Μ’ ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής σεζόν συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι ενδιαφέρουσες προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc για τη σεζόν 2014 – 2015. Ο λόγος για το το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Marc Bauder, «Master of the Universe», που με αρκετές αναφορές και στην Ελλάδα, ξεσκεπάζει το παράλληλο σύμπαν από αποκομμένα οικονομικά μεγέθη, αστρονομικούς μισθούς και αμείλικτη πίεση που κυβερνά σήμερα τον κόσμο. Ένα υπέροχο φιλμ, υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του 2014 (European Film Awards). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, προσφέρει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του.

Ads

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, ξεκίνησε το 2009 να προβάλλει βραβευμένα Ελληνικά και Διεθνή Ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες παρουσιάζονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και στον Κινηματογράφο Δαναός, καθώς και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τις προβολές ακολουθούν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις και να φέρουν κοντά επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ.
image
Αυτή την εβδομάδα, τη σκυτάλη παίρνει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Master of the Universe» του Marc Bauder. Ένα συγκλονιστικό φιλμ και ιδιαίτερα επίκαιρο το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στη δημοσιογραφική του προβολή. Μεταξύ άλλων το ντοκιμαντέρ του Bauder πραγματεύεται την οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα.

«Μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρα έθνη», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ «Master of the Universe» για το τηλεοπτικό κανάλι, ARTE, ο Γερμανός πρώην τραπεζίτης, Ράινερ Φος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχθηκε εκβιαστικές πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και συνεχίζει:

«Αυτές (σ.σ: οι τράπεζες) μεταχειρίστηκαν όλα τα κόλπα του εγχώριου και διεθνούς δικαίου για να χειριστούν τα ελληνικά δάνεια και να δέσουν τη χώρα. Ενώ το ελληνικό κράτος αν είχε να κάνει με δάνεια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε να πει “αντί για 10.000 ευρώ σας δίνω τώρα μόνο 4.000”, με το διεθνές δίκαιο τα πράγματα είναι αλλιώς. Όταν οι επενδυτές έχουν στα χέρια τους δάνεια που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα για βέτο», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «άσκησαν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα λέγοντας “ή μας τα πληρώνετε όλα ή σας αφήνουμε να τιναχτείτε στον αέρα“. Εκείνη υποχώρησε και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νίκησαν».
image
Διαβάστε επίσης:
Ελλάδα, το θύμα του οικονομικού δολοφόνου

Ads

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο στις 19:30 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επενδυτές τραπεζίτες στη Γερμανία. Κέρδιζε ένα εκατομμύριο την ημέρα. Στο οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τα κίνητρα και τις προβλέψεις του.

Ο Ράινερ Φος, ξεσκεπάζει το παράλληλο σύμπαν από αποκομμένα οικονομικά μεγέθη, αστρονομικούς μισθούς και αμείλικτη πίεση που κυβερνά σήμερα τον κόσμο. Μια τρομακτική ματιά εκ των έσω σε ένα σχεδόν θρησκευτικό παράλληλο σύμπαν μεγαλομανίας στα άδυτα του οικονομικού συστήματος. Ποια χώρα θα είναι το επόμενο θύμα τους;
image
Ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής σεζόν το «Master of the Universe» (Κυρίαρχος του Κόσμου), του Μαρκ Μπάουντερ (Marc Bauder), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (Locarno) όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Εβδομάδας Κριτικών (Critics Week Award). Παράλληλα η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Γερμανίας (German Film Critics Association Awards) του απένημε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το 2014.

Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στη Θεματική Ενότητα: “Κοινωνία” ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε τη δυνατότητα να το ξαναθυμηθούμε στη δημοσιογραφική του προβολή, λίγο πριν παρουσιαστεί επίσημα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc και στη συνέχεια στον Κινηματογράφο Δαναός. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ του Μαρκ Μπάουντερ, είναι ένα από τα έξι υποψήφια στην κατηγορία καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ για το 2014 (European Film Awards).

Διαβάστε επίσης:
Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Οι υποψηφιότητες – EFA2014

Master of the Universe / Κυρίαρχος του Kόσμου
Σκηνοθεσία: Marc Bauder / Μαρκ Μπάουντερ

Χώρα: Γερμανία, Αυστρία – 2013
Διάρκεια: 90 λεπτά
Γλώσσα: Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Master of the Universe» του, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαδημητρίου (Καθημερινή, ΣΚΑΙ) και Δημήτρη Δανίκα (Πρώτο Θέμα). Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται αποκλειστικά στον Κινηματογράφο Δαναός από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, στις 16.00. Ενώ από τις 20/11/2014 θα είναι διαθέσιμη online και στο iTunes Store με ελληνικούς υπότιτλους.

Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.