Το Tvxs.gr και η εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment, σας προσκαλούν στην πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ: «Τα 13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός απλού ξυλουργού, του Γκέοργκ Έλζερ, ο οποίος αποφασίζει να εκτελέσει ένα παράτολμο σχέδιο. Να δολοφονήσει τον Χίτλερ αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί σε μια συνεδρίαση του κόμματος, στο Μόναχο το 1939. Διεκδικήστε μία από τις  δέκα (10) διπλές προσκλήσεις και δείτε πρώτοι την ταινία, την Δευτέρα 18 Απριλίου, στον Κινηματογράφο Δαναός.

Ads

«Το Τρίτο Ράιχ με έχει απασχολήσει από πολύ νωρίς. Όλες οι ερωτήσεις που δεν βρήκαν απάντηση στα νιάτα μου δεν με έχουν αφήσει ήσυχο μέχρι σήμερα: Πώς ήταν δυνατόν; Γιατί κανείς δεν έκανε κάτι για να το σταματήσει; Γιατί δεν υπήρχε σοβαρό κίνημα αντίστασης; Στην απόπειρα να βρω όσα περισσότερα μπορούσα για τον ναζισμό, συνάντησα την περίπτωση του Elser στα σχολικά μου χρόνια. Τον βρήκα πολύ ενδιαφέρων, παρ’ όλο που τότε ξέραμε πολύ λίγα για αυτόν. Παλιά, του είχαν βάλει την ταμπέλα του τύπου που είχε εμμονή με τη δολοφονία του Χίτλερ. Δεκαετίες μετά, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Downfall έπεσα πάνω στον Elser ξανά και σκέφτηκα για μια ακόμα φορά ότι η ιστορία είναι καθηλωτική!» – Όλιβερ Χιρσμπίγκελ

image

Ο Georg Elser θα μπορούσε να έχει αλλάξει τον κόσμο και να σώσει εκατομμύρια ζωές. Φτάνει να είχε στη διάθεση του 13 παραπάνω λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 13 λεπτά η βόμβα που συναρμολόγησε ο ίδιος θα σκότωνε τον Αδόλφο Χίτλερ και τα πρωτοπαλίκαρα του. Αλλά αυτό δεν ήταν γραφτό να συμβεί καθώς στις 8 Νοεμβρίου του 1939 ο Χίτλερ έφυγε από το σημείο, όπου είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του, νωρίτερα από το αναμενόμενο, οδηγώντας τον Elser στην απόλυτη καταστροφή. Τι ήταν αυτό που είδε και το οποίο οι Γερμανοί δεν είδαν ή δεν ήθελαν να δουν; Ποιος ήταν αυτός ο άντρας που είπε ευθαρσώς στους βασανιστές του ότι θέλησε να αποτρέψει την αιματοχυσία του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε;

Ads

image

Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει για την πρεμιέρα της ταινίας του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, δέκα (10) διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα τον τίτλο της ταινίας: «13 Minutes». Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται το πρωί της Δευτέρας 18 Απριλίου και οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail. Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 18 Απριλίου στις 20:15, στον Κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109 – Μετρό Πανόρμου).

image

Ο σκηνοθέτης της «Πτώσης», Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, επιστρέφει με μια ταινία που αναφέρεται και πάλι στον Χίτλερ και στην περίοδο του ναζισμού. Στα «13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία», καταπιάνεται με την αληθινή ιστορία ενός απλού ξυλουργού, του Γκέοργκ Έλζερ που αποφασίζει να εκτελέσει ένα παράτολμο σχέδιο. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Φεβρουάριο του 2015, στο 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ενώ με την ερμηνεία του, ο πρωταγωνιστής Κρίστιαν Φρίντελ, ήταν Υποψήφιος στην Κατηγορία Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 
Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, θεωρεί την περίπτωση του Έλζερ παρόμοια με αυτή του Έντουαρντ Σνόουντεν, που δεν δίστασε να κάνει κάτι παράτολμο και επικίνδυνο, υπέρ της ανθρωπότητας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το πιο ωραίο σε σχέση με τον Γκέοργκ Έλζερ. Μοιάζει με τον Σνόουντεν. Δεν έχει ιδιοτελή κίνητρα. Υπάρχει αυτή η πίστη μέσα του. Αυτή η ανάγκη που έρχεται από πολύ βαθιά ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Χίτλερ. Η ταινία έχει να κάνει με την ελευθερία, την ελευθερία λόγου, κίνησης, με το άτομο. Όλα αυτά ο Έλζερ έβλεπε ότι καταπατούνταν».

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου, πραγματοποιείται η ελληνική πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, «Τα 13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία» και από την Πέμπτη 21 Απριλίου, η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.