Στη νέα του δημιουργία «Francofonia» (2015) ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Σοκούροφ, καταφέρνει να πλάσει ένα φιλοσοφικό σύμπαν απαράμιλλης ομορφιάς. Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, η ταινία πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Ολύμπιον.

Ads

To 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, πραγματοποιείτε από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας.

image

Δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, που μεταμορφώνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα πάντα την αγάπη στην Έβδομη Τέχνη.

Ads

image

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με αφορμή την ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, «Μόλωχ» (Moloch – 1999), είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο Σοκούροφ σπάει τους κανόνες σε κάθε επίπεδο, οι δημιουργίες του είναι απρόσμενα γοητευτικές…».

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Αλεξάντερ Σοκούροφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι

image

Το φιλμ «Francofonia» (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία – 2015) του σπουδαίου Ρώσου καλλιτέχνη , Αλεξάντρ Σοκούροφ, είναι ένα ιδιόμορφο μείγμα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και video art.

image

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας – όπου και απέσπασε τα Βραβεία: Fedeora Award for Best Euro-Mediterranean Film και Fondazione Mimmo Rotella Award – η ταινία αφηγείται μια αληθινή, αξιοθαύμαστη ιστορία.

image

Πρόκειται για τη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Ζακ Ζοζάρ και του Γερμανού αξιωματικού Φραντς Γκραφ Βολφ-Μέτερνιχ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη διάσωση των θησαυρών του μουσείου από τους ναζί.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης καταφέρνει να πλάσει ένα φιλοσοφικό σύμπαν όπου κινηματογραφικές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς προσθέτουν την αλληγορική τους διάσταση στον διάλογο ανάμεσα στα φυσικά, θνητά μας όρια και το αχαλίνωτο μας πνεύμα.

Η νέα δημιουργία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, «Francofonia» (2015), θα προβληθεί στις Ειδικές Προβολές του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τις ημερομηνίες:
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου / 20:30 Ολύμπιον
Κυριακή 15 Νοεμβρίου / 19:30 Παύλος Ζάννας

«Κάνω ταινίες για ανθρώπους που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Δείχνουν να κατέχουν την υπέρτατη εξουσία. Όμως, η ανθρώπινη αδυναμία και τα πάθη, τους επηρεάζουν περισσότερο από την θέση τους και τις περιστάσεις. Οι ανθρώπινες ποιότητες κι ο χαρακτήρας είναι πιο δυνατά από οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία…» – Αλεξάντερ Σοκούροφ (Alexander Sokurov)

image

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 12 ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»
Ταινία Λήξης και Αφίσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Μίρτσεα Ντανελιούκ
Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο
Αλεξάντερ Σοκούροφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι

image

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr βρίσκεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.