Το ​58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει​ σε μια μεγάλη προφεστιβαλική εκδήλωση​ την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα», τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Tanweer. Το παρών θα δώσουν ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, καθώς και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ.

Ads

Λίγες μέρες πριν ανοίξει αυλαία η φετινή 58η διοργάνωση, το Φεστιβάλ υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη τον Παντελή Βούλγαρη, την Ιωάννα Καρυστιάνη – με την οποία ο σκηνοθέτης υπογράφει το σενάριο – καθώς και τους πρωταγωνιστές Ανδρέα Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ, γιορτάζοντας την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

Η κινηματογραφική επιστροφή του Παντελή Βούλγαρη τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη Μικρά Αγγλία, καταπιάνεται με μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης και αναστοχασμού, όπου η μυθοπλασία συναντά την ιστορία και τους ήρωές της.

image

Ads

Διαβάστε επίσης:
Οκτώ ταινίες που θα δούμε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Τελευταίο Σημείωμα
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα, Αινεία Τσαμάτη, Βασίλη Κουκαλάνι, Λουκά Κυριαζή, κ.ά.
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος ΠΑραγωγής: 2017
Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

image

Ελλάδα, στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, πριν την Πρωτομαγιά του ’44. Ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936, εκτελεί χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνά όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας.

image

Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του, Χαρά Λιουδάκη, στέκεται δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω και μέσα από ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Ο Ναπολέων είναι ένας από τους 200 ανθρώπους που έχουν επιλεγεί για να εκτελεστούν την 1η Μαΐου στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων Γερμανών από τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Την ημέρα της εκτέλεσης θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ, θα του δώσει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας όμως στη θέση του κάποιον άλλον.

image

Το «Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange («Μικρά Αγγλία», «Ψυχή Βαθιά», «Bank Bang»), σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. και Μικρά Αγγλία Α.Ε.

«Η Τέχνη δε βρίσκει λύσεις, δεν κάνει επαναστάσεις, αλλά αν για δεκαπέντε λεπτά μετά την προβολή της ταινίας μας έχει συγκινήσει κάτι, μπορεί να εμφανιστεί και σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή και να μας κρατήσει παρέα. Τουλάχιστον έτσι μου έχει συμβεί εμένα. Δηλαδή σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου, μία ταινία που ξαναβλέπω, ευλογώ τον σκηνοθέτη, τον συγγραφέα, τον ηθοποιό… που με βοήθησε όχι να μου εξομαλύνει το πρόβλημα αλλά να μου το φωτίσει διαφορετικά. Να βρω μία άλλη διέξοδο.» – Παντελής Βούλγαρης, σε συνέντευξη του στο Tvxs.gr με αφορμή την «Μικρά Αγγλία»

image

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη: «Το Τελευταίο Σημείωμα»
«Μικρά Αγγλία» – Η τραγική ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα
Συνέντευξη – Παντελής Βούλγαρης: Tο ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο
«Ψυχή Βαθιά» το βιβλίο του Παντελή Βούλγαρη

Πληροφορίες:
Χώρος: Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378400)
Ημερομηνία: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου
Ώρα προσέλευσης: 19.30
Ώρα έναρξης: 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 6€, CineΚάρταf: 4€

Η ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου του 2017, σε διανομή της εταιρείας Tanweer.

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 2, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.