To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, ολοκληρώνει τον κύκλο προβολών του για φέτος, με το ντοκιμαντέρ «Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά. Η σκηνοθέτιδα διερευνά τους μυστικούς οικογενειακούς δεσμούς που την ενώνουν με την χώρα μας, μέσα από την ιστορία της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Προβάλλεται την Τρίτη 24 Μαΐου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας προσφέρει διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του.

Ads

«Γεννήθηκα από πατέρα Γάλλο και μητέρα Ελληνίδα. Ζω στο Παρίσι. Για πολύ καιρό, η Ελλάδα δεν ήταν για εμένα κάτι άλλο πέρα από ένας προορισμός διακοπών. Πριν κάποια χρόνια η Ρένα, η μητέρα μου απέκτησε έναν πίνακα της δεκαετίας του ’20 που αναπαριστούσε μια γυναίκα με ένα κόκκινο φόρεμα, κάτω από μια ομπρέλα. Μου είπε ότι η ζωγράφος, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ήταν μάλλον συγγενής της. Για πρώτη φορά, μιλώντας μου για αυτή τη ζωγράφο, μου φανέρωνε αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Με τον θάνατο της μητέρας μου, η αναζήτησή μου έγινε διπλή: η ανάγκη μου να μάθω περισσότερα για τη Θάλεια συνδεόταν με αυτήν να καλύψω τη σιωπή που υπήρχε γύρω από το ελληνικό οικογενειακό παρελθόν. Ο Νόστος είναι μια έρευνα γύρω από τη δουλειά και τη ζωή της Θάλειας Φλωρά- Καραβία και ταυτόχρονα ένα έργο που μιλά για την χαμένη ιστορία της οικογένεια μου. Πλέκοντας αυτά τα δυο νήματα, προσπαθώ να ανασυγκροτήσω τον οικογενειακό μου ιστό και να καταλάβω τι σημαίνει για εμένα να είμαι Ελληνίδα σήμερα…» – Σαντρίν Ντουμά

image

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email.

Ads

image

Το ντοκιμαντέρ «Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά, παρουσιάζεται την Τρίτη 24 Μαΐου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Σαντρίν Ντουμά. Θα ακολουθήσει closing party του φετινού CineDoc, με κρασί και φαλάφελ στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το ντοκιμαντέρ επαναπροβάλλεται την Κυριακή 29 Μαΐου στις 16:00, στον Κινηματογράφο Δαναός. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

image

Πρόκειται για ένα έργο «οικογενειακής αρχαιολογίας» και μια έρευνα γύρω από τη ζωή της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Με οδηγό το έργο και τη μοναδική προσωπική πορεία της Θάλειας, η σκηνοθέτρια ανακαλύπτει τους μυστικούς οικογενειακούς δεσμούς που την συνδέουν με την Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και τον Μάρτιο στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Διαβάστε επίσης:
«Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά για την Θάλεια Φλωρά-Καραβία

«Αυτή η ταινία διαμορφώθηκε βήμα βήμα και ολοκληρώθηκε σταδιακά. Ένας πίνακας της Θάλειας έγινε η αιτία η μητέρα μου, να μου μιλήσει για την παιδική της ηλικία. Ακολουθώντας τη ζωή και το έργο της Θάλειας, μπόρεσα να ψάξω την ιστορία της οικογένειας της μητέρας μου και να καλύψω την παιδική μου θλίψη μπροστά στην απουσία της μητέρας μου. Η ιστορία της Θάλειας και η δική μου έρευνα γύρω από την οικογένειά μου είναι δυο ιστορίες αδιάσπαστες.» – Σαντρίν Ντουμά

image

«Νόστος»
Σκηνοθεσία: Σαντρίν Ντουμά

Σενάριο: Σαντρίν Ντουμά
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στέλιος Αποστολόπουλος
Μοντάζ: Barbara Bascou
Ήχος: Άρης Καφετζής
Μουσική: Delphine Ciampi
Παραγωγός: Jean Luc Ormières
Παραγωγή: Pio&Co, France
Συμπαραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Συμπαραγωγή: Anemon Productions
Αφήγηση: Σαντρίν Ντουμά
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Ελλάδα
Διάρκεια: 82 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2015

Από το 2009, το CineDoc προβάλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Ε.Ε.

image

Το Tvxs.gr ήταν και φέτος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ. Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.