Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τις τέχνες.

Ο 73χρονος ηθοποιός κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, με το βραβείο Τσάπλιν, από το Film Society του Lincoln Centre άδραξε την ευκαιρία να καταφερθεί κατά της πολιτικής Τραμπ λέγοντας ότι «κάνουμε ταινίες για να ψυχαγωγήσουμε το κοινό. Οι θεατές τις ψηφίζουν βλέποντάς τες. Οι κριτικοί ψηφίζουν γράφοντας γι’ αυτές και οι μεταγενέστερες γενιές αποφασίζουν εάν πρόκειται για τέχνη ή όχι».

Ο διάσημος ηθοποιός δήλωσε πως ο Τραμπ με τις απαγορεύσεις στη μετανάστευση ίσως να γίνει η αιτία που θα εμποδιστεί να έρθει στο Χόλιγουντ «ο επόμενος Τσάρλι Τσάπλιν».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ως στόχο να περικόψει τα προγράμματα για τις τέχνες, επιβάλλοντας τις «διχαστικές πολιτικές σκοπιμότητές» του.

Ο Ντε Νίρο εστίασε στο πρόσφατο σχέδιο του Τραμπ να καταργήσει το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες, την Εταιρεία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, με τους τρεις οργανισμούς πάντως να γλιτώνουν προς το παρόν το λουκέτο.

Ανάμεσα στους διάσημους τους οποίους παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν η Μέριλ Στριπ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Χάρβει Καιτέλ, ο Μάικλ Ντάγκλας, ο Μπεν Στίλερ και ο Σον Πεν.

Συνεχίζοντας δεν μπόρεσε να μην αφήσει αιχμές κατά του Τραμπ και την αναφορά που είχε κάνει ο τότε υποψήφιος για την προεδρία στην Μέριλ Στριπ, σημειώνοντας πως «με το να βρίσκεστε εδώ απόψε, υποστηρίζετε τις τέχνες για όλους. Υποστηρίζετε τα αστεία του Τσάρλι Τσάπλιν, το μεγάλο έργο του Μάρτιν Σκορσέζε, του Μπάρι Λέβινσον, τις κωμωδίες του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τις “υπερτιμημένες” ερμηνείες της Μέριλ Στριπ, το γούστο σας και τις ανάγκες σας».

Yπενθυμίζουμε πως ο κορυφαίος ηθοποιός έχει καταφερθεί ξανά κατά του Αμερικανού προέδρου, κατά την προεκλογική περίοδο, όταν σε ένα βίντεο μοιράστηκε με τα εκατομμύρια των θαυμαστών του τις σκέψεις του λέγοντας ότι «ο Τραμπ είναι ντροπή για τη χώρα».