Μετά την επιτυχημένη του προβολή, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το ντοκιμαντέρ «Ο μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό» (Bardot La Merprise – 2013) του David Teboul, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στον Κινηματογράφο Δαναός, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, ολοκληρώνοντας τις προβολές του για το 2014. Πρόκειται για μία μαγική ματιά στην σκοτεινή όψη της Μπριζίτ Μπαρντό, που ως σήμερα υποψιαζόμασταν μόνο από την αυτοβιογραφία της. Μια γοητευτική αναδρομή από την παιδική ηλικία ως το απόγειο της καριέρας της, μέσα από ανέκδοτο οικογενειακό αρχειακό υλικό, τις φωτογραφίες και τις ταινίες που έχτισαν τον μύθο της Μπεμπέ. Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, προσφέρει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του.

Ads

H Μπριζίτ Μπαρντό είναι μία γυναίκα που αποθεώθηκε. Με την ταινία “Ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα”, γεννήθηκε μια σταρ, ατίθαση και προκλητική, που έμελλε να μείνει για πάντα στη συνείδηση όλων μας ως η διαχρονική προσωποποίηση της μοιραίας γυναίκας – femme fatale…

Συνδυάζοντας ανέκδοτο οικογενειακό κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της Μπαρντό, καθώς και στιγμές από εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα της στις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, το ντοκιμαντέρ του David Teboul, προσφέρει μια σύγχρονη ματιά και μια πρωτότυπη θεώρηση του μύθου της Μπε Μπε.
image
Η ταινία ξεκινά με τα παιδικά της χρόνια και παρακολουθεί ολόκληρη την κινηματογραφική της καριέρα, ως το 1974. Αφορμή, υπήρξε τα 80 της γενέθλια, για μια ταινία – ερωτική εξομολόγηση προς την Μπαρντό. Ο σκηνοθέτης David Teboul αναδεικνύει για πρώτη φορά τις αντιφάσεις μιας γυναίκας που την εξουθένωσε η ίδια της η εικόνα…

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc»,  μέχρι την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 21:00 το βράδυ. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail.
image
Η Μπριζίτ Μπαρντό γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1934. Το 1949, σε ηλικία 15 ετών, προσελήφθη από τη διευθύντρια των περιοδικών ELLE και Le Jardin des Modes, Ελέν Λαζαρέφ, στενή φίλη της μητέρας της. Χάρις στο εξώφυλλο του περιοδικού ELLE, το οποίο και έκανε το 1950, ο σκηνοθέτης Μαρκ Αλεγκρέ την ξεχώρισε και της πρότεινε ένα ρόλο στην επόμενη ταινία του, «Les lauriers sont coupés». Η ταινία τελικά δε γυρίστηκε, μα χάρις σε αυτή την περίσταση η Μπριζίτ γνώρισε έναν νέο βοηθό, τον Ροζέ Βαντίμ…

Ads

Το 1956, σε ηλικία μόλις 22 ετών η Μπριζίτ Μπαρντό, μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου και έγινε διεθνές σύμβολο του σεξ, χάρις στο φιλμ του Ροζέ Βαντίμ «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα». Υποδύθηκε τη Ζυλιέτ Αρντί, απέναντι στους Κουρτ Γιούργκενς, Κριστιάν Μαρκάν και Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Αυτή η ταινία ήταν το αποχαιρετιστήριο δώρο προς τη Μπριζίτ από τον Βαντίμ. Χώρισαν λίγους μήνες μετά.
image
Το 1963, στα 27 της χρόνια, γυρίζει το κινηματογραφικό αριστούργημα, «Η Περιφρόνηση», του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, με τον Μισέλ Πικολί, τον Τζακ Πάλανς και τον σπουδαίο Φριτς Λανγκ να υποδύεται τον εαυτό του. Ενώ το 1970, ο Μισέλ Ντεβίλ την παρουσιάζει χαμογελαστή και δραστήρια στην ταινία «L’Ours et la Poupée» στο πλάι του Ζαν Πιερ Κασσέλ (πατέρα του ηθοποιού Βενσάν Κασέλ).

Το 1971, η Μπαρντό εμφανίζεται στην ταινία «Η λεωφόρος των λαθρεμπόρων», του Ρομπέρ Ενρικό με τον Λίνο Βεντούρα, η υπόθεση της οποίας εξελίσσεται στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Την ίδια χρονιά γυρίζει στο πλάι της Κλαούντια Καρντινάλε την ταινία «Les pétroleuses», του σκηνοθέτη Κριστιάν Ζακ, ένα κωμικό γουέστερν. Αυτές οι ταινίες ήταν οι τελευταίες κινηματογραφικές της επιτυχίες.

Το 1973, έχοντας ολοκληρώσει τα γυρίσματα για την τελευταία της ταινία, «L’Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise», της Νίνα Κομπανίζ, μετά από 21 χρόνια καριέρας, 50 ταινίες και 80 τραγούδια, μην αντέχοντας πλέον την υπερέκθεσή της στα μίντια και το ίδιο το σινεμά, η Μπριζίτ Μπαρντό αποσύρθηκε οριστικά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
image
Το 1982, επιστρέφει ειδικά για την περίσταση στα στούντιο, για να ηχογραφήσει ένα τραγούδι, αφιερωμένο στα ζώα, το Toutes les bêtes sont à aimer. Κατόπιν το 1985, ονομάζεται Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, αλλά η Μπαρντό αρνείται να παραλάβει την τιμητική διάκριση.

«Ο μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό» (Bardot La Merprise)
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 15.00 στον Κινηματογράφο Δαναός

Παραγωγή – Σκηνοθεσία: David Teboul
Γαλλία – 2013 / Διάρκεια: 115 λεπτά
Γλώσσα: Γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ

Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.