Συλλαμβάνοντας αβίαστα, μα με απόλυτη ακρίβεια, λεπτές ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αποχρώσεις, αυτό το κομψό, εντυπωσιακό φιλμ λαμβάνει χώρα στην αγγλική εξοχή του 1865. Η «Λαίδη Μάκβεθ» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου θεατρικού καλλιτέχνη Ουΐλιαμ Όλντροϊντ και διαθέτει την εξαιρετική Φλόρενς Που στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση στο πλαίσιο του Αφιερώματος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ads

Αγγλική εξοχή, 1865. Η Κάθριν (Φλόρενς Που / Florence Pugh) είναι εγκλωβισμένη σ’ έναν γάμο χωρίς αγάπη, μ’ έναν πικρό άνδρα που έχει τα διπλά της χρόνια. Η σκληρή οικογένεια του, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της.

Όταν η Κάθριν ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με έναν νεαρό εργάτη στο κτήμα του συζύγου της, μια δύναμη απελευθερώνεται μέσα της, τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει.

image

Ads

Αυτό είναι το τραγικό πορτρέτο μια όμορφης και αποφασιστικής νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Που, Κόσμο Τζάρβις, Πολ Χίλτον, Ναόμι Άκι, Κρίστοφερ Φέρμπανκ.

image

«Ήταν πολύ σημαντικό στις πρώτες σκηνές της ταινίας να την παρουσιάσω ως έναν χαρακτήρα, με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε. Μια υπέροχη γυναίκα που θέλουμε να αγαπήσουμε, που συμπάσχουμε με αυτό που της έχει τύχει. Είμαστε μαζί της μέχρι τέλους, παρόλο που έχει τόσο τραγικά λάθη.» – Φλόρενς Που

image

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI (The International Federation of Film Critics). Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν το 2016, ενώ ήταν Υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, στα Independent Spirit Awards 2018.

image

Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ανερχόμενη ηθοποιός Φλόρενς Που. Η «Λαίδη Μάκβεθ» αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικού σκηνοθέτη Ουΐλιαμ Όλντροϊντ. Είναι βασισμένη στη νουβέλα του 19ου αιώνα Lady Macbeth of Mtsensk District του Νίκολαϊ Λέσκοφ, που αργότερα μεταφέρθηκε και στην όπερα.

image

Η σεναριογράφος Alice Birch διαβάζοντας τη νουβέλα ένιωσε ότι οι θεματικές της θα αποτελούσαν συναρπαστικό υλικό για μια κινηματογραφική μεταφορά, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο σκηνοθέτης William Oldroyd:

«Γυναίκες όπως η Κάθριν, παραδοσιακά υποφέρουν στη σιωπή, αργοσβήνουν ή αυτοκτονούν. Αλλά εδώ έχουμε μια νεαρή πρωταγωνίστρια, η οποία παλεύει για την ανεξαρτησία της και αποφασίζει η ίδια ποιο θα είναι το πεπρωμένο της.«

image

Ουΐλιαμ Όλντροϊντ / William Oldroyd

Η «Λαίδη Μάκβεθ» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Best», κέρδισε τον διαγωνισμό Sundance London Short Film και στη συνέχεια προβλήθηκε στο Sundance στις Ηνωμένες Πολιτείες.

image

Λαίδη Μάκβεθ / Lady Macbeth
Σκηνοθεσία: Ουΐλιαμ Όλντροϊντ / William Oldroyd
Σενάριο: Alice Birch, Nikolai Leskov (novel)
Παίζουν: Φλόρενς Που, Κόσμο Τζάρβις, Πολ Χίλτον, Ναόμι Άκι, Κρίστοφερ Φέρμπανκ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ari Wegner
Μοντάζ: Nick Emerson
Ήχος: Dan Jones, Ben Baird
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 88 λεπτά
Προβάλλεται στην ΕΡΤ2, σήμερα (Σάββατο 21 Μαρτίου) στις 23:00, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση