Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 30ή συνεχή χρονιά. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις, αλλά και τις κριτικές μας.

Ads

Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, το 30ό Πανόραμα σηκώνει αυλαία επίσημα την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα φετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της FIPRESCI και της ΠΕΚΚ ενώ το βραβείο κοινού θα απονείμει, όπως κάθε χρόνο, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Από 19 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου, οι Κινηματογράφοι “Έλλη” και “Ααβόρα”, θα φιλοξενήσουν αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, πρεμιέρες πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις, master-classes και προβολές μικρού μήκους ταινιών.

image

Ads

Μία πρώτη ματιά στο φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

Τελετή Έναρξης: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:  (7.30 μ.μ.) με την προβολή του  βωβού αριστουργήματος του  D.W. Griffith, «Μισαλλοδοξία», με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Διαβάστε επίσης:
Έναρξη για το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με τη «Μισαλλοδοξία»

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα:  Περιλαμβάνει οκτώ επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα προβληθεί στη χώρα μας.

image

Αφιέρωμα στον Λουκίνο Βισκόντι: Μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματα του.

Διαβάστε επίσης:
Λουκίνο Βισκόντι: Ο «Κόκκινος Κόμης» του κινηματογράφου

Η Γοητεία του Μαυρόασπρου: Το Πανόραμα και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, μας προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως Ελληνικές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές ταινίες.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Γοητεία του Μαυρόασπρου» θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση “Black Beauty” στη γκαλερί “ΣτοART” στην Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Έναρξη Τρίτη 10/10 (7.30 μ.μ.). Έως 9/11.

image

30 Χρόνια Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου: Το φετινό Πανόραμα γιορτάζει μαζί και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και προβάλλει μια επιλογή βραβευμένων από την EFA ταινιών.

Το καθιερωμένο πρόγραμμα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή» θα παρουσιάσει και φέτος πολυαναμενόμενες avant premieres απ’ όλο τον κόσμο.

image

Mίνι αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο, με την προβολή ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο: «Οι Παράνομοι» – Η απαγορευμένη ταινία του
Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο: «Ο Δράκος» – Το αριστουργηματικό ελληνικό φιλμ-νουάρ

Επίσης θα προβληθεί μια επιλογή μικρού μήκους ταινιών της Horme Pictures και του New York College.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι βραβευμένο φιλμ «Lines» (Γραμμές – 2017 – φωτογραφία άρθρου) του Βασίλη Μαζωμένου – που αποτελεί μια συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ – θα πραγματοποιήσει την πανελλαδική του πρεμιέρα ανοίγοντας το διαγωνιστικό τμήμα του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:
Μία ταινία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης: «Γραμμές»
Συνέντευξη: Η «10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.