Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία της στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Όλιβερ Χάφνερ, το «Δώρο των Θεών» (Ein Geschenk der Götter – 2014), πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα. Η προβολή θα γίνει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Η 36χρονη Άννα (Katharina Marie Schubert) δεν μπορεί να καταλάβει πως το θέατρο όπου έπαιζε χρόνια ολόκληρα την πέταξε στον δρόμο. Κι ενώ στεκόταν ακόμα στο σανίδι που ήταν για κείνη ο κόσμος όλος, προσγειώνεται στο τοπικό κέντρο εύρεσης εργασίας. Εκεί και εντελώς αναπάντεχα βρίσκει γρήγορα μια νέα απασχόληση. Η παθιασμένη με το θέατρο διευθύντρια του εν λόγω κέντρου της αναθέτει να διευθύνει ένα τμήμα υποκριτικής με οκτώ μακροχρόνιους άνεργους.

image

Μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Δημήτρης (Αδάμ Μπουσδούκος), ένας ιδεαλιστής, άνθρωπος της δράσης, αλλά και “μάγκας”. Όταν η Άννα αποφασίζει να σκηνοθετήσει μαζί τους την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο Δημήτρης είναι ο μόνος που φαίνεται να του αρέσει αυτό το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» – στο κάτω κάτω είναι αυτός που πρόκειται να παίξει τον ρόλο του βασιλιά Κρέοντα: «Μέσα από μένα μιλάει η ιστορία της χώρας μου!»

Ads

image

Η ταινία το «Δώρο των Θεών», είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία του Όλιβερ Χάφνερ (Oliver Haffner). Ο δημιουργός γεννήθηκε το 1974 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Μόναχο, Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Max-Reinhardt-Seminar στη Βιέννη και Σκηνοθεσία στην Ανώτατη Σχολή Τηλεόρασης και Κινηματογράφου του Μονάχου. Εργάζεται ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και σε διάφορα θέατρα του γερμανόφωνου χώρου. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν το: «Mein Leben im Off» (2010).

image

Το «Δώρο των Θεών» τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου το 2014 με το Βραβείο Κοινού, αλλά και με το Βραβείο της Καλύτερης Παραγωγής. Γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert – ήταν υποψήφια για το Γερμανικό Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Α’ Γυναικείου Ρόλου 2015 – και τον Αδάμ Μπουσδούκο – το υποκριτικό alter ego και προσωπικός φίλος, του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν – στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

image

Στο καστ των ηθοποιών συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Katharina Hauter, Rainer Furch, Eva Löbau καθώς και η Luise Heyer που γοήτευσε το ελληνικό κοινό, όταν πριν δυο χρόνια επισκέφτηκε την Αθήνα ως η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Jack» (2014) του Edward Berger.

Παρούσα στην πρεμιέρα θα είναι η παραγωγός Δήμητρα Κουζή, η οποία είχε και τη διεύθυνση παραγωγής στην Ελλάδα. Θα μιλήσει για τα γυρίσματα και θα παρουσιάσει οπτικό υλικό, αλλά και σκηνές από τα γυρίσματα στο αρχαίο Θέατρο του Διονύσου που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ταινία.

image

Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών» του Όλιβερ Χάφνερ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 20:30 στο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16) και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η ταινία «Δώρο των Θεών» θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο στον Κινηματογράφο Δαναός, σε διανομή της εταιρείας, KOYZI PRODUCTIONS.