Η νέα ταινία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» θα προβληθεί στα Γιάννενα την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του, «Μαρτυρίες από την Αντίσταση».

Ads

Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ελεύθερες για το κοινό. 

Μάθετε και εσείς πως να… «πεθάνετε στο γέλιο» κάνοντας like στη σελίδα του στο facebook

Η νέα ταινία του ευρωβουλευτή και δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου ερευνά πως το χιούμορ και η πολιτική σάτιρα μπορούν να αναδειχθούν σε πολύτιμες επιλογές στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, απέναντι σε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, μέχρι τον άκρατο καπιταλισμό.

Ads

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ καταγράφει την μεγάλη φάρσα που ο Έλληνας ευρωβουλευτής οργάνωσε πέρυσι στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με τους διάσημους Αμερικανούς ακτιβιστές «Yes Men» και μαζί ακολουθεί τρεις ακόμη παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ ως όπλο για πολιτική δράση.  

O Martin Sonneborn, κωμικός και ευρωβουλευτής, πρωτοτυπεί για να σώσει την Ελλάδα. Οι Flashmob διακόπτουν εκδηλώσεις υπέρ της TTIP και της CETA με το χαμόγελο στα χείλη. Και κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη του πριν δολοφονηθεί, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Μια τραγωδία, με μια συγκλονιστική μαρτυρία του δημοσιογράφου που επέζησε από την επίθεση,  βρίσκει παρηγοριά ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

 

Οι «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση», που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Εστία, περιλαμβάνουν αποκαλυπτικές αφηγήσεις για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα. Πρόκειται για 70 περίπου συγκλονιστικά «διηγήματα» σε πρώτο πρόσωπο, που φωτίζουν άγνωστες πλευρές της εφταετίας που σφράγισε την νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. 

Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου εδώ

Στο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβη Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο. Οι μαρτυρίες αυτές ρίχνουν νέο φως στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, ανατρέποντας πολλές τις αντιλήψεις που επικράτησαν μετά την δικτατορία για τον ρόλο της CIA.