Τρία χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «10η Ημέρα», o καταξιωμένος σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος, επιστρέφει δυναμικά με μία επίσης πολιτικοποιημένη και επίκαιρη δημιουργία. Η ταινία «Lines», εμπνεύστηκε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης και επιλέχθηκε για να εγκαινιάσει τις προβολές του Διαγωνιστικού Τμήματος του 30oύ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου και θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα της, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο Έλλη.

Ads

30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 30ή συνεχή χρονιά. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις, αλλά και τις κριτικές μας.

image

Ads

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τα φετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), ενώ το βραβείο κοινού, όπως κάθε χρόνο, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Οι προβολές του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Έλλη από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα προβληθεί στη χώρα μας:

  • «Without name» του Lorcan Finnegan (Ιρλανδία)
  • «Corporate» του Nicolas Silhol (Γαλλία)
  • «Arrhythmia» του Boris Khlebnikov (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία)
  • «Μarita» του Cristi Iftime (Ρουμανία)
  • «L’Intrusa» του Leonardo di Costanzo (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία)
  • «Una Famiglia» του Sebastiano Riso (Ιταλία)
  • «Re-Inventing Marvin» της Anne Fontaine (Γαλλία)
  • «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» Παννίκου Χρυσάνθου (Κύπρος)

Η έναρξη του Διαγωνιστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Έλλη (8.15 μ.μ.) με την προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου. Η ταινία άντλησε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης.

«Lines» του Βασίλη Μαζωμένου
Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στις 20:15 στον Κινηματογράφο Έλλη

image

Ελλάδα, σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσα τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές, αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη. Ένα τηλεφώνημα σ’ ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στην «γραμμή ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, αλλά και το όριο της ελπίδας…

image

To πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου, αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή Ζωής».

image

Τα στοιχεία αυτά, συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία. Με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών – από τον βραβευμένο στη Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του «Κυνόδοντα» και από τον Θόδωρο Κατσαφάδο μέχρι τον Τάσο Νούσια. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, ενώ ο σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

image

«Η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Τα θύματα της οικονομικής κρίσης γίνονται τα θύματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από τα ψυχικά τους ερείπια, προβάλλουν τα ερείπια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθεί να κραυγάσει το πρόβλημά της, μέσα από λυγμούς που ακούγονται στις τηλεφωνικές γραμμές.» – Βασίλης Μαζωμένος

Διαβάστε επίσης:
Η «10η Μέρα» στο Φεστιβάλ της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Συνέντευξη: Η «10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου

image

Γραμμές / Lines
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Βασίλης Μαζωμένος
Πρωταγωνιστούν: Θεμιστοκλής Πάνου, Τάσος Νούσιας, Άννα Καλαϊτζίδου, Θόδωρος Κατσαφάδος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Μιχάλης Σαμιώτης
Ενδυματολόγος: Νατάσσα Σαρρή
Μοντέρ: Θάνος Κουτσανδρέας
Συνθέτες: Dna (Αλέξανδρος Χριστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Χορογράφος: Λίλα Ζαφειροπούλου
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 88 λεπτά

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, καθώς και το πρόγραμμα της διοργάνωσης σε μορφή .pdf

Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.