Ένα από τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να δούμε πέρσι τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου. Θα προβληθεί η ταινία «Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Νίκο Βεντούρα και την παραγωγό και δημοσιογράφο, Λαμπρινή Θωμά.

Ads

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ «Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου», παραμένει ένα διαχρονικό και επίκαιρο φιλμ, που θέτει σε πρώτο πλάνο το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και στην επιβίωση του ανθρώπου.

image

Ads

Ο Λούης Τίκας (Luis Tikas ή Ηλίας Σπαντιδάκης) γεννήθηκε στη Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν φύγει έβγαλε μια φωτογραφία φορώντας την παραδοσιακή κρητική στολή και την άφησε ως ενθύμιο στους συγγενείς του. Δεν επρόκειτο να ξανανταμωθούν… Στις ΗΠΑ μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.

Το χρονικό της απεργίας δε γράφτηκε ποτέ. Είχε σχεδόν ξεχαστεί, ώσπου το 1944 ο τραγουδιστής Γούντι Γκάθρι έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο «The Ludlow Massacre». Το τραγούδι ακουγόταν συχνά στις διαδηλώσεις της δεκαετίας του ’60. Ο ποιητής Ντέιβιντ Μέισον έγραψε ένα ποιητικό μυθιστόρημα 4.800 στίχων με τίτλο: “Ποιος ήταν ο Λούης Τίκας”, όπου περιγράφεται η ζωή του Έλληνα πρωταγωνιστή του αμερικανικού εργατικού κινήματος. Στον χώρο της σφαγής, στην περιοχή Τρίνινταντ, έχει στηθεί μνημείο από γρανίτη στη μνήμη των θυμάτων. Εκεί υπάρχει και ο τάφος του Λούη Τίκα.

image

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σ’ ένα καθοριστικό γεγονός του αμερικανικού εργατικού κινήματος και προέκυψε μετά από ρεπορτάζ που έκανε ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας το 2008, μαζί με τη δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά. Μαζί αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής. Μία τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να αφήσουν να ξεχαστεί…

«Σκεφτήκαμε ότι άξιζε να διερευνήσουμε αυτή την ιστορία σε μεγαλύτερο βάθος. Θέλαμε να αποδώσουμε το κλίμα της εποχής  των αρχών του 20ού  αιώνα, των μεταναστευτικών διεκδικήσεων και την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ζητήματα που μας αφορούν και σήμερα. Θέλαμε να δούμε τι έχει μείνει στους απογόνους των απεργών και στην ιστορική μνήμη της κοινωνίας. Είναι και ένα είδος έμπνευσης για το πώς άνθρωποι πριν από εμάς αντιστάθηκαν και κέρδισαν.» – Νίκος Βεντούρας

image

Διαβάστε επίσης:
Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου

Το ντοκιμαντέρ «Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου», θα προβληθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 22:00 στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου (Θηβών 227), με την παρουσία του σκηνοθέτη Νίου Βεντούρα και της παραγωγού Λαμπρινής Θωμά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του ντοκιμαντέρ «Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου», καθώς και τη σελίδα στο Facebook της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου.