Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «To Μικρό Ψάρι» (αγγλικός τίτλος “Stratos”) θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η ταινία, σηματοδοτεί την επιστροφή του ελληνικού σινεμά στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε μετά από δέκα χρόνια… Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου και μία από τις είκοσι ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό, θα τιμηθεί με το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, την Χρυσή Άρκτο. Φέτος το ελληνικό σινεμά αντιπροσωπεύεται στο διαγωνιστικό τμήμα, ενός από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, με τη νέα δημιουργία του Γιάννη Οικονομίδη, «Το Μικρό Ψάρι».

image
 

Ads

Τελευταία φορά που μία ελληνική ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε, ήταν πριν από μία δεκαετία, με το φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει”, παραγωγής του 2004.

 

Παρόντες στην πρεμιέρα της ταινίας «Το Μικρό Ψάρι», στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, μεταξύ άλλων θα είναι: ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, οι ηθοποιοί Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Σόνια Θεοδωρίδου και η Πόπη Τσαπανίδου.

image
 

Ήρωας της ταινίας είναι ο Στράτος, οποίος στα 19 του διέπραξε ένα έγκλημα πάθους και πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία ενός αρχινονού του υποκόσμου, του Λεωνίδα. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ο Λεωνίδας του έσωσε τη ζωή. Ο Στράτος αυτό δεν το ξέχασε ποτέ.

image
 

Ελεύθερος πια, ο Στρατός δουλεύει τη νύχτα σε ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για να βγάλουν τον Λεωνίδα από τη φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα. Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του Στράτου, πλησιάζει…


 

Η ταινία «To Μικρό Ψάρι» (αγγλικός τίτλος “Stratos”), είναι μία συμπαραγωγή της Ελλάδας, με τη Γερμανία και την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, από την ελληνική πλευρά η παραγωγή ανήκει στους Faliro House Productions Α.Ε. του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, Αργοναύτες Α.Ε. του Παναγιώτη Παπαχατζή σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ Α.Ε., την Feelgood Entertainment και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).

image
 

Από τη Γερμανία συμμετέχει η Μatch Factory productions του Michael Weber με την υποστήριξη του NRW και από την Κύπρο η Γιάννης Οικονομίδης Films Ltd  και το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. Τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment και τις διεθνείς πωλήσεις η The Μatch Factory. Παράλληλα η ταινία έχει ενισχυθεί και από το πρόγραμμα Εurimages.

image
 

Το φιλμ «Το Μικρό Ψάρι» (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη, θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, στις 22:00 (τοπική ώρα) στην αίθουσα Berlinale Palast (δύο επαναληπτικές προβολές θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 12/02 και την Κυριακή 16/02). Στην Ελλάδα η ταινία θα προβληθεί στις 27 Μαρτίου στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment.


 

Το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.berlinale.de/en/HomePage.html καθώς και της ταινίας «Το Μικρό Ψάρι»: https://tomikropsari.tumblr.com/