Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Electra», είναι μία υπέροχη και πρωτότυπη δημιουργία, που ξεχωρίζει από τα ελληνικά φιλμ της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν. Αρχικά παρουσιάστηκε ως work in progress τον Σεπτέμβριο στο 20ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και προβλήθηκε στο πλαίσιο του Αφιερώματος «100 Χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος – 2014». Από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, το φιλμ ξεκίνησε τις προβολές του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο παρουσιάσεων του και για τον μήνα Ιανουάριο. Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας έχει εξασφαλίσει διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του, για όλες τις προβολές του φιλμ.

Ads

Η “Electra” είναι μία νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της…
image
Ο μύθος της Ηλέκτρας διατρέχει ολόκληρη την ταινία και με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στη Σενεγάλη, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δούλεψε χωρίς συνεργείο, πάνω σ’ ένα συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερα-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας.
image
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ταινία πρωταγωνιστούν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Σοφία Κόκκαλη, την οποία πέρσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη – ταινία η οποία αποτελεί και την επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το ταξίδι της Ηλέκτρας είναι η ίδια της η χώρα. Η ταινία περιέχει διαλόγους σε πολλές γλώσσες που δεν υποτιτλίζονται, γιατί αποτελούν μέρος της ηχητικής και μουσικής υπόκρουσης.
image
«Το σενάριο της ταινίας περιέχει στοιχεία από τον αρχαίο μύθο της Ηλέκτρας. Η ιστορία μεταφέρεται στην εποχή μας με αφετηρία την Αφρική και συνεχίζεται στην Ελλάδα. Από τον μύθο της Ηλέκτρας εστιάσαμε στη σύγκρουση, την αποξένωση της Ηλέκτρας από τη μητέρα της, την ανάγκη της να βρει τον αδελφό της σε μια προσπάθεια να ορίσει την ταυτότητά της. Αυτή η σύγχρονη Ηλέκτρα δεν περιμένει την άφιξη του αδελφού της, αλλά φεύγει και τον αναζητά. Η πορεία της που τη φέρνει σε σύγκρουση με το ξένο, το διαφορετικό τής επιτρέπει να τοποθετήσει τη δική της ιστορία στο πλαίσιο της ιστορίας ενός ευρύτερου κόσμου.» – Πέτρος Σεβαστίκογλου

Η ταινία «Electra» μετά τον επιτυχημένο κύκλο προβολών του Δεκεμβρίου, συνεχίζει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον Ιανουάριο του 2015, με δύο προβολές κάθε εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή, στις 22:00. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ταινίας ή με καλεσμένους καλλιτέχνες, καθώς η τέχνη μπορεί και πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών.

Διαβάστε επίσης:

image
Η Φαντασία Οπτικοακουστική και η Ταινιοθήκη επέλεξαν συνειδητά έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής της ταινίας, ο οποίος διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με δύο προβολές την εβδομάδα, σαν ένα πείραμα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διανομή πολλών ελληνικών ταινιών.

Το Tvxs.gr είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ως χορηγός επικοινωνίας έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Οι προσκλήσεις ισχύουν για όλες τις προβολές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22:00, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
image
Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση για τη νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Electra», στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «Electra», δηλώντας παράλληλα την ημερομηνία της επιλογής σας. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερώνονται άμεσα με σχετικό e-mail, ενώ τα ονόματά τους θα βρίσκονται στο ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
image
Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μεγάλου μήκους: “Άνεμος στην Πόλη”, “Τρεις Στιγμές”, “Attractive Illusion” και “Electra”. Στο θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Δίδαξε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και υποκριτική κινηματογράφου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
image
Electra
Σκηνοθεσία / Σενάριο / Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal
Μοντάζ / Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά / Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Χρήστος Γούσιος και Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε την επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook, καθώς και την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ads