Με το ντοκιμαντέρ «Greece: Days οf Change» της Έλενας Ζερβοπούλου, συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι ενδιαφέρουσες προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc για τη σεζόν 2014 – 2015. Τρεις Έλληνες προσπαθούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Θα μπορούσε αυτή η κρίση να γίνει η ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία μας; Μέσα από τις ιστορίες των τριών πρωταγωνιστών, βιώνουμε το δυναμικό μιας θετικής αλλαγής στη σημερινή Ελλάδα που ξεκινά από τη βάση. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται στον Κινηματογράφο Δαναός. Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του.

Ads

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, ξεκίνησε το 2009 να προβάλλει βραβευμένα Ελληνικά και Διεθνή Ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες προβάλλονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και στον Κινηματογράφο Δαναός, καθώς και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τις προβολές ακολουθούν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις και να φέρουν κοντά επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ.

Το CineDoc εγκαινίασε τη φετινή σεζόν με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» (Stop-Over), του πρωτοεμφανιζόμενου Ελβετό-Ιρανού σκηνοθέτη Kaveh Bakhtiari. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με τον σκηνοθέτη να αναζητά τα ίχνη του ξάδερφού του στην Αθήνα. Ένα όμορφο και συγκινητικό φιλμ που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
image
Αυτή την εβδομάδα, τη σκυτάλη παίρνει το ντοκιμαντέρ «Greece: Days οf Change» της Έλενας Ζερβοπούλου, όπου μέσα από τρεις προσωπικές ιστορίες μας προτρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά, αντιδρώντας στις επιθετικές εξωτερικές αλλαγές που διέπουν τη ζωή μας. Το φιλμ, μέσα από πραγματικά παραδείγματα, μας καλεί να κατανοήσουμε πως ο καθένας μας μπορεί να  διεκδικήσει βασικά δικαιώματα επαναπροσδιορίζοντας τους προσωπικούς του στόχους και συμμετέχοντας σε κοινωνικά δίκτυα συλλογικής δράσης.

Στην εποχή της βαθιάς κρίσης 2012 – 13, τρεις Έλληνες επιχειρούν να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Παρακολουθώντας τις ιστορίες τους, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μία δυναμική αλλαγής στη σημερινή Ελλάδα. Μπορεί όμως το δεδομένο της οικονομικής κρίσης να προξενήσει αλλαγές σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

Ads

O Γιώργος, μένοντας άστεγος εν μία νυκτί, βρίσκει τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες του, να ενταχθεί σ’ ένα κοινωνικό δίκτυο και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Ο Γρηγόρης επιστρέφει στη γενέτειρα του αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένεια του. Ενώ o Ηλίας με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, γνωστή από το «κίνημα της πατάτας», κλονίζει τους ισχύοντες κανόνες εμπορικής συναλλαγής, προκαλώντας τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται την αγορά τροφίμων, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι δυνατά όταν η κοινωνία λειτουργεί με διαφάνεια και αλληλεγγύη…
image
Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στις 21:00 το βράδυ. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο στις 15:45 από τον Κινηματογράφο Δαναός την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Η σκηνοθέτης Έλενα Ζερβοπούλου (Το Χαμόγελο του Παιδιού – 2008, Ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό – 2013), παρουσιάζει μέσα από τρεις ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ιστορίες, μία ελπιδοφόρα οπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Ένα ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ελληνικό Πανόραμα.

«Οι τρεις αυτοί διαφορετικοί χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν αντιπροσωπευτικές ιστορίες για το άτομο, την οικογένεια αλλά και τη συλλογική δράση. Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν πρωτοβουλίες και που προσπαθούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο τους και κατ’ επέκταση έμμεσα ή άμεσα τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο ζουν. Θεωρώντας σαν δεδομένο το ότι η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από τον καθένα από εμάς, η ταινία επιδιώκει να αναδείξει το πως μπορεί ο πολίτης να δρα στα τρία επίπεδα: με κέντρο τη μονάδα (με το ψυχολογικό επίπεδο), η αλλαγή επιδρά στην οικογένεια για να καταλήξει στο συλλογικό, σε μια ευρύτερη αλλαγή στην κοινωνία μας.» – Έλενα Ζερβοπούλου

Greece: Days οf Change

Σκηνοθεσία: Έλενα Ζερβοπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης, Έλενα Ζερβοπούλου
Μοντάζ: Kenan Akkawi
Μουσική: Drog_A_tek
Ελλάδα, Ιταλία – 2014
Διάρκεια: 78 λεπτά
Εταιρεία Παραγωγής: One Vibe Films
image
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Greece: Days οf Change» της Έλενας Ζερβοπούλου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 16.00 στον Κινηματογράφο Δαναός στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Οι ταινίες προβάλλονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.