Την προσφυγική κρίση και την ματιά των πολιτών έξι χωρών, που αποτελούν σταθμούς στη διαδρομή των προσφύγων προς ένα καλύτερο μέλλον, επιχειρεί να διερευνήσει και να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το πρότζεκτ με τίτλο «Home New Home». Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου η παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν πολιτιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από έξι χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη). Την εκδήλωση διοργάνωσε το StoryDoc με την υποστήριξη του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 19ο ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Ads

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ; Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί. Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου
20 προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Home New Home

image

Σύροι πρόσφυγες και πολίτες από τις χώρες υποδοχής πήραν μέρος σε εργαστήρια παραγωγής ντοκιμαντέρ σε έξι πόλεις που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές – την Αθήνα και τη Μυτιλήνη στην Ελλάδα, τη Σμύρνη στην Τουρκία, την Τιρ στον Λίβανο, το Αμάν στην Ιορδανία και τη Ραμάλα στην Παλαιστίνη.

Στόχος του προγράμματος είναι οι κάτοικοι των έξι αυτών πόλεων, να γνωρίσουν τους πρόσφυγες, να τους κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τη ματιά τους σε ντοκιμαντέρ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σειρά κινηματογραφικών σεμιναρίων και επιδίωξη είναι να παραχθούν δέκα ταινίες μικρού μήκους στην Αθήνα και άλλες δέκα στις υπόλοιπες πέντε πόλεις.

image

Τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεδάκης, επισημαίνοντας πως «είναι ιδιαίτερη χαρά για το φεστιβάλ να παρουσιάζει αυτή την πολύ σημαντική κινηματογραφική πρωτοβουλία».

Τον λόγο πήρε ο Μάρκος Γκαστίν, σκηνοθέτης και παραγωγός που δίδαξε στα εργαστήρια λέγοντας πως «με την δουλειά μας, βάζουμε στο κέντρο τον άνθρωπο. Δώσαμε την κάμερα στους πρόσφυγες για να μας δείξουν την πραγματικότητά τους όπως την βλέπουν οι ίδιοι. Είμαστε χαρούμενοι γιατί είχαμε πολλές συμμετοχές και προέκυψαν όμορφες ιδέες. Αναδεικνύονται μέσα από την κινηματογράφηση διάφορα ανθρώπινα θέματα, όπως η λαχτάρα των προσφύγων να βρεθούν σε ασφαλή τόπο, αλλά και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στις δομές φιλοξενίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους εθελοντές». Σύμφωνα με τον ίδιο, τον ενθουσίασε ένα doc in progress που αφορά πέντε νέους από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι συζούν σε έναν χώρο και ψάχνουν μια κοινή γλώσσα, ένα κοινό φαγητό, ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν.

image

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος που δίδαξε επίσης στα εργαστήρια, θεωρεί πως μέσα από το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το σημαντικότερο είναι να ανατραπεί η στερεότυπη εικόνα για το τι είναι ντοκιμαντέρ. «Τους μαθαίνουμε βασικά πράγματα, ώστε να μπορούν να μιλήσουν με την γλώσσα του κινηματογράφου. Δεν απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες, ωστόσο συμμετέχουν και νέοι που ευελπιστούν να γίνουν σκηνοθέτες. Παθιάζονται με το ντοκιμαντέρ και το είδαμε και στη Λέσβο, και στην Αθήνα και στην Τρίπολη. Εμείς προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν δικές τους ταινίες και πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες. Άλλωστε η τέχνη προχωρά με εξαιρέσεις και όχι με κανόνες», εξήγησε ο σκηνοθέτης. Όσοι συμμετέχουν στα εργαστήρια έρχονται με μια ιδέα για ντοκιμαντέρ στο μυαλό τους και στη συνέχεια χωρίζονται σε κατηγορίες από ενήλικες μέχρι παιδιά.

image

«Καταγράφουμε με αυθεντικότητα της ζωή τους» συμπλήρωσε ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο ιδρυτής του «StoryDoc» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «το πιο δύσκολο, σε μια χώρα που κυριαρχεί ο Χριστιανισμός και το δυτικό, δημοκρατικό πρότυπο, είναι να καταλάβουμε τον άλλον. Ωστόσο αυτή είναι και η πρόκληση του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Μοιραζόμαστε γνώση και πληροφορία, η οποία οδηγεί στο συναίσθημα και σε ακόμη περισσότερη γνώση».

image

Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από το Anna Lindh Foundation και συνεργάζονται οι εξής φορείς: StoryDoc (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Yasar (Σμύρνη), Theater House (Τιρ, Λίβανος), Palestinian Young Filmmakers’ Association (Παλαιστίνη), Arab Women Media Center (Αμάν, Ιορδανία). Οι ταινίες που θα ολοκληρωθούν θα προβληθούν εντός του 2017, παράλληλα στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη, στη Σμύρνη, στο Αμάν, στην Τιρ και στη Ραμάλα. H πρωτοβουλία είχε συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία») και υποστηρίχτηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκαν:

  • Hind, της Άιουα Νασλί Νάσερ, 13′
  • Nearby but Away, των Χεμπά Ριάντ Αλκούτζα και Φάτεμα Σαλέχ Αχούρ, 10′
  • Solidarity, της Εύης Σιαλευρή, 15′

Τα σεμινάρια θα πλαισιώσει διεθνές συνέδριο στις 20 και 21 Μαρτίου στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτές των έξι πόλεων, προκειμένου να συζητήσουν τα συμπεράσματα της δράσης και να ανταλλάξουν πρακτικές.

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

* Οι φωτογραφίες του άρθρου για την εκδήλωση «Home New Home», προέρχονται από το φωτογραφικό πρακτορείο Motionteam.