Ο έλεγχος της πληροφορίας, αλλά και της τέχνης, υπήρξε ανέκαθεν βασικός στόχος της εκάστοτε εξουσίας. Άλλοτε σκοτεινός και άλλοτε αποκαλυπτικός, ο ρόλος της τέταρτης εξουσίας και του δημοσιογράφου στον αγώνα της ενημέρωσης, την αναζήτησης και της εξακρίβωσης της είδησης, παρείχε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία αξιόλογων ιστοριών που αποτυπώθηκαν διαχρονικά στην μεγάλη οθόνη. Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Δικός της Πόλεμος», με την Υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιό, Ρόζαμουντ Πάικ, στον ρόλο της θρυλικής δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν, παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές δημιουργίες, αφιερωμένες στους πολεμικούς ανταποκριτές.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Ξένος Ανταποκριτής» (Foreign Correspondent – 1940) του Άλφρεντ Χίτσκοκ

image

Ads

Ο δημοσιογράφος Johny Jones (Τζόελ Μακ Κρι) στέλνεται στην Ευρώπη για να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες ενός σημαντικού “Οργανισμού για την Ειρήνη Στην Ευρώπη” που συνεργάζεται με έναν Ειρηνιστή, Ολλανδό πολιτικό. Επι κεφαλής αυτού του Οργανισμού είναι ο Steven Fisher (Χέρμπερτ Μάρσαλ), που είναι στην πραγματικότητα πράκτορας των εχθρών και ο οποίος προσπαθεί να εξοντώσει τον Ολλανδό. Ο Johny Jones, όμως, αντιλαμβάνεται την συνομωσία και καταδιώκει τον Steven Fisher σκοπεύοντας να πετύχει μία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία και παράλληλα να κερδίσει την κόρη του κατασκόπου, που είναι αγνή στην ψυχή και πατριώτισσα.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ καταφέρνει να μεταστρέψει ένα απλό σενάριο σε σενάριο συνωμοσίας και θρίλερ. Έρωτες, δολοφονίες, πράκτορες και ίντριγκες αναμειγνύονται και φτιάχνουν μία ταινία γεμάτη με ένταση και αγωνία. Ο «Ξένος Ανταποκριτής», απέσπασε έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζόελ Μακ Κρι, Λάρεν Ντέι, Χέρμπερτ Μάρσαλ.

«Επικίνδυνα Χρόνια» (The Year Of Living Dangerously – 1982) του Πίτερ Γουέιρ

image

Στην Ινδονησία των μέσων της δεκαετίας του ’60, που μόλις έχει αποκτήσει την ανεξαρτησία της, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας Σουκάρνο βλέπει ήδη να προετοιμάζεται η ανατροπή του μέσω πραξικοπήματος, με τη βοήθεια της Δύσης. Ο νεαρός δημοσιογράφος Χάμιλτον – ο Μελ Γκίμπσον στο ξεκίνημα της καριέρας του – προσγειώνεται μέσα σε ένα αληθινό πολιτικό και οικονομικό χάος με τη φιλοδοξία να χτίσει γρήγορα το όνομά του στο πολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας ως μοναδική βοήθεια και οδηγό – μύστη τον νάνο φωτογράφο Κουάν, που σταδιακά θα του αποκαλύψει μέσα από το φακό του, έναν ολότελα νέο τρόπο να βλέπει τον κόσμο.

Ο σπουδαίος Αυστραλός σκηνοθέτης Πίτερ Γουίαρ – «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», «Truman Show» – αφηγείται ένα ταξίδι μύησης και αυτογνωσίας, υπογράφοντας μια εκπληκτική σπουδή πάνω στην αδυναμία του Δυτικού ανθρώπου να δει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για τη Λίντα Χαντ. Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Λίντα Χαντ, Μάικλ Μέρφι. Μπιλ Κερ.

«Κραυγές στη Σιωπή» (The Killing Fields – 1984) του Ρόλαντ Τζόφι

image

Καμπότζη 1973. Ο πόλεμος στο γειτονικό Βιετνάμ μεταφέρεται στην “ουδέτερη” Καμπότζη και οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν την πόλη Νιακ Λούονγκ. Ενας Αμερικάνος, ανταποκριτής των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Σίντνεϊ Σάνμπεργκ βρίσκεται σε αποστολή σ’ αυτή την περιοχή και μαζί με τον διερμηνέα και τοπικό ρεπόρτερ, Ντιθ Πραν θα ζήσουν μια περιπέτεια που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Πρωταγωνιστούν: Σαμ Γουότερστον, Χενγκ Νγκορ, Τζον Μάλκοβιτς, Τζούλιαν Σαντς. Ο Σάνμπεργκ το 1975 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Ο Ντιθ Πραν χάρη στη βοήθεια του φίλου του κατόρθωσε να επιζήσει από τα στρατόπεδα των Ερυθρών Χμερ και έγινε υπέρμαχος του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη στην Καμπότζη. Η βραβευμένη με τρία Όσκαρ ταινία του Ρόλαντ Τζόφι, αφηγείται την ιστορία τους.

«Αμερικανίδα Ρεπόρτερ» (Whiskey Tango Foxtrot – 2016) των Τζον Ρέκουα και Γκλεν Φικάρα

image

Μια μαύρη πολεμική κωμωδία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, έχοντας όμως και στοιχεία μυθοπλασίας. Αφετηρία της είναι τα απομνημονεύματα της Κιμ Μπάρκερ, της πρώην δημοσιογράφου της Chicago Tribune, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, που κάλυψε κατά το χρονικό διάστημα 2004-2009. Πρωταγωνιστούν: Άλφρεντ Μολίνα, Μπίλι Μπομπ Θόρτον, Μάργκοτ Ρόμπι, Τίνα Φέι, Μάρτιν Φρίμαν.

«Ο Δικός της Πόλεμος» (A Private War – 2018) του Μάθιου Χάινεμαν (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

Η Μαρί Κόλβιν (η υποψήφια για Όσκαρ, Ρόζαμουντ Πάικ) είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες πολεμικές ανταποκρίτριες της εποχής μας. Το επαναστατικό και ατρόμητο πνεύμα της την τοποθετεί πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης αφού στόχος της είναι να δίνει φωνή στους αδύναμους, θυσιάζοντας ακόμα και την προσωπική της ζωή. Η αποστολή της να δείξει με κάθε κόστος την πραγματική φρίκη του πολέμου μαζί με τον διάσημο φωτογράφο Πολ Κονρόι (Τζέιμι Ντόρναν) τους οδηγεί στην πιο επικίνδυνη αποστολή της ζωής τους, στην πολιορκούμενη πόλη Χομς της Συρίας. Βασισμένη στη συναρπαστική ζωή της βετεράνου πολεμικής ανταποκρίτριας των Sunday Times, Μαρί Κόλβιν και με τη σκηνοθετική υπογραφή του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, Μάθιου Χάινεμαν που πραγματοποιεί εδώ το ενδιαφέρον μεγάλου μήκους ντεμπούτο του. Ηθοποιοί: Ρόζαμουντ Πάικ, Τζέιμι Ντόρναν, Στάνλεϊ Τούτσι, Τομ Χολάντερ.