Η θρυλική ηθοποιός του γαλλικού κινηματογράφου, Ντανιέλ Νταριέ, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών στο σπίτι της στη βορειοδυτική Γαλλία, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του συντρόφου, η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί πρόσφατα, μετά από μικρή πτώση.

Ads

Η ηθοποιός γύρισε πάνω από 100 ταινίες και γιόρτασε τον Μάιο του 2017 τα 100 χρόνια της. H Ντανιέλ Νταριέ γεννήθηκε το 1917 στο Μπορντό και γύρισε την πρώτη της ταινία σε ηλικία 14 ετών, Le Bal. Οι θεατές την λάτρεψαν για τα πανέμορφα ξανθά μαλλιά της και την τσαχπίνικη ομορφιά της.

Είναι από τις λίγες γαλλίδες ηθοποιούς που έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ το 1932 και γύρισε μισή ντουζίνα ταινίες με τον σκηνοθέτη Henri Decoin.

image

Ads

image

Ενα μελανό σημείο στην καριέρα της είναι ότι στην γερμανική κατοχή, στη Γαλλία, δούλεψε για την εταιρεία παραγωγής Continental, την οποία διηύθυναν Γερμανοί. Αυτό της στοίχισε στην απελευθέρωση, αφού κατηγορήθηκε και διασύρθηκε από τα ΜΜΕ και τους κριτικούς της εποχής.

Συνέχισε ωστόσο την καριέρα της και θριάμβευσε με μεγάλες επιτυχίες (La ronde et Madame de…  (Ophüls), L’affaire Cicéron (Mankiewicz) Marie-Octobre (Duvivier).

Σε ηλικία 50 ετών, η πανέμορφη Ντανιέλ Ντεριέ έπαιξε στην ταινία Les Demoiselles de Rochefort  (1967), με σκηνοθέτη τον διάσημο Jacques Demy. Πρωταγωνιστούσε σε ταινίες ως το 2002, όταν ο σκηνοθέτης François Ozon την επέλεξε για την ταινία Huit femmes, με την Κατρίν Ντενέβ, την Φανί Αρντάν και την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

image

Η Νταριέ παντρεύτηκε τρεις φορές: με τον σκηνοθέτη Henri Decoin, τον βαθύπλουτο play-boy Porfirio Rubirosa και τον ελληνικής καταγωγής σεναριογράφο Georges Mitsinkidès. Με τον τελευταίο υιοθέτησαν ένα αγοράκι που πέθανε στη δεκαετία του 1990, λίγο μετά τον σύζυγό της.

image