Αφού εργάστηκε αρχικά ως βοηθός και σεναριογράφος, κυρίως στο “Μάτια χωρίς πρόσωπο” του Georges Franju, το 1959, γνωρίζει επιτυχία ως σκηνοθέτης το 1960 με το φιλμ “Classe tous risques”, με πρωταγωνιστές τους Jean-Paul Belmondo και Lino Ventura.

Στην συνέχεια πραγματοποιεί, το 1969, το “Les Choses de la vie”, με τον Michel Piccoli και την Romy Schneider, που θα γίνει η μούσα του. Αργότερα γυρίζει ταινίες όπως το “Σεζάρ και Ροζαλί”, “Vincent, François, Paul… et les autres”, “Max et les ferrailleurs”, “Une histoire simple”, είτε ακόμα το “Nelly et Monsieur Arnaud”, την τελευταία του ταινία για την οποία αποσπά, το 1996, το César καλύτερης σκηνοθεσίας. Απεβίωσε το 2000.

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά παράλληλα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 23 μέχρι και την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ, μεταφέροντας αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε .pdf