Τι κοινό μπορεί να έχουν η ομάδα των The Yes Men, με το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo και τον αγώνα των ακτιβιστών κατά των συμφωνιών TTIP και CETA; Ο Στέλιος Κούλογλου, στο νέο του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο Γέλιο», αποδεικνύει καρέ καρέ, πως το χιούμορ και η πολιτική σάτιρα μπορούν να αναδειχθούν σε πολύτιμες επιλογές στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, απέναντι σε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, μέχρι τον άκρατο καπιταλισμό.

Ads

Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» κάνει πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Το Χιούμορ είναι σαν μία γροθιά στο πρόσωπο…» – Φρανσουά Καβαννά (1923 – 2014) / Ιδρυτής του Charlie Hebdo

Πεθαίνοντας στο Γέλιο / Mourir de Rire / To Die Laughing
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανώλης Κονσολάκης
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Ήχος: Νίκος Θωμόπουλος
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 92 λεπτά

Ads

Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 15:15, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. O Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και ευρωβουλευτής, πρωτοτυπεί για να σώσει την Ελλάδα. Οι Flashmob διακόπτουν εκδηλώσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Και κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Απόδραση από την Αμοργό» – το οποίο μέσα από συγκινητικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα της εποχής, θύμιζε την βαρβαρότητα της δικτατορίας με οδηγό μία συναρπαστική ιστορία, με πλοκή κινηματογραφικής ταινίας – ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, GUE / NGL, Στέλιος Κούλογλου, επιστρέφει δριμύτερος.

Συνεπής στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης μας προσφέρει ένα σύγχρονο και επίκαιρο έργο, τεχνικά προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια, από την μουσική επένδυση, μέχρι το έξυπνο μοντάζ των διαφορετικών ιστοριών που το απαρτίζουν. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε:

  • Τον Andy Bichlbaum, από την ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών, The Yes Men, οι οποίοι με όπλο το χιούμορ έχουν στήσει μερικές από τις διασημότερες πολιτικές φάρσες. Όπως για παράδειγμα τη φάρσα σε βάρος της εταιρίας φυτοφαρμάκων Dow Chemicals για τη χημική καταστροφή στο Μποπάλ της Ινδίας, η οποία μάλιστα διαδόθηκε αρχικά μέσα από το BBC News, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το ατύχημα, με την αμερικανική εταιρεία να αρνείται παρόλα αυτά να αναλάβει τις ευθύνες της.
  • Τον Γερμανό ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, κωμικό και πρώην διευθυντή του σατυρικού περιοδικού Τitanic, Martin Sonneborn και τη φάρσα του σε εκδήλωση του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος NPD (The National Democratic Party of Germany).
  • Τον αγώνα των ακτιβιστών κατά των συμφωνιών TTIP και CETA, οι οποίοι με όπλο το χιούμορ και την εφευρετικότητά τους, διεισδύουν έξυπνα και με θάρρος σε σχετικές συζητήσεις, απαιτώντας τη μη υιοθέτηση της εμπορικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Διαβάστε επίσης: Τι είναι και τι φέρνει η CETA.
  • Στις 7 Ιανουαρίου του 2015, ένοπλοι εισβάλλουν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι και εκτελούν δώδεκα ανθρώπους. Ανάμεσα στους νεκρούς, οκτώ μέλη της συντακτικής ομάδας.

image

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα τραγικά εκείνα γεγονότα, αλλά παράλληλα μας δείχνει τον διαρκή αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης, μέσα από το πολιτικό χιούμορ, δύο χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού. Το φιλμ διερευνά, τον ρόλο και τη σημασία της πολιτικής σάτιρας, στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στο «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» (Mourir de Rire – 2017), παρακολουθούμε μεταξύ άλλων, αποσπάσματα συνέντευξης με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα, Maryse Wolinski – σύζυγος του δολοφονημένου σκιτσογράφου, Georges Wolinski, η οποία δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον τρόμο, αλλιώς παίζουμε το παιχνίδι του Ισλαμικού Κράτους.»

Αλλά και σπάνια αποσπάσματα από μία ανέκδοτη συνέντευξη του δολοφονηθέντος σκιτσογράφου του Charlie Hebdo, Charb, την οποία πραγματοποίησε προσωπικά ο Στέλιος Κούλογλου, λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του.

Έχει λοιπόν όρια η σάτιρα; Τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται αρμονικά, καθώς καθηλωτικές μαρτυρίες πριν και μετά το τραγικό χτύπημα στα γραφεία του Charlie Hebdo, αλλά και μια αντιτρομοκρατική φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνουν τις απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» (Mourir de Rire – 2017) του Στέλιου Κούλογλου.

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές δίνουν και φέτος δυναμικό παρών στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από εξήντα τέσσερα (64) ντοκιμαντέρ τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της ανανεωμένης διοργάνωσης.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν δυναμικά τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία, αλλά και την τέχνη.

Διαβάστε επίσης:

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.