Ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, σεναριογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Άνταμ Μακέι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Μάικλ Λιούις: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short). Η ταινία παρουσιάζει πως οι τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση, αρνούνταν σκοπίμως να αποκαλύψουν την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, συγκαλύπτοντας την μεγάλη απάτη των στεγαστικών δανείων, τον ψεύτικο κόσμο των ομολογιακών συναλλαγών και της κτηματαγοράς.

Ads

«Ελπίζω η ταινία να εξαγριώσει τον κόσμο και να βγουν από την αίθουσα με τη διάθεση να εξετάσουν την ψήφο του κυβερνήτη τους στην τραπεζική αναδιάρθρωση. Πρόκειται για μια απολαυστική, αλλά συνάμα κι αποκαλυπτική ταινία, που αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που άλλαξε τις ζωές όλων μας.» – Άνταμ Μακέι

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών που παρέσυρε στο διάβα της, κυβερνήσεις και υπόγειες διασυνδέσεις.

image

Ads

Τέσσερις outsiders μικροεπενδυτές – ένας αθυρόστομος αναλυτής (Στιβ Καρέλ), ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα μακροοικονομικά (Κρίστιαν Μπέιλ), δυο πιτσιρικάδες μικροεπενδυτές που έστησαν επενδυτικό κεφάλαιο στο γκαράζ του σπιτιού τους (Φιν Γουίτροκ και Τζον Μαγκάρο) κι ένας τραπεζίτης που απλά αξιοποίησε προς ίδιον όφελος μια πληροφορία (Ράιαν Γκόσλινγκ) – διαπιστώνουν αυτό που οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν να δουν…

image

Πρόκειται για την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, με ανεξέλεγχτες διαστάσεις και ανυπολόγιστες συνέπειες. Όμως στο γενικευμένο αυτό παγκόσμιο «κραχ», υπήρχαν και άτομα που ωφελήθηκαν, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και πλούτισαν.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Στιβ Καρέλ, o Μπραντ Πιτ κι ο Ράιαν Γκόσλινγκ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άνταμ ΜακΚέι (σκηνοθέτη της ταινίας Anchorman), συμπράττουν σε μια σπονδυλωτή ταινία που γυρίζει πίσω στις αρχές της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2008. Με πολύ χιούμορ, το φιλμ αναπτύσσει τους ιδιόμορφους αυτούς χαρακτήρες που, ενώ όλοι αγόραζαν σαν τρελοί, εκείνοι σόρταραν – πόνταραν δηλαδή στην πτώση της αξίας συγκεκριμένων τίτλων.

image

Ο Στιβ Καρέλ είναι εξαιρετικός και μετά το «Foxcatcher» του 2014 (για το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ), προσθέτει μία ακόμα σημαντική ερμηνεία στο ενεργητικό του.

«Ο Μαρκ έχει μια πολύ έντονη ηθική πυξίδα και ισχυρή περί δικαίου αίσθηση. Ταυτόχρονα είναι μέσα στην καρδιά της Γουόλ Στριτ. Μαρτυρικό… Το να σορτάρει την αγορά κατοικίας ισοδυναμεί με την απόδειξη πως όλο το τραπεζικό σύστημα είχε λάθος εκτιμήσεις κι έτσι συμβάλλει στην κατάρρευσή του… Αλλά τι συνέπειες έχει αυτή του η νίκη σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών; Ποιος είναι αυτός που, στην ουσία, την πατάει; Ο Μαρκ δεν αντέχει να ξέρει πως εκείνος πλουτίζει από τις τράπεζες που κατακλέβουν τον κοσμάκη.» – Στιβ Καρέλ

image

Εκτός από τον Στιβ Καρέλ, ξεχωρίζει και ο πάντα αξιόλογος Κρίστιαν Μπέιλ, σε μία ερμηνεία λιτή αλλά απολαυστική, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τόσο το ταλέντο του στο να διεισδύει στον ήρωα που ενσαρκώνει, όσο και γιατί θεωρείται δικαίως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του.

«Ο Μάικ δεν έχει πολλά – πολλά με τους άλλους ανθρώπους, αλλά είναι ένας από τους πιο ευφυείς, ουσιαστικούς και ειλικρινείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ο Μάικ μελέτησε χιλιάδες στεγαστικά για να καταλήξει σ’ ένα μοντέλο. Κανείς άλλος δεν είχε τέτοια ενέργεια και θέληση. Οι υπόλοιποι καλοπερνούσαν, βγάζοντας πολλά λεφτά. Ο Μάικλ ανακάλυψε πως όλα ήταν σκουπίδια.» – Κρίστιαν Μπέιλ

image

Η ταινία διαθέτει ένα φανταστικό σύνολο ηθοποιών, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότεροι έχουν μικρούς ρόλους, χωρίς να παρουσιάζουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Με εξαίρεση τους Στιβ Καρέλ και Κρίστιαν Μπέιλ, που προαναφέραμε, στο καστ συμμετέχουν οι: Μπραντ Πιτ, Κάρεν Γκίλαν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Σελένα Γκομέζ, Μαρίσα Τομέι, Μάργκοτ Ρόμπι, Μελίσα Λίο κ.α.

image

Στα συν της ταινίας είναι και τα έξυπνα ευρήματα του σκηνοθέτη, καθώς και το ιδιαίτερο χιούμορ. Σε μία ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και η περιγραφή συγκεκριμένων ορολογιών, ενδέχεται να κουράσουν τον θεατή, ο Άνταμ Μακέι, καταφεύγει σε ενδιαφέροντα τεχνάσματα. Άλλοτε οι πρωταγωνιστές του μιλάνε άμεσα στην κάμερα και κατά συνέπεια στον θεατή και άλλοτε χρησιμοποιεί πραγματικούς χαρακτήρες – όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μάργκοτ Ρόμπι και της Σελένα Γκομέζ – για να εξηγήσουν στο κοινό, δυσνόητους χρηματοπιστωτικούς όρους…

image

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων ογδόντα ετών. Πώς όμως ένα μεμονωμένο γεγονός οδήγησε σ’ ένα γενικευμένο, παγκόσμιο “κραχ”; Και υπήρχαν άραγε κάποιοι που ωφελήθηκαν από αυτό;

image

Ο συγγραφέας Μάικλ Λιούις, μέσα από το βιβλίο του «Το Μεγάλο Σορτάρισμα», γράφει την ιστορία και αναπτύσσει τους ιδιόμορφους αυτούς χαρακτήρες που η ξεροκεφαλιά και η μονομανία τους να ακολουθούν – παρά το χλευασμό που εισέπρατταν απ’ τους “ειδήμονες” του χώρου – τη φωνή της λογικής τους, η οποία τους έλεγε ότι η αγορά είναι μια φούσκα που όπου να ‘ναι σκάει και τελικά δικαιώθηκαν.

image

«Ξεκίνησα να το διαβάζω στις 22.30 με το σκεπτικό πως θα διαβάσω το πολύ καμιά σαρανταριά σελίδες. Δεν μπορούσα να το αφήσω. Το διάβασα ολόκληρο και το τελείωσα στις 6 το πρωί. Την επομένη μίλησα στη γυναίκα μου για τους χαρακτήρες και τον τρόπο που το βιβλίο «κεντάει» τις διαφορετικές ιστορίες καταγράφοντας την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη γενικότερη διαφθορά, που προκαλεί γέλιο και κλάμα μαζί. Και μου λέει «πρέπει να την γυρίσεις αυτήν την ταινία. Εγώ αρχικά, όσο κι αν το ήθελα δεν το πίστευα, λόγω της θητείας μου στην κωμωδία… Αλλά το διεκδίκησα. […] Άλλωστε, ως πολίτης, ανεξαρτήτως του επαγγέλματός σου, καλείσαι να ψηφίσεις, οπότε όλοι πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας.» – Άνταμ Μακέι

Το «Μεγάλο Σορτάρισμα» αφηγείται πώς τέσσερις μη «ειδήμονες» στα υψηλά χρηματοοικονομικά  προέβλεψαν την φούσκα της αγοράς ακινήτων πριν από οποιονδήποτε άλλο. Στην κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας από τον Άνταμ Μακέι (Anchorman I και ΙΙ, The Other Guys) πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ, Μπραντ Πιτ, Μελίσα Λίο και Μαρίζα Τομέι καθώς και οι υποψήφιοι για Όσκαρ Στιβ Καρέλ και Ράιαν Γκόσλινγκ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

image

Το φιλμ του Άνταμ Μακέι (Η.Π.Α.), ήταν υποψήφιο για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποια διάκριση. Ωστόσο θεωρείται ένα από τα φαβορί των φετινών Όσκαρ, καθώς έχει αποσπάσει πέντε (5) Υποψηφιότητες στις Κατηγορίες:

  • Καλύτερη Ταινία – Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
  • Καλύτερη Σκηνοθεσία – Άνταμ Μακέι
  • Διασκευασμένο Σενάριο – Ανταμ Μακέι και Τσαρλς Ράντολφ
  • Μοντάζ – Xανκ Κόρβιν
  • ‘Β Ανδρικός Ρόλος – Κρίστιαν Μπέιλ

Η ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short – 2015), κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας United International Pictures (UIP).

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 130 λεπτά | Σκηνοθεσία: Adam McKay | Σενάριο: Adam McKay, Charles Randolph, Michael Lewis (book) | Παίζουν: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt.