Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels, διοργανώνει από την Κυριακή 25 έως και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με πέντε ταινίες από το Χονγκ Κονγκ. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Επικές μάχες σώμα με σώμα, δεξιοτέχνες των πολεμικών τεχνών, γυναίκες-δολοφόνοι, ο θρυλικός Δρόμος του Μεταξιού και ιστορίες βίας και εξουσίας, πρωταγωνιστούν στο απολαυστικό αφιέρωμα: «Ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ».

Το σινεμά του Χονγκ Κονγκ έρχεται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, μέσα από πέντε ταινίες πρόσφατης παραγωγής με «καταγωγή» από τη μητρόπολη της Άπω Ανατολής που υπογράφουν αγαπημένοι δημιουργοί: Γουόνγκ Καρ Γουάι (The Grandmaster) και Χου Χσιάο-Χσιέν (Η σιωπηλή δολοφόνος – βραβείο σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Καννών 2015). Ενώ στο καστ συναντάμε διάσημα ονόματα του σινεμά της Ανατολής: Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τζάκι Τσαν- αλλά και της Δύσης: Τζον Κιούζακ, Έιντριεν Μπρόντι.

image

Ads

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Γουάι στις 19:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών στο Αφιέρωμα «Ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
20:00 Η Τριάδα
22:00 Το ξίφος του δράκου

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου
19:00 The Grandmaster

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
20:00 Η σιωπηλή δολοφόνος
22:00 Sparrow

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου
20:00 Sparrow
22:00 Η Τριάδα

«Ο κινηματογράφος είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του Χονγκ Κονγκ και οι ταινίες δράσης αποτελούν ουσιαστικό ακρογωνιαίο λίθο του. Το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels με χαρά συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το σινεμά του Χονγκ Κονγκ, ένα σινεμά με μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση και πλούσια ιστορία. Πιστεύουμε ότι τέτοιες ανταλλαγές προωθούν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χονγκ Κονγκ και προσκαλούμε το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει την τόσο ζωντανή ατμόσφαιρα του Χονγκ Κονγκ, αυτού του μοναδικού σημείου συνάντησης Ανατολής και Δύσης», τονίζουν οι διοργανωτές.

Λίγα λόγια για τις ταινίες που θα προβληθούν:

Η Τριάδα / Election / Hak se wui
Σκηνοθεσία: Τζόνι Το / Johnnie To

Σενάριο: Nai-Hoi Yau, Tin-Shing Yip
Ηθοποιοί: Simon Yam, Tony Ka Fai Leung, Louis Koo, Nick Cheung
Χονγκ Κονγκ, 2005
Έγχρωμη, 95 λεπτά

image

Η στιγμή έχει φτάσει, όπως κάθε δύο χρόνια, που τα γηραιότερα μέλη της αρχαιότερης Τριάδας του Χονγκ Κονγκ, πρέπει να εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό. Ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, ξεσπά μια διαμάχη αξεπέραστης βιαιότητας. Ο Λοκ χαίρει του σεβασμού των εκλεκτόρων και μοιάζει να είναι το φαβορί. Ωστόσο, ο ανταγωνιστής του δεν έχει ηθικούς φραγμούς και προκειμένου να γίνει αφεντικό, είναι διατεθειμένος να καταρρίψει παραδόσεις αιώνων και να επηρεάσει την ψηφοφορία με χρήματα και απειλές. Όταν, επιπλέον, το αρχαίο σύμβολο της ηγεσίας της ομάδας, το Σκήπτρο της Κεφαλής του Δράκου, εξαφανίζεται, ο αγώνας εξουσίας αποκτά τέτοια ένταση που διχάζει την «Οικογένεια», ενώ ταυτόχρονα ο Λοκ προσπαθεί να κερδίσει το Θρόνο της Μαφίας.

Sparrow / Man jeuk
Σκηνοθεσία: Τζόνι Το / Johnnie To

Σενάριο: Kin Chung Chan, Chi Keung Fung
Ηθοποιοί: Simon Yam, Kelly Lin, Ka Tung Lam
Χονγκ Κονγκ, 2008
Έγχρωμη, 87 λεπτά

image

Πόσο εύκολο είναι να κλέψεις ένα πορτοφόλι, χωρίς να σε πάρει είδηση κανείς; Για τους «sparrows» του Χονγκ-Κονγκ μοιάζει παιχνιδάκι. Ο Κei «αδειάζει» ανυποψίαστους περαστικούς και γίνεται καπνός, το ίδιο και οι συνεργάτες του. Και η ζωή στην πόλη συνεχίζεται. Στον φωτογραφικό φακό του Kei αιχμαλωτίζεται η Chun Lei. Και τότε η ζωή σαν να σταματά, από έρωτα. Η γυναίκα που μαγνητίζει όλους τους «sparrows», είναι η ίδια που θα τους αναθέσει και την πιο δύσκολη αποστολή. Ποιος είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού;

The Grandmaster / Yi dai zong shi 
Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι

Σενάριο: Wong Kar Wai, Haofeng Xu, Jingzhi Zou
Ηθοποιοί: Ziyi Zhang, Tony Leung Chiu Wai, Hye-kyo Song
Χονγκ Κονγκ – Κίνα, 2013
Έγχρωμη, 130 λεπτά

image

Πίσω στο 1936, η Κίνα βρίσκεται σε αναταραχή και υπό τον κίνδυνο διαίρεσης. Οι Ιάπωνες έχουν εισβάλλει στα βορειοανατολικά της χώρας, στη Μαντζουρία. Ο δάσκαλος του κουνγκ φου Gong Yutian αφήνει το σπίτι του στα ιαπωνικά κατεχόμενα και φτάνει στο Φοσάν. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ip Man, ο άνθρωπος που θα αργότερα έγινε δάσκαλος του Bruce Lee. Ο Ip Man συχνάζει πολύ στο Gold Pavilion, έναν πολυτελή οίκο ανοχής, που εξυπηρετεί και ως σημείο συνάντησης για τις αυθεντίες του κουνγκ φου. Στο Gold Pavilion, η Gong Er – κόρη του Gong Yutian και μοναδική κληρονόμος της τεχνικής «64 χέρια» – θα έρθει αντιμέτωπη με τον Ip Man για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης:
«The Grandmaster» – Μία χορογραφία από τον Γουόνγκ Καρ Γουάι

Η Σιωπηλή Δολοφόνος / The Assassin / Nie yin niang
Σκηνοθεσία: Χου Χσιάο Χσιέν / Hsiao-Hsien Hou

Σενάριο: Cheng Ah, T’ien-wen Chu, Hsiao-Hsien Hou, Hai-Meng Hsieh, Xing Pei (διήγημα)
Ηθοποιοί: Chen Chang, Qi Shu, Yun Zhou, Satoshi Tsumabuki, Dahong Ni
Ταϊβάν – Κίνα – Χονγκ Κονγκ – Γαλλία, 2015
Έγχρωμη – ασπρόμαυρη, 101 λεπτά

image

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μια καλόγρια απαγάγει ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Νίε Γινιάνγκ, κόρη στρατηγού, με σκοπό να τη μυήσει στις πολεμικές τέχνες και να τη μετατρέψει σε ψυχρή δολοφόνο. Όταν η κοπέλα αποτύχει σε μία από τις αποστολές της, θα σταλεί πίσω στη γενέτειρά της για να σκοτώσει τον άντρα που προοριζόταν να παντρευτεί. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένεια, τις αναμνήσεις και τα καταπιεσμένα συναισθήματά της. Τώρα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα που αγαπά και τον ιερό σκοπό που πλέον υπηρετεί.

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2015

Το ξίφος του δράκου / Dragon Blade / Tian jiang xiong shi
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Λι / Daniel Lee

Σενάριο: Daniel Lee
Ηθοποιοί: Jackie Chan, John Cusack, Adrien Brody, Si Won Choi
Κίνα – Χονγκ Κονγκ, 2015
Έγχρωμη, 103 λεπτά

image

Η ταινία αφηγείται τη μάχη για τον Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όταν ο διεφθαρμένος Ρωμαίος αυτοκράτορας Τιμπέριους καταφτάνει συνοδευόμενος από έναν πελώριο στρατό για να διεκδικήσει τον Δρόμο του Μεταξιού, ο Χούο Αν και η ομάδα του, αποτελούμενη από εκπαιδευμένους πολεμιστές, συνασπίζονται από μια επίλεκτη λεγεώνα λιποτακτών Ρωμαίων στρατιωτών με αρχηγό τον στρατηγό Λούσιους, προκειμένου να διατηρήσουν την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται από την Κυριακή 25 έως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Σημείωση: Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη – απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας.