Γεννημένη στις 17 Απριλίου του 1985, στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρούνεϊ Μάρα πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 2008, με την ταινία «Dream Boy», έγινε όμως ευρέως γνωστή, με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο φιλμ «Το Κορίτσι με το Τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Με αφορμή τα γενέθλιά της Υποψήφιας δύο φορές για Όσκαρ ηθοποιού, παρουσιάζουμε τις δέκα καλύτερες ερμηνείες της, στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ταινίες, «Song to Song» (2017) του Τέρενς Μάλικ, «A Ghost Story» (2017) του Ντέιβιντ Λόουερι και «The Discovery» (2017) του Charlie McDowell (Netflix), δεν προβλήθηκαν ποτέ στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, οπότε και δυστυχώς δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο αφιέρωμα.

«Το Κοινωνικό Δίκτυο» (The Social Network – 2010) του Ντέιβιντ Φίντσερ (Η.Π.Α.)

image

Ads

Κάποτε ήταν το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, το αυτοκίνητο, η τηλεόραση. Σήμερα είναι το Facebook. Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Τζέσι Άιζενμπεργκ), ο Εντουάρντο Σάβεριν (Άντριου Γκάρφιλντ), ο Σον Πάρκερ (Τζάστιν Τίμπερλεϊκ) και οι αδερφοί Γουίνκελβος (Άρμι Χάμερ και Τζος Πενς) εμπνεύστηκαν ένα διαφορετικό είδος κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήξεραν ότι έβαζαν τα θεμέλια για το πιο επαναστατικό κοινωνικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Και σίγουρα δε φαντάζονταν την τροπή που θα έπαιρνε η φιλία τους, μπροστά στην επιτυχία. Υποκειμενικές ματιές, αντικρουόμενες ιστορίες, μηνύσεις και δικαστικές αναμετρήσεις. Η ιστορία της δημιουργίας του Facebook μέσα από τα μάτια των εμπνευστών είναι στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικές ιστορίες που αμφισβητούν την έννοια της μίας και μοναδικής αλήθειας.

«Πίστη, φιλία, δύναμη, χρήμα, κοινωνική καταξίωση, φθόνος: τα θέματα αυτής της ιστορίας είναι τόσο διαχρονικά όσο και η ίδια η μυθοπλασία. Αν ζούσε ο Αισχύλος ή ο Σέξπιρ, θα έγραφαν εκείνοι το έργο. Ευτυχώς για μένα, κανείς τους δεν ήταν διαθέσιμος οπότε το ανέλαβα εγώ». Όταν ο Άαρον Σόρκιν (σεναριογράφος του φιλμ «Παιχνίδια Εξουσίας») διάβασε τη 14σέλιδη σύνοψη του βιβλίου του Μπεν Μέζριτς «The Accidental Billionaires», αμέσως δέχτηκε να γράψει το σενάριο της ταινίας «The Social Nnetwork». Αυτό που αρχικά τον συνεπήρε ήταν η απίστευτη εξέλιξη των χαρακτήρων, και κυρίως αυτή του συνιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που από αναρχικός χάκερ μετατρέπεται σε μεγαλοεπιχειρηματίας του Ίντερνετ, μέσα σχεδόν σε μία νύχτα.

Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Facebook ξεκινά τον Οκτώβριο του 2003 στο Χάρβαρντ, όταν ο 19χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ χωρίζει με την κοπέλα του και μπαίνει στο σύστημα των υπολογιστών του Πανεπιστημίου για να φτιάξει ένα site που λειτουργεί ως βάση δεδομένων με όλα τα κορίτσια του campus. Ο Ζούκερμπεργκ το ονομάζει Facemash και οι επισκέπτες του μπορούν να συγκρίνουν τις κοπέλες και να ψηφίζουν σχετικά. Παρά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις κατηγορίες προς τον Μαρκ για μισογυνισμό, παραβίαση του πανεπιστημιακού συστήματος και των προσωπικών δεδομένων, οι βάσεις για το Facebook είχαν ήδη τεθεί. Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2004, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέβασε την ιστοσελίδα thefacebook.com: μέσα σε ένα μήνα είχαν γίνει μέλη της περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές του Χάρβαρντ, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005 αριθμούσε περίπου 5,5 εκατομμύρια χρήστες, κυρίως σπουδαστές, που κοινοποιούσαν καθετί σχετικό με την προσωπική τους ζωή. Η μανία της νέας μορφής κοινωνικής δικτύωσης βγήκε από τα στενά πανεπιστημιακά πλαίσια και άγγιξε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η ανέλπιστη επιτυχία όμως συνοδεύτηκε κι από μία σειρά νομικών διεκδικήσεων και μηνύσεων κατά του Ζούκερμπεργκ, που κατηγορήθηκε από τους αδερφούς Γουίνκελβος ότι έκλεψε την ιδέα τους και από τον συνιδρυτή του Facebook, Εντουάρτντο Σάβεριν, ότι τον απέκλεισε στην πορεία, παρότι ήταν αυτός που είχε χρηματοδοτήσει αρχικά το project.

Η ταινία είναι σε παραγωγή Σκοτ Ρούντιν, Ντέινα Μπρουνέτι, Μάικλ ΝτεΛούκα και Σεάν Σαφίν, βασισμένη στο βιβλίο «The Accidental Billionaires» του Μπεν Μέζρικ. Ηθοποιοί: Τζέσε Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Ρούνεϊ Μάρα. Το «Κοινωνικό Δίκτυο» ήταν Υποψήφιο για 8 Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τρία χρυσά αγαλματίδια, στις κατηγορίες, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερης Μουσικής Σύνθεσης.

«Το Κορίτσι με το Τατουάζ» (The Girl with the Dragon Tattoo – 2011) του Ντέιβιντ Φίντσερ (Η.Π.Α., Σουηδία, Νορβηγία)

Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, ένας μεγαλόσχημος δημοσιογράφος με βεβαρημένο παρελθόν, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός ηλικιωμένου βιομήχανου να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια. Κι ενώ στην πορεία αρχίζει να ανακαλύπτει πως η ιστορία της οικογένειάς τους είναι «σπαρμένη» με μια πληθώρα ανομολόγητων μυστικών, η Λίσμπεθ Σάλαντερ, μια εκκεντρική hacker με punk attitude και συχνά προβλήματα με τον νόμο, αποφασίζει να του προσφέρει μια αναπάντεχη χείρα βοηθείας.

image

Με ακόμη νωπές τις αναμνήσεις από τον εμπορικό και καλλιτεχνικό θρίαμβο του οσκαρικού «The Social Network», ο Ντέιβιντ Φίντσερ έβαλε πλώρη για ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο: το αγγλόφωνο remake της πρώτης εκ των ταινιών της πολυσυζητημένης νεονουάρ τριλογίας «Millennium». Βασισμένη στο ομότιτλο best seller εκδοτικό φαινόμενο του – πρόωρα χαμένου – Σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου Στιγκ Λάρσον, η ταινία αποτελεί, εκτός των άλλων, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον 49χρονο Αμερικανό σκηνοθέτη να επιστρέψει δριμύτερος στα ανήλιαγα, υπερβίαια μονοπάτια του «Seven» και του «Fight Club». Δυο φιλμ, τα οποία αποτελούν κατά γενική ομολογία τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.

Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρέιγκ, Ρούνεϊ Μάρα, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Έμπεθ Ντάβιτζ, Ρόμπιν Ράιτ, Κρίστοφερ Πλάμερ. Το «Κορίτσι με το Τατουάζ» έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ρούνι, κερδίζοντας ένα στην κατηγορία του Μοντάζ, καθώς και δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα. Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στους τίτλους έναρξης, που αποτελούν από μόνοι τους, ένα υπέροχο μικρού μήκους φιλμ, με τη μουσική επένδυση του τραγουδιού «Immigrant Song» από τους Trent Reznor και Atticus Ross.

«Μείνε Δίπλα Μου» (Ain’t Them Bodies Saints – 2013) του Ντέιβιντ Λόουερι (Η.Π.Α.)

Ο Μπομπ (Κέισι Άφλεκ) αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα έγκλημα που διέπραξε η γυναίκα του, Ρούθ (Ρούνεϊ Μάρα), καταλήγοντας στη φυλακή, ενόσω εκείνη προσπαθεί να μεγαλώσει ολομόναχη τη μονάκριβη κόρη τους. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Μπομπ έχοντας μόλις δραπετεύσει, θα επιχειρήσει το αυτονόητο, την επανασύνδεσή του με τη γυναίκα και το παιδί του, οδηγώντας την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία σε μια μελαγχολική σπουδή πάνω στην εύθραυστη φύση του έρωτα. Όπως αποδεικνύεται όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς.

image

Με φόντο τις αχανείς εκτάσεις του Τέξας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ένα ερωτευμένο ζευγάρι παρανόμων γνωρίζει το οδυνηρό συναίσθημα της απώλειας. Η καταδικασμένη τους αγάπη, ντυμένη μ’ έναν μελαγχολικά λυρικό μανδύα και εξελίσσεται στην πιο τραγική και ανεκδιήγητα δραματική ιστορία ανθρώπινης οδύνης.

Το «Μείνε Δίπλα Μου», φέρει έντονα τα σημάδια που προκαλεί ο έρωτας, η μητρότητα και η αναζήτηση της ειρήνης, όταν αυτά έρχονται αντιμέτωπα με το παρελθόν. Η ποιητική του ματιά, χαμηλότονη και μεθυστική, προσδίδει ρυθμούς ευλαβικούς, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο σύμπαν λογοτεχνικής, καταδικασμένης, αγάπης – ενός ζευγαριού παρανόμων στην παρακμή του Αμερικάνικου Νότου. Παρουσιάζει τα κοινωνικά τεκταινόμενα και τις συνέπειες της φθοράς του «αμερικάνικου ονείρου», καθώς αυτό χάνεται με την πάροδο του χρόνου και φανερώνει τους αληθινούς ανθρώπους που «κρύβονται» στον αληθινό κόσμο, με όλες τις ατέλειες και τους προβληματισμούς τους. Κι όλο αυτό φυσικά το πετυχαίνει μέσα από απόλυτα ρεαλιστικά γεγονότα σε μια ιδιαίτερα ρομαντική, αυθόρμητη, αποτύπωση της πιο αγνής ανθρώπινης ανάγκης.

Η διακριτική της ομορφιά, και το φιλόδοξο κάλλος της, ενώ παρουσιάζουν, αρχικά, μια τυπική ιστορία αγάπης, καταλήγουν σε έναν διαλογισμό, πάνω στις τρομακτικές συνέπειες της μοναξιάς. Η ταινία ξεκίνησε την πορεία της από το φεστιβάλ του Σάντανς, όπου απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας και το Βραβείο παραγωγού (Ιndian Paintbrush Producer’s Award). Με τους: Κέισι Άφλεκ, Ρούνι Μάρα, Μπεν Φόστερ, Κιθ Καραντάιν

«Παρενέργειες» (Side Effects – 2013) του  Στίβεν Σόντεμπεργκ (Η.Π.Α.)

Η Έμιλυ και ο Μάρτιν, είναι ένα νέο, όμορφο κι ευκατάστατο ζευγάρι που ζει την ονειρεμένη ζωή, μέχρι που ο Μάρτιν φυλακίζεται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Επί τέσσερα χρόνια, η Έμιλυ τον περιμένει υπομονετικά, αλλά κατά τη διάρκεια της απουσίας του, έχει πέσει σε κατάθλιψη. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ένας ψυχίατρος, καλείται να συμβουλεύσει την Έμιλυ. Απεγνωσμένη, αλλά αποφασισμένη, να μη νοσηλευτεί, συμφωνεί σε θεραπεία κι αντικαταθλιπτικά, μια απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές όλων των εμπλεκόμενων. Όταν εκείνη δε θα παρουσιάσει καμία βελτίωση, ο ψυχίατρος θα της παρέχει ένα νέο φάρμακο που θα την ηρεμήσει. Οι παρενέργειες όμως είναι τρομακτικές, όπως και οι επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν. Γάμοι θα διαλυθούν, η καριέρα του γιατρού θα αποδεκατιστεί, κάποιος θα πεθάνει και το ερώτημα παραμένει, ποιος είναι ο υπεύθυνος; Συντετριμμένος ο γιατρός θα αναζητήσει απαντήσεις. Όταν βρει την αλήθεια όμως, όλα όσα του έχουν απομείνει στη ζωή, αλλά και στην καριέρα του, απειλούνται να καταστραφούν.

image

Ένα νουάρ θρίλερ, με φόντο τον κόσμο της ψυχοφαρμακολογίας, είναι η συγκεκριμένη ταινία του Στίβεν Σόντεμπεργκ. Το σενάριο υπογράφει ο Σκοτ Ζ. Μπερνς, με τον οποίο ο σκηνοθέτης, είχε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, στα «Αληθοφανή Ψέματα» (The Informant) το 2009 και στο «Contagion» του 2011. Στο ενδιαφέρον καστ της ταινίας, συναντάμε τους: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ρούνεϊ Μάρα, Τζουντ Λο και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Αυτή, είναι η τρίτη συνεργασία με τον Στίβεν Σόντερμπεργκ, τόσο για τον Τσάνινγκ Τέιτουμ («Magic Mike» το 2012 και «Haywire – Η Τιμωρός» το 2011), όσο και για την βραβευμένη με Όσκαρ, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς («Ocean s Twelve – Η Συμμορία των Δώδεκα» το 2004 και «Traffic» το 2000). Στον ρόλο του ψυχιάτρου Dr. Jonathan Banks, συναντάμε τον Βρετανό ηθοποιό, Τζουντ Λο («Contagion» – 2011), ενώ την Έμιλυ, ενσαρκώνει η συνεχώς ανερχόμενη, «Ρούνεϊ Μάρα» («The Social Network» το 2010 και «The Girl with the Dragon Tattoo – Το Κορίτσι με το Τατουάζ» το 2012).

«Carol» (2015) του Τοντ Χέινς (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Γαλλία)

Η ιστορία μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η Τερέζ Μπέλιβετ (Ρούνεϊ Μάρα) εργάζεται σ’ ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Άιρντ (Κέιτ Μπλάνσετ), μία γοητευτική γυναίκα παγιδευμένη σ έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη επικοινωνία. Όταν όμως η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ αποκαλύπτεται, ο σύζυγος της Κάρολ (Κάιλ Τσάντλερ) αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας και προσπαθώντας να της στερήσει το δικαίωμα στο να βλέπει το ανήλικο παιδί τους. Καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών για τις ίδιες, καθώς και την αφοσίωσή τους. Η αγάπη τους δοκιμάζεται, καθώς τίθεται αντιμέτωπη με τα ταμπού και τα στερεότυπα της κοινωνίας.

image

Η εντυπωσιακή επιστροφή του Τοντ Χέινς οκτώ χρόνια μετά το «I’m Not There», πραγματοποιείται με την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, «The Price of Salt». Το φιλμ αναβιώνει με ξεχωριστό στιλ και νοσταλγική ρομαντική διάθεση τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, για να αφηγηθεί μία δυνατή ερωτική ιστορία, που αψηφά όλα τα κοινωνικά ταμπού. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία υπέροχη και συγκινητική ιστορία, με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ, να μας χαρίζει μία σπουδαία ερμηνεία.. Μαζί της η Μπλάνσετ συμπαρασύρει και την συμπρωταγωνίστρια της, την Αμερικανίδα ηθοποιό Ρούνεϊ Μάρα, σε μία ακόμη καλή εμφάνιση. Το «Κορίτσι με το Τατουάζ» (The Girl with the Dragon Tattoo – 2011) μεγάλωσε και αξιοποιεί σταδιακά το υποκριτικό του ταλέντο, κερδίζοντας στις Κάννες το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, για το «Carol».

Διαβάστε επίσης:

«Η Μυστική Γραφή» (The Secret Scripture – 2016) του Τζιμ Σέρινταν (Ιρλανδία)

Η Λαίδη Ρόουζ (Βανέσα Ρεντγκρέιβ – Ρούνι Μάρα) είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από 50 χρόνια. Ωστόσο, στο βάθος των ματιών της υπάρχει ένα φως, που δεν λέει να σβήσει. Η περίπτωσή της τραβά το ενδιαφέρον του Δρ. Στέφεν Γκριν (Έρικ Μπάνα), που τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και να κερδίσει την ελευθερία της. Μέσα από τη μυστική γραφή της Ρόουζ αναδύεται μία συγκλονιστική ζωή γεμάτη έρωτα, αδικία, ενώ αποκαλύπτεται η προσωπικότητα μίας αξιόλογης και θαρραλέας νέας γυναίκας, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι άφησε τον  έρωτας να κυριαρχήσει στη ζωή της.

image

Ο έξι φορές υποψήφιος για Όσκαρ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Τζιμ Σέρινταν επιστρέφει με τη νέα του ταινία. Η «Μυστική Γραφή» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Μπάρυ, The Secret Scripture (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Πρόκειται για μία συγκινητική ιστορία αγάπης και εξιλέωσης, με φόντο την ίδρυση του Ιρλανδικού κράτους, στο οποίο η γυναικεία σεξουαλικότητα και ανεξαρτησία έρχονται αντιμέτωπα τόσο με την Εκκλησία, όσο και με την εθνική πολιτική της εποχής. Πρωταγωνιστούν: Τέο Τζέιμς, Έινταν Τέρνερ, Ρούνι Μάρα, Έρικ Μπάνα, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

«Το Παρελθόν της Ούνα» (Una – 2016) του Μπένεντικτ Άντριους (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Η.Π.Α.)

Μια νέα γυναίκα εισβάλλει στο γραφείο ενός μεγαλύτερού της άντρα. Ψάχνει για απαντήσεις ή για εκδίκηση; Βαθιά κρυμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη και μια συγκλονιστική ερμηνεία από τη Ρούνι Μάρα.

image

Πρόκειται για κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου «Blackbird» του Ντέιβιντ Χάρογουερ που μας βυθίζει στα σκοτεινά νερά της λαγνείας, της οργής και της ενοχής. Αρνούμενη να προσφέρει εύκολες απαντήσεις, ή να αναγκάσει τον θεατή να διαλέξει στρατόπεδο, η ταινία του Μπένεντικτ Άντριους ζωντανεύει τα φαντάσματα του παρελθόντος και όλες τις ρευστές, άβολες αλήθειες τους. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Με τους: Ρούνεϊ Μάρα, Μπεν Μέντελσον, Ρούμπι Στόουκς.

«Lion» (2016) του Γκαρθ Ντέιβις (Αυστραλία)

Στη βόρεια Ινδία, ο πεντάχρονος Σαρού μπαίνει στο λάθος τρένο και ταξιδεύει τρομοκρατημένος και μόνος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, στην χαοτική Καλκούτα. Εκεί γίνεται ένα από τα ημι-άγρια παιδιά του δρόμου και σαν από θαύμα καταφέρνει να επιβιώσει από πολλούς κινδύνους, καταλήγοντας σε ένα ορφανοτροφείο. Τελικά ο Σαρού υιοθετείται από ένα ζευγάρι Αυστραλών, οι οποίοι τον μεγαλώνουν με αγάπη. Ο Σαρού, όμως, δεν μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν και αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και μαζί του την οικογένειά του, στην όμορφη αυτή ταινία Γκαρθ Ντέιβις, με πρωταγωνιστές τους Ντεβ Πατέλ, Ρούνεϊ Μάρα και Νικόλ Κίντμαν.

image

Ο Αυστραλός κινηματογραφιστής Γκαρθ Ντέιβις (Το Μυστικό της Λίμνης – 2013), πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη, παρουσιάζοντας μία δραματική, συγκινητική ιστορία, βασιζόμενη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ο Μακρύς Δρόμος της Επιστροφής» του Σαρού Μπρίρλι. Ένα 5χρονο παιδί χάνεται στην Ινδία και παρ’ ότι θα βρεθεί υιοθετημένο στην Αυστραλία, αρχίζει να ψάχνει τους γονείς του, εκμεταλλευόμενο της νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα το Google Earth. Με οδηγό το βιβλίο του Σαρού Μπρίρλι, που περιγράφει την απίστευτη αλλά άκρως αληθινή και συγκινητική ιστορία του, ο σκηνοθέτης Γκαρθ Ντέιβις, παρουσιάζει μία αξιόλογη δημιουργία, κερδίζοντας τον θεατή και αποφεύγοντας παράλληλα τις εύκολες λύσεις, αλλά και τα κλισέ που καραδοκούν σε ανάλογες περιπτώσεις. Για να το επιτύχει αυτό ο Αυστραλός σκηνοθέτης, θα χρειαστεί να καθοδηγήσει σωστά τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές του – Νικόλ Κίντμαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα – ενώ ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον χαρισματικό Σάνι Παγουάρ, ο οποίος ερμηνεύει υπέροχα τον 5χρονο Σαρού.

Διαβάστε επίσης:

«Μην Ανησυχείς, Δε Θα Φτάσει Μακριά Με Τα Πόδια» (Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot – 2018) του Γκας Βαν Σαντ (Η.Π.Α.)

Ο Τζον Κάλαχαν παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε ένα τροχαίο και το τελευταίο πράγμα που έχει σκοπό να κάνει είναι να κόψει το ποτό. Όταν δέχεται να κάνει φυσιοθεραπεία (με την παρότρυνση της κοπέλας του κι ενός χαρισματικού σπόνσορα) ο Κάλαχαν ανακαλύπτει το ταλέντο του να σχεδιάζει προκλητικά σκίτσα για εφημερίδες που τον κάνουν διάσημο παγκοσμίως.

image

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία και στην αυτοβιογραφία του Κάλαχαν, το οδυνηρό, αλλά συχνά αστείο δράμα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που σκηνοθετεί ο δύο φορές Υποψήφιος για Όσκαρ, Γκας Βαν Σαντ, δημιουργός των ταινιών, «Milk» και « Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ». Πρωταγωνιστούν: Γιοακίν Φίνιξ, Τζόνα Χιλ, Ρούνι Μάρα, Τζακ Μπλακ.

«Θα ακουστεί κλισέ, αλλά πάντα πίστευα ότι ο Γκας είχε ένα μοναδικό όραμα. Επειδή γνώριζε το Τζον προσωπικά, πίστευα ότι δε θα είναι μια τυπική βιογραφία. Δε με ενδιέφερε αυτού του είδους η αφήγηση. Ο τρόπος που ήθελε να χρησιμοποιήσει και animation στην ταινία είχε πολύ ενδιαφέρον. Το σημαντικότερο απ’όλα ωστόσο για μένα ήταν ότι ο Γκας ήταν ιδιαίτερα παθιασμένος με την ιστορία.» – Γιοακίν Φίνιξ

Διαβάστε επίσης:

«Μαρία Μαγδαληνή» (Mary Magdalene – 2018) του Γκαρθ Ντέιβις (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το ανθρώπινο πορτρέτο μίας από τις πλέον αινιγματικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην Ιστορία. Η Ρούνεϊ Μάρα, στην ιδιαίτερη αυτή βιογραφία, υποδύεται τη Μαρία, μια νεαρή γυναίκα που αναζητά ένα νέο τρόπο ζωής και αψηφώντας τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής της οικογένειας, γίνεται μέλος ενός κοινωνικού κινήματος με επικεφαλής τον Ιησού το Ναζωραίο (στον ρόλο ο Χοακίν Φίνιξ). Σύντομα, η Μαρία βρίσκει τη θέση της μέσα στο κίνημα και το πνευματικό της ταξίδι την τοποθετεί στην καρδιά μιας ιστορίας που θα τη φέρει αντιμέτωπη με το πεπρωμένο του Ιησού και τη δική της θέση σ’ αυτό. Η ανείπωτη ιστορία της Μαρία Μαγδαληνής, της πιστής ακολούθου του Ιησού, για πρώτη φορά θα ακουστεί. Πρωταγωνιστούν: Ρούνι Μάρα, Γιοακίν Φίνιξ, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Αριάν Λαμπντ, Ταχάρ Ραχίμ.

image

O Γκαρθ Ντέιβις (Το Μυστικό της Λίμνης – 2013), πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη, παρουσιάζοντας μία δραματική, συγκινητική ιστορία, βασιζόμενη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ο Μακρύς Δρόμος της Επιστροφής» του Σαρού Μπρίρλι.Δύο χρόνια μετά, ο Αυστραλός κινηματογραφιστής, επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Μαρία Μαγδαληνή», έχοντας και πάλι στο πλευρό τη Ρούνεϊ Μάρα να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, ενώ ο Γιοακίν Φίνιξ ενσαρκώνει τον Χριστό.

Η ιστορία του Χριστού έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές σκηνοθετών, μεταξύ αυτών τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Μελ Γκίμπσον. Πρόκειται για μια ιστορία που έχει ειπωθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους, αλλά, η οποία, ούσα τόσο πλούσια και ανοιχτή σε ερμηνείες, ενέπνευσε τους παραγωγούς της συγκεκριμένης ταινίας ώστε να την προσεγγίσουν από διαφορετική σκοπιά, με εφαλτήριο ένα αρχαιολογικό εύρημα.

«Η ανακάλυψη τμημάτων μιας περγαμηνής με το φερόμενο ως Ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής πυροδότησε την ιδέα να ειπωθεί η ιστορία αυτής της γυναίκας. […] Κάθε γενιά, άλλωστε, προσεγγίζει από τη δική της σκοπιά ιστορίες που βασίζονται στη σύγχρονη εποχή. Μια ταινία, λοιπόν, για να έχει κοινό οφείλει να έχει κάτι να πει που να το αφορά. Η γυναικεία οπτική της ιστορίας της ζωής και του θανάτου του Ιησού Χριστού ρίχνει φως σε θέματα που άπτονται στο σήμερα. […] Από την άλλη είναι μεγάλη η ευθύνη όταν αφηγείσαι μια ιστορία που είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους.» σχολιάζει ο Ι. Κάνινγκ, παραγωγός.

Για τον σκηνοθέτη Γκαρθ Ντέιβις, μια από τις βασικές πηγές έμπνευσής του ήταν η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία, αν και οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο πρόσωπο επειδή ήθελε να πάει σχολείο, εκείνη κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, δίνοντας έναν εξαιρετικό λόγο, συγχωρώντας τους Ταλιμπάν για τις πράξεις τους. «Η πράξη της συγχώρεσης, η απόλυτη πράξη αγάπης είναι η καρδιά αυτής της ταινίας. Διαβάζοντας το σενάριο σκέφτηκα τη Μαλάλα και πόσο με συγκίνησε και πόσο αναγνωρίζω σε εκείνη την ιστορία της Μαρίας» σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Διαβάστε επίσης: