Μια δραματική ταινία, σε επανέκδοση, με τους Κάρι Γκραντ και Άιριν Νταν, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ιστορία ενός ζευγαριού που έζησε ευτυχισμένες αλλά και τραγικές στιγμές, ξεδιπλώνεται μέσα από αναδρομές στο παρελθόν τους. Ο Κάρι Γκραντ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ ενώ η Άιριν Νταν δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή για τον ρόλο. Του Γιώργου Ρούσσου.

 
Στην Ιαπωνία, ένας σεισμός προκαλεί τον θάνατο του αγέννητου παιδιού του Ρότζερ και της Τζούλι. Όταν γυρίζουν πίσω στην Αμερική, υιοθετούν ένα μωρό παρά την επισφαλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους. Θα μεγαλώσουν την κόρη τους μέχρι την ηλικία των 6 ετών, η οποία όμως θα πεθαίνει ξαφνικά.
 
Η θλίψη σχεδόν χωρίζει τον Ρότζερ και την Τζούλι, αλλά έρχονται και πάλι μαζί όταν τους προσφέρεται άλλη μια ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα παιδί.

image
 
Όμορφο, ρομαντικό δράμα εποχής που υπογράφει σκηνοθετικά ο Τζορτζ Στίβενς και έχει την τύχη να διαθέτει ένα σπουδαίο πρωταγωνιστικό δίδυμο, με τους Κάρι Γκραντ και Ιρέν Νταν.
 
Ακούγοντας μια ηχογράφηση από τη συλλογή της, η Τζούλι (Irene Dunne) προβληματίζεται σχετικά με το παρελθόν της. Θυμάται τον σχεδόν παρορμητικό γάμο της με τον ρεπόρτερ μιας εφημερίδας Ρότζερ Άνταμς (Cary Grant), ο οποίος αρχίζει πολύ ευχάριστα, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι γεμάτος με προβλήματα.

image
 
Ενώ ήταν στο μήνα του μέλιτος στην Ιαπωνία, η Τζούλι και ο Ρότζερ παγιδεύονται από το σεισμό του 1923, πράγμα που οδηγεί σε αποβολή της Τζούλι και την επακόλουθη αδυναμία της να αποκτήσει άλλα παιδιά.
 
Με την επιστροφή τους στην Αμερική, ο Ρότζερ γίνεται εκδότης εφημερίδας σε ένα μικρό χωριό. Παρά την εξάντληση των πόρων τους, η Τζούλι και ο Ρότζερ θέλουν απεγνωσμένα να υιοθετήσουν ένα παιδί. Φαίνεται μάταιο μέχρι που ευγενική επικεφαλής της υπηρεσίας η δεσποινίς Όλιβερ (Beulah Bondi) βοηθά στην έγκριση και την ομαλή πορεία της υιοθεσίας.

image
 
Ωστόσο, η ευτυχία τους είναι για μια ακόμη φορά μικρής διάρκειας, κι αυτό διότι η κόρη τους, Τρίνα (Eva Lee kuney), υποκύπτει από μια ξαφνική ασθένεια σε ηλικία μόλις των έξι ετών. Βυθισμένη στην απελπισία τους, αποφασίζουν να διαλύσουν το γάμο τους, αλλά η δεσποινίς Όλιβερ για μια ακόμη φορά έρχεται να τους βοηθήσει…
 
Η ταινία «Penny Serenade» είναι μια συναισθηματική ταινία με εξισορροπητικές στιγμές μεταξύ σπαραχτικού πάθους, αλλά και με χιούμορ. Ο σκηνοθέτης George Stevens χειρίζεται άψογα ακόμα και μια δύσκολη σκηνή όπου ο Cary Grant, ξεσπά σε κλάματα, χωρίς όμως να προκαλεί δυσφορία ή αμηχανία.
 
Εξαιρετικό το σενάριο του Morrie Ryskind, το οποίο είναι βασικά το σημαντικό ατού της ταινίας μας και υπόσχεται τρυφερότητα, καρδιοχτύπι, αλλά και αγωνία σε μια ιδιαίτερη κομεντί.

image
 
Οι Ιρέν Ντιουν και Κάρυ Γκράντ, με την ταινία «Η Γυμνή Αλήθεια» επιστρέφουν στην Columbia. Το εξαιρετικό σενάριο του Morrie Ryskind, είναι εμπνευσμένο από μία ιστορία της Martha Cheavens στο περιοδικό McCall’s Mag. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φιλμ σηματοδοτεί την επιστροφή της Irene Dunne, μετά από πολύ καιρό. Το καστ επίσης περιλαμβάνει τους Beulah Bondi, Edgar Buchanan και Ann Doran.  
 
Αξίζει τέλος να πούμε ότι η ταινία «Penny Serenade», χάρισε στον Κάρι Γκραντ την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1942. Τρία χρόνια μετά θα κερδίσει και τη δεύτερη υποψηφιότητα στην καριέρα του με το φιλμ “None But the Lonely Heart”. Τελικά η Ακαδημία, αν και αργά, θα του δώσει το 1970 ένα τιμητικό Όσκαρ για την συνεισφορά του στην 7η Τέχνη.


 
Έτος: 1941 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 119 λεπτά | Σκηνοθεσία: George Stevens | Σενάριο: Martha Cheavens, Morrie Ryskind | Παίζουν: Cary Grant, Irene Dunne, Beulah Bondi