Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, επιστρέφει με τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές του και παρουσιάζει την Τετάρτη 1 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το ντοκιμαντέρ «Ο Νέος Δρόμος του Πλαστικού» (The New Plastic Road), σε σκηνοθεσία του Άγγελου Τσαούση και της Μυρτώ Παπαδοπούλου. Η ταινία μας μεταφέρει στο Τατζικιστάν και αναλύει τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται σε αυτό το πρώην τμήμα του «δρόμου του Μεταξιού». Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, έχει εξασφαλίσει και προσφέρει προσκλήσεις στους αναγνώστες του.

Ads

Ένας νέος δρόμος στην Κεντρική Ασία διασχίζει τα βουνά του Παμίρ, περνώντας από το Αφγανιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Ο Μ41, ο αυτοκινητόδρομος του Παμίρ, είναι ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού. Συνδέει και μοιραία αλλάζει τη ζωή των απλών ανθρώπων ως τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Τατζικιστάν.

image

Πρόκειται για μία ταινία που εξετάζει την σταδιακή οικονομική και κοινωνική αλλαγή στις απομακρυσμένες κοινότητες της ορεινής περιοχής των ορέων Παμίρ στο νοτιοανατολικό Τατζικιστάν, στα σύνορα με τη Δυτική Κίνα και το βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Τις ορεινές αυτές κοινότητες τις διαπερνάει ένας από τους παλιούς δρόμους του Μεταξιού.

Ads

Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι «Δρόμοι του Μεταξιού» επηρέαζαν και επέφεραν την ανάπτυξη και την αλλαγή στις τοπικές κοινότητες, επηρεάζοντας παράλληλα και την «παγκόσμια κοινότητα». Με παρόμοιο τρόπο και σήμερα, ο «δρόμος του Μεταξιού» επηρεάζει την παγκόσμια αγορά, τις κοινότητες της ορεινής περιοχής των Παμίρ και τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας τον Νταβλάτ (Τατζίκο έμπορο), μέσα πλέον από την βιομηχανική εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμπορίου.

image

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τετάρτη 1 Απριλίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο στις 19:45 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

image

Το ντοκιμαντέρ «Ο Νέος Δρόμος του Πλαστικού» (The New Plastic Road), αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα προσεγμένη δημιουργία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα “Κοινωνία”, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργίες, που θέτουν στο μικροσκόπιο την ανθρώπινη κοινωνία προκειμένου να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν κάθε όψη της. Πολύπλευρα ζητήματα κοινωνικής φύσης, ιδωμένα πάντοτε μέσα από ανθρωποκεντρική ματιά, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τον θεατή, προσβλέποντας σε μια εναλλακτική και ουσιαστικότερη θεώρηση των πραγμάτων.

image

Το Τατζικιστάν είναι η φτωχότερη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με βουνά που στον νότο φτάνουν τα 2000 μέτρα ύψος, χωρίς δρόμους και με σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα. Η κατασκευή ενός δρόμου που συνδέει την χώρα με την Κίνα το 2004 δημιουργεί προϋποθέσεις για ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στις απομακρυσμένες κοινότητες της οροσειράς Παμίρ, στα σύνορα με τη δυτική Κίνα και το βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου και ο Άγγελος Τσαούσης, μέσα από τρία συναρπαστικά ταξίδια στο Τατζικιστάν, αφηγούνται την κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη στην περιοχή, παρακολουθώντας την ζωή του Νταβλάτ, ενός Τατζίκου εμπόρου Κινεζικών προϊόντων, πατέρα τριών παιδιών, μετά το άνοιγμα των συνόρων Κίνας – Τατζικιστάν και την ανακατασκευή του Δρόμου του Μεταξιού.

image

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Νέος Δρόμος του Πλαστικού» (The New Plastic Road), σε σκηνοθεσία του Άγγελου Τσαούση και της Μυρτώ Παπαδοπούλου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Απριλίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Μετά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς. Η ταινία θα προβληθεί και την Κυριακή 5 Απριλίου στις 16.00, στον Κινηματογράφο Δαναός. Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

«Ο Νέος Δρόμος του Πλαστικού» (The New Plastic Road)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Άγγελος Τσαούσης, Μυρτώ Παπαδοπούλο
υ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Μοντάζ: Κυριάκος Στυλιανόπουλος
Ήχος: Άγγελος Τσαούσης
Μουσική: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Παραγωγός: Άγγελος Τσαούσης
Παραγωγή: Filmografik Productions
Συμπαραγωγή: ZDF, ARTE
Αφήγηση: Βασίλης Κουκαλάνι
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα – Γερμανία
Διάρκεια: 43 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2015

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.