Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη. Εκείνοι εγκλωβίζονται και απαντούν κλείνοντας τις γραμμές των τρένων. Η προσφυγική κρίση μέσα από την ταινία τεκμηρίωσης, «Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κουρκούτα και της Νίκης Γιάνναρη. Προβάλλεται στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας του Φεστιβάλ, «Ανθρώπινα Δικαιώματα», διεκδικώντας το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ads

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 19ο ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Ads

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ; Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί. Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου
20 προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

image

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους έχει βαρύνουσα σημασία για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρώτα απ’ όλα, φέρνει σε επαφή δύο θεσμούς που τους ενώνουν η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι και που λειτουργούν συμπληρωματικά.

Το Φεστιβάλ προωθεί και προβάλλει έργα δημιουργών που αποκαλύπτουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δύσκολο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας που κινητοποιείται, ασκεί πιέσεις και αφυπνίζει τη συνείδηση του κόσμου.

Επιπλέον, η επιβράβευση από έναν ανθρωπιστικό θεσμό, όπως η Διεθνής Αμνηστία, στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού θεσμού, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει διπλή σημασία για τον ντοκιμαντερίστα, καθώς η δημιουργία του τιμάται σε διπλό επίπεδο – καλλιτεχνικό αλλά και ανθρωπιστικό.

Η ενότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», συστάθηκε το 2007 με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ντοκιμαντέρ που επιλέγονται από το Φεστιβάλ και συμμετέχουν στη συγκεκριμένη ενότητα, εγείρουν ερωτήματα που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η ελευθερία του λόγου, o πόλεμος, η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο, το δικαίωμα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη
Σκηνοθεσία: Μαρία Κουρκούτα και Νίκη Γιάνναρη
Σενάριο: Νίκη Γιάνναρη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαρία Κουρκούτα
Μοντάζ: Μαρία Κουρκούτα
Ήχος: André Fèvre
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Παραγωγός: Carine Chichkowsky
Παραγωγή: Survivance
Συμπαραγωγοί: Μαρία Κουρκούτα
Φορμά: Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 99 λεπτά
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη
Κυριακή 12 Μαρτίου στις 16:30, στην Αίθουσα: Παύλος Ζάννας

image

Η καθημερινότητα των μεταναστών (Σύρων, Κούρδων, Πακιστανών, Αφγανών και άλλων) στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο ζεστό φαγητό, για προμήθειες και ιατρική περίθαλψη, άνθρωποι που περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

image

Το σινεμά ως διακήρυξη δικαιωμάτων, ως όπλο απέναντι στη σκληρότητα και την καταπίεση, ως εργαλείο για την αναγνώριση της διαφορετικότητας που δίνει στο ανθρώπινο γένος την ανθρωπιά του. Μια μέρα, η Ευρώπη αποφασίζει να κλείσει τα σύνορά της οριστικά. Οι «κάτοικοι» της Ειδομένης, κλείνουν με τη σειρά τους τις γραμμές των τρένων που διασχίζουν τα σύνορα…

Βραβεία: Καλύτερο Ντοκιμαντέρ απ’ Όλο τον Κόσμο (τμήμα «Opus Bonum») – Jihlava IDFF 2016, Czech Republic

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.