Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά. Με μια ειδική προβολή στο κλίμα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών ανοίγει νωρίτερα φέτος την αυλαία του το Φεστιβάλ, με το Γερμανικό ντοκιμαντέρ «The Forecaster» του Marcus Vetter, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ και προσφέρει διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του.

Ads

Ο Martin Armstrong, πρώην οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η “Μαύρη Δευτέρα” του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας το 1998, με τρομακτική ακρίβεια.

image

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, o Armstrong ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International. Όταν η αναγνώρισή του μεγάλωσε και τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Armstrong αρνήθηκε επανειλημμένα.

Ads

Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρίας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον πρωτογενή κωδικό για το μοντέλο του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για 7 χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Ήταν μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που “χτιζόταν” εδώ και δεκαετίες;

image

Ο Armstrong προβλέπει ότι μια κρίση δημοσίου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 – ένα σημαντικό σημείο καμπής του αριθμού π που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια.

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο στις 19:45 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

image

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, την ταινία θα παρουσιάσουν ο πρωταγωνιστής της Martin Armstrong και σκηνοθέτης Marcus Vetter. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά σε αίθουσες που θα προβάλουν ταυτόχρονα την ταινία σε Γαλλία, Γερμανία, Σκωτία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία και Κύπρο.

Στην Ελλάδα, η ταινία και συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά από το Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη (Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης – Κουντουριώτου 15), τον Κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους 10) και τον κινηματογράφο Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο (Εμμ. Πορτάλιου 3-5).

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, Αθήνα) την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:00. Το ντοκιμαντέρ «The Forecaster» του Marcus Vetter, προβάλλεται και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα).

Το «The Forecaster» (Ο Προγνώστης) του Μάρκους Φέτερ, είναι ένα αξιόλογο και επίκαιρο ντοκιμαντέρ. Πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (idfa), ενώ στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

image

The Forecaster
Σκηνοθεσία: Markus Vetter

Διάρκεια: 110 λεπτά
Παραγωγή: 2014 / Γερμανία, Η.Π.Α.
Γλώσσα: Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Συζήτηση: στα Αγγλικά
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Η επίσημη έναρξη του φετινού CineDoc θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου, με την προβολή του βραβευμένου Σουηδικού ντοκιμαντέρ «Bikes vs. Cars» του Fredrik Gertten (BANANAS!*, Big Boys Gone Bananas!*) που μιλάει για το πώς το ποδήλατο μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις πόλεις.

Από το 2009, το CineDoc προβάλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.
 
Από φέτος, το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Ε.Ε.

Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για όλες τις προβολές του, ενώ όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα διοργανώνονται διαγωνισμοί για τη χορήγηση δωρεάν προσκλήσεων.

Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.