Ο μακρόκοσμος του Star Wars είναι γεμάτος διηγήσεις και νέους, συναρπαστικούς χαρακτήρες. Σ’ ένα σύμπαν πολύ, πολύ μακριά, έρχεται από την Lucasfilm η πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, το «Rogue One: A Star Wars Story», μια νέα, επική περιπέτεια. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Γκάρεθ Έντουαρντς (Godzilla, Monsters). Ενώ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την υποψήφια για Όσκαρ, Φελίσιτι Τζόουνς, (Η Θεωρία των Πάντων), τον καταξιωμένο Δανό ηθοποιό Μαντς Μίκελσεν, καθώς και τον βραβευμένο με Όσκαρ, Φόρεστ Γουίτακερ. «May the Force be with you…»

Ads

Καλό σενάριο, αξιόλογο καστ ηθοποιών και κυρίως, σεβασμός της σχετικής κοσμογονίας, είναι μερικά βασικά στοιχεία για μια αξιομνημόνευτη ταινία Star Wars. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Γκάρεθ Έντουαρντς – Υποψήφιος για Emmy (Perfect Disaster – 2006) και Βραβευμένος με BAFTA (Hiroshima – 2005) – ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο του και καταφέρνει να μας παρουσιάσει, όχι μόνο μία ενδιαφέρουσα και αυτόνομη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας (με καλή χρήση των οπτικών εφέ και της τρισδιάστατης τεχνολογίας), αλλά και μία από τις καλύτερες δημιουργίες της αγαπημένης σειράς ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων».

image

Το 1977 πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες, μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με τον τίτλο «Star Wars» (Ο Πόλεμος των Άστρων), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζορτζ Λούκας.

Ads

image

Με την επαναστατική χρήση των ειδικών εφέ, της αντισυμβατικής επεξεργασίας και του συνδυασμού επιστημονικής φαντασίας και επικού σεναρίου, ο πρώτος «Πόλεμος των Άστρων» ήταν και παραμένει μία από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες στο είδος της. Όπως ήταν φυσικό, το Χόλιγουντ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και έτσι ακολούθησαν πέντε ακόμα ταινίες:

  • Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
  • Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
  • Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)
  • Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)

image

Πέρσι τον Δεκέμβριο, δέκα (10) χρόνια μετά την τελευταία επαφή με το σύμπαν του Τζορτζ Λούκας, το «Star Wars» επέστρεψε με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς να κάθεται πλέον στην καρέκλα του σκηνοθέτη, για το έβδομο κατά σειρά επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων. Η δράση της ταινίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII), τοποθετείται χρονικά τριάντα (30) χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε στην «Επιστροφή των Τζεντάι» (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi – 1983).

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Η επιστροφή του Star Wars καθώς η «Δύναμη Ξυπνάει»

Rogue One: A Star Wars Story
Σκηνοθεσία: Γκάρεθ Έντουαρντ / Gareth Edwards
Σενάριο: Chris Weitz, Tony Gilroy
Ηθοποιοί: Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Άλαν Τιντάικ, Ντόνι Γιεν, Μπεν Μέντελσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Ντιέγκο Λούνα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Greig Fraser
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2016
Διάρκεια: 133 λεπτά

Έτσι λοιπόν, φέτος τον Δεκμβρίο, έρχεται από την Lucasfilm η πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, το «Rogue One: A Star Wars Story». Καθώς σε μία εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή ώστε να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας.

image

Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Άλαν Τιντάικ, Ντόνι Γιεν, Μπεν Μέντελσον, Φόρεστ Γουίτακερ και Ντιέγκο Λούνα, οι οποίοι σχολιάζουν σχετικά:

«Ήθελα να δείξω την ανθρώπινη πλευρά της Jyn. Είναι σκληρή και αποφασιστική, αλλά από την άλλη είναι και αρκετά ευάλωτη συναισθηματικά.» – Φελίσιτι Τζόουνς

image

«Η ταινία είναι πολυεπίπεδη. Υπάρχουν πολλές έντονα συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από εμάς τους ηθοποιούς. Από την άλλη υπάρχουν αρκετές σκηνές που έχουν πλάκα και όλοι τις διασκεδάσαμε απίστευτα.» –  Ντιέγκο Λούνα

«Τα πιστεύω του Saw είναι ξεκάθαρα και απόλυτα. Είναι πρόθυμος να κάνει πράγματα που πιστεύει ότι είναι αναγκαία, ώστε να σωθεί η ανθρωπότητα.» – Φόρεστ Γουίτακερ

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στο Star Wars. Κάτι που θεωρώ ότι είναι άκρως ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρόλο που αυτό το σύμπαν έχει κυριευθεί από  ανδροειδή και ρομπότ, δεν παύει ο πυρήνας του να είναι κατά βάση ανθρώπινος.» – Μαντς Μίκελσεν

image

Στο Rogue One κάνει την εμφάνισή του ένα καινούργιο ανδροειδές, το K-2SO, που αρχική του αποστολή ήταν να υπηρετεί την αυτοκρατορία. Τώρα, αφού αναπρογραμματίστηκε, είναι πιστό στη συμμαχία. Το K-2SO υποδύεται ο κωμικός Άλαν Τιντάικ, που καταθέτει τη δική του αίσθηση του χιούμορ στον χαρακτήρα του.

Το «Rogue One: A Star Wars Story» είναι το πρώτο σε μια σειρά αυτόνομων ταινιών που συμπληρώνουν τις νέες ταινίες του saga και επιτρέπουν σε διάφορους σκηνοθέτες να εξερευνήσουν το σύμπαν και να πειραματιστούν με διαφορετικά ύφη. Παράλληλα όμως στο «Rogue One» επιστρέφουν αρκετοί χαρακτήρες οικείοι στους θεατές, συμπεριλαμβανόμενης της επικεφαλής των επαναστατών Mon Mothma, την οποία υποδύεται ξανά η Genevieve O’Reilly.

image

Πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε studio, ενώ για τα εξωτερικά γυρίσματα επιλέχθηκαν χώρες όπως: Αγγλία, Ισλανδία, Ιορδανία και Μαλδίβες. Για να δημιουργήσουν το ύφος και την εμφάνιση που ήθελαν για το «Rogue One», ο σκηνοθέτης Gareth Edwards και ο διευθυντής φωτογραφίας Grieg Fraser χρησιμοποίησαν φακούς κάμερας της δεκαετίας του ’70 και τους συνδύασαν με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

image

Το Star Wars αποτέλεσε και αποτελεί την αφορμή για τη δημιουργία μιας εκτενούς λίστας από βιβλία, κόμικς, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια και φιγούρες. Τριάντα οχτώ χρόνια αργότερα, η επική εξαλογία του Τζορτζ Λούκας αποτελεί την πιο διάσημη σάγκα ταινιών επιστημονικής φαντασίας και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, με εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα

Η ταινία «Rogue One: A Star Wars Story» (2016), σε σκηνοθεσία του Γκάρεθ Έντουαρντς, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment και σε 3D.