Δύο χρόνια μετά τη συγκινητική «Philomena», με την Τζούντι Ντεντς και τον Στιβ Κούγκαν – με τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ – ο αξιόλογος Βρετανός σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς, επιστρέφει, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη μία ακόμη ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το «Πρόγραμμα», παρουσιάζει την πορεία του πρωταθλητή ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ και διατίθεται δωρεάν, μέσα από την ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Ads

Ο κόσμος χρειάζεται ήρωες κι ο Λανς Άρμστρονγκ (Μπεν Φόστερ) ήταν ο απόλυτος ήρωας στον κόσμο του αθλητισμού. Μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Άρμστρονγκ επέστρεψε στην ποδηλατική του καριέρα το 1999, αποφασισμένος να κερδίσει το Tour de France.

Με τη βοήθεια του γιατρού του Μισέλ Φεράρι (Γκιγιόμ Κανέ) και τον αρχηγό της ομάδας του Γιόχαν Μπράινιλ (Ντένις Μενοσέ), ανέπτυξαν το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλήματος.

image

Ads

Το πρόγραμμα επέτρεψε στον Λανς, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, να κατακτήσουν τον κόσμο της ποδηλασίας, κερδίζοντας το Tour de France εφτά συνεχόμενες χρονιές!

Δεν τον πίστεψαν όμως όλοι. Ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Ντέιβιντ Γουόλς (Κρις Ο’ Ντάουντ), αρχικά μαγεμένος από το ταλέντο του Άρμστρονγκ, δεν άργησε να αναρωτηθεί αν ήταν «καθαρός».

image

Ο Γουόλς, πάλεψε για να ξεσκεπάσει την αλήθεια, ρίσκαρε την καριέρα του και κόστισε στην εφημερίδα του αμέτρητα δικαστικά έξοδα. Δικαιώθηκε όταν κάποιοι αποφάσισαν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη μεγαλύτερη αθλητική πλάνη του αιώνα μας.

Δύο χρόνια μετά τη συγκινητική «Philomena», ο Στίβεν Φρίαρς, επιστρέφει, με το «Πρόγραμμα» και παρακολουθεί την άνοδο και την δραματική πτώση του 7 φορές πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ, καθώς και του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Γουόλς, που αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά του.

image

Βασιζόμενος στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Γουόλς, ο καταξιωμένος Βρετανός σκηνοθέτης, δημιουργεί μία ταινία γεμάτη ένταση και ανατροπές, οι οποίες όμως μοιραία υπόκειται στο γεγονός ότι ο θεατής γνωρίζει από πριν την εξέλιξη του σεναρίου. Θετική με την παρουσία της η τριπλέτα των ηθοποιών, Μπεν Φόστερ, Γκιγιόμ Κανέ και Κρις Ο’ Ντάουντ, ενώ σε μικρό ρόλο συναντάμε και τον σπουδαίο, Ντάστιν Χόφμαν.

«Ο Λανς Άρμστρονγκ θεωρούσε ότι δε μπορεί κανείς να νικήσει χωρίς να ντοπαριστεί. Έπρεπε να το κάνει κι έπρεπε να το κάνουν και οι συμπαίκτες του. Καθιέρωσαν ένα σύστημα στην ομάδα τους για να βελτιώνουν την απόδοση τους με αναβολικά. Ονομάστηκε «Το Πρόγραμμα», κι αν ήσουν μέλος της ομάδας, έπρεπε και να τηρείς το Πρόγραμμα.» – Ντέιβιντ Γουόλς, δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong»

image

Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν ο Στίβεν Φρίαρς διάβασε μια κριτική βιβλίου που τον ιντρίγκαρε. Πρόκειται για το «The Secret Race / Η Μυστική Κούρσα» του Τάιλερ Χάμιλτον, ο οποίος ήταν μέλος στην ομάδα του Άρμστρογνκ:

«Δύο σύμβουλοί μου, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς και ο Πολ Σμιθ μου είχαν μιλήσει και για τον Ντέιβιντ Γουόλς. Διαβάσαμε το βιβλίο του και τον συναντήσαμε. Δεν είχε περάσει ούτε χρόνος από τη στιγμή που εκδόθηκε το «Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong».

Ο Γουόλς ανακαλεί: «Ήταν η μόνη ιστορία στην οποία δούλευα τα προηγούμενα 15 χρόνια. Άρχισα να μιλάω για αυτή στον Στίβεν κι εκείνος σαν να μην πίστευε όσα άκουγε, είχε τεράστια επιθυμία να τα μάθει όλα κι έδειχνε να τον συναρπάζει. Ήξερα ότι αυτός ο ενθουσιασμός θα τον καθοδηγούσε στην υλοποίηση μιας καλής ταινίας».

Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γουόλς που έφερε στη δημοσιότητα το μεγάλο μυστικό του Άρμστρονγκ, ήταν τότε ανταποκριτής για μια Ιρλανδική εφημερίδα, ενώ σήμερα είναι αθλητικός συντάκτης για τους The Sunday Times. Ο Γουόλς συνάντησε τον Άρμστρονγκ πρώτη φορά για μια συνέντευξη το 1993. Από εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η ζωή του συνδέθηκε με του Άρμστρονγκ.

Ο σεναριογράφος Τζον Χοτζ ομολογεί ότι ήταν ένα ευτυχές ατύχημα αυτή η ανάληψη του σεναρίου: «Μου έγινε ξεκάθαρο εξαρχής, ότι πρόκειται για ένα μοντέρνο φαινόμενο κι αξίζει να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Η προσωπική μάχη, η άνοδος και η πτώση, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, η μοντέρνα ανάγκη για ήρωες και η απογοήτευση – ολόκληρος ο κύκλος στον οποίο συμμετέχουμε όλοι ήταν κάτι που με ενδιέφερε πολύ».

Για την προπόνηση του, ο πρωταγωνιστής της ταινίες Μπεν Φόστερ, είχε έξι εβδομάδες στη διάθεσή του, για να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή της ποδηλασίας: «Βρισκόμασταν στο Κολοράντο με τον Τζέσε Πλίμονς, όπου μας προπονούσε ο Άλεν Λιμ, που προπόνησε τον ίδιο τον Άρμστρονγκ στο παρελθόν. Πέφταμε συνέχεια, η διαδικασία ήταν επίπονη κι ατελείωτη. Περιβαλλόμασταν από μια κοινότητα που ήταν πολύ βοηθητική, αλλά ταυτόχρονα τους ενδιέφερε πολύ πως θα παρουσιαζόταν στον κόσμο – δεν ήθελαν απλά έναν ηθοποιό να προσποιείται τον ποδηλάτη. Πολύ από αυτούς είχαν προπονηθεί και συναναστραφεί τον ίδιο τον Άρμστρονγκ, κάτι που μας βοήθησε και πολύ στους ρόλους μας».

«Η αίσθηση του να είσαι επάνω σ’ ένα ποδήλατο που τρέχει ήταν μια αληθινή πρόκληση κινηματογραφικά», δηλώνει ο διευθυντής φωτογραφίας Ντάνι Κόχεν και συμπληρώνει: «Ο παραδοσιακός τρόπος είναι αυτός που βλέπουμε στην τηλεόραση, όπου υπάρχει μία κάμερα σε μία μηχανή ή σε ελικόπτερο. Θέλαμε να το κάνουμε πιο συναρπαστικό από μια απλή τηλεοπτική κάλυψη. Βάλαμε κάμερες επάνω στα ποδήλατα, γερανούς σε οχήματα κι επινοήσαμε άλλους πολλούς τρόπους για να αποδώσουμε την ταχύτητα και τη δυσκολία να ανεβαίνεις ένα βουνό επάνω σε δύο ρόδες».

image

Η Ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ

Στο Web Tv της ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), μπορείς κανείς να βρει σπουδαίες ταινίες, ντοκιμαντέρ, αλλά και τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες μετά την προβολή τους στην μικρή οθόνη, παραμένουν εκεί για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαίνεται από μερικές ημέρες, μέχρι εβδομάδες. Εμείς σας προτείνουμε μερικές εξ αυτών. Καλή θέαση.

Η ταινία «Το Πρόγραμμα / The Program» του Στίβεν Φρίαρς, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ, μέχρι και την Τρίτη 30 Ιουνίου του 2020.

Διαβάστε Επίσης:

Το Πρόγραμμα / The Program
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Σενάριο: Τζον Χοτζ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Φόστερ, Κρις Ο’Ντάουντ, Γκιγιόμ Κανέ, Τζέσι Πλίμονς, Λι Πέις, Εντουαρντ Χογκ, Ντάστιν Χόφμαν
Φωτογραφία: Ντάνι Κοέν
Μοντάζ: Βαλέριο Μπονέλι
Μουσική: Αλεξ Χέφες
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία
Διάρκεια: 103 λεπτά