Το 2016 υπήρξε μία όμορφη κινηματογραφική χρονιά με πολλές και αξιόλογες δημιουργίες. Μετά την αναλυτική ανασκόπηση, όπου παρουσιάσαμε τις είκοσι (20) καλύτερες ταινίες του έτους (Μέρος ‘Α και Μέρος ‘Β), στο σημερινό μας Αφιέρωμα, αποχαιρετούμε την χρονιά που ολοκληρώνεται, με πέντε συν ένα αγαπημένα animations που αξίζει να θυμόμαστε.

Ads

«Ο Μικρός Πρίγκηπας» (The Little Prince – 2015) του Μαρκ Όσμπορν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου (2015)

image

Ανακαλύψτε ξανά μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες, με πρωταγωνίστρια Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολέγιο της πόλης. Μόνη του διέξοδος είναι ο εκκεντρικός και καλόκαρδος γείτονας, ο Αεροπόρος, που την ξεναγεί σ’ έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα. Εκεί ξεκινά το μαγικό και συναισθηματικό ταξίδι του στο σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. Εκεί ανακαλύπτει ξανά την παιδικότητα του και μαθαίνει ότι δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.

Ads

Το εμβληματικό βιβλίο του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 στο Φεστιβάλ των Καννών. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Hans Zimmer. Ο σκηνοθέτης Μαρκ Όσμπορν (Kung-Fu Panda), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Μικρός Πρίγκιπας μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω μέσα μου και να βρω μια πολύ προσωπική ιστορία που θα μπορούσα να την κάνω ταινία, αποτίοντας φόρο τιμής σ’ αυτό το καταπληκτικό λογοτεχνικό έργο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έκανα μια κινηματογραφική προσαρμογή και η συγκεκριμένη νομίζω ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω μια μη παραδοσιακή, όχι πιστή διασκευή. Μοιάζει περισσότερο μ’ έναν φόρο τιμής.»

«Anomalisa» (2015) των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

image

Στην καρδιά της ιστορίας συναντάμε έναν φοβερά επιδραστικό ομιλητή (Ντέιβιντ Θιούλις), ο οποίος με τις εμπνευσμένες ομιλίες του ταξιδεύει ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρνοντας με τις συμβουλές του να αλλάξει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Όμως, όσο μεταμορφώνει την ύπαρξη των άλλων, η δική του ζωή έχει χάσει το νόημά της, καταλήγοντας γκρίζα και μονότονη σ’ έναν κόσμο όπου όλοι κυριολεκτικά είναι και ακούγονται απαράλλαχτοι. Ξαφνικά μια μέρα, η φωνή μιας κοπέλας (Τζένιφερ Τζέισον Λι) διαπερνά το πέπλο του απόλυτου κενού. Τον γεμίζει με ένα τέτοιο κύμα ζωντάνιας που είναι πρόθυμος να τα εγκαταλείψει όλα και όλους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του οικογένειας, και να αποδράσει μαζί της προς μια καλύτερη ζωή.

Επτά χρόνια μετά το αριστουργηματικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο, με το φιλμ «Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης», ο χαρισματικός δημιουργός, Τσάρλι Κάουφμαν, επιστρέφει εντυπωσιακά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μαζί με τον Ντιουκ Τζόνσον, παρουσιάζουν ένα συγκινητικό και μαγευτικό, stop-motion animation. Το «Anomalisa», βραβεύθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ ήταν και Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Animation.

Διαβάστε επίσης:
Ένα μαγευτικό animation δια χειρός Τσάρλι Κάουφμαν: «Anomalisa»


 

«Εγώ, o Κολοκυθάκης» (My Life as a Zucchini / Ma vie de Courgette – 2016) του Κλωντ Μπαράς
Προβλήθηκε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3 με 13 Νοεμβρίου)

image

Το «Κολοκυθάκης» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παρατσούκλι για ένα εννιάχρονο αγόρι και παρότι η ιστορία του είναι ασυνήθιστη, όλοι μας θα βρούμε σε αυτήν κάτι που θα μας αγγίξει. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Κολοκυθάκης γίνεται φίλος με τον καλόκαρδο αστυνομικό Ρέιμοντ, που συνοδεύει τον Κολοκυθάκη στην καινούργια του ανάδοχη οικογένεια, όπου ήδη υπάρχουν πολλά συνομήλικά του ορφανά παιδιά. Στην αρχή, ο Κολοκυθάκης παλεύει να βρει τη θέση του μέσα σε αυτό το παράξενο και κάποιες φορές, εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και με τους καινούργιους του φίλους, ο Κολοκυθάκης θα μάθει σιγά σιγά να εμπιστεύεται, θα βρει την αληθινή αγάπη και θα αποκτήσει μια νέα οικογένεια.

Η ιστορία είναι ειπωμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών και τη φωνή τους έχουν δανείσει νεαροί ερασιτέχνες ηθοποιοί. Είναι μια αφοπλιστικά ειλικρινής και αστεία ταινία. Ένα συγκινητικό animation για το bullying, αλλά και όχι μόνο. Πρόκειται για μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ, που διεκδίκησαν φέτος το Κινηματογραφικό Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Lux Prize 2016. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Εγώ, o Κολοκυθάκης», είναι Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Animation, ενώ παράλληλα αποτελεί και μία από τις εννέα (9) δημιουργίες που διεκδικούν μία θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, εκπροσωπώντας την Ελβετία.

 
«Το Κορίτσι Δίχως Χέρια» (The Girl Without Hands / La Jeune fille sans mains – 2016) του Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ
Προβλήθηκε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3 με 13 Νοεμβρίου)

image

Ανυψώνοντας το κινούμενο σχέδιο σε μαγευτική τέχνη, η ταινία αυτή μεταμορφώνει ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ σε ποίηση για τα μάτια. Σε δύσκολους καιρούς, ένας μυλωνάς πουλά την κόρη του στο Διάβολο. Το κορίτσι, που προστατεύεται από την αγνότητά της, δραπετεύει, αλλά χάνει τα χέρια της. Καθώς απομακρύνεται από την οικογένειά της, συναντά τη θεά του νερού, έναν ευγενή κηπουρό κι έναν πρίγκιπα στο κάστρο του. Ένα μακρύ ταξίδι προς το φως…

Σκηνοθέτης και εικονογράφος, ο Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ, γύρισε ταινίες animation, μεταξύ άλλων και το Journal, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, και το Vasco, που προβλήθηκε στις Κάννες. Από το 2001 διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το «Κορίτσι Δίχως Χέρια» είναι εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένη στο χέρι. Ένα απρόσμενο και εξαιρετικό φιλμ κινουμένων σχεδίων, με ηρωίδα ένα κορίτσι που χάνει τα χέρια του εξαιτίας της συμφωνίας που έχει κάνει ο πατέρας της με τον διάβολο.

«Η Κόκκινη Χελώνα» (The Red Turtle / La tortue rouge – 2016) του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

image

Η ιστορία ενός ναυαγού, σ’ ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης που δε χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί. Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σ’ ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σ’ ένα μέρος που μοιάζει με πραγματικό παράδεισο αλλά κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση με μια κόκκινη χελώνα θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Η αποφασιστικότητα της τελευταίας, καταστρέφει συνεχώς τη σχεδία από μπαμπού που έχει φτιάξει για να αποδράσει από το νησί. Η στιγμή της εκδίκησης έρχεται όταν η χελώνα φτάνει στην παραλία. Μια περίεργη αλλαγή θα συμβεί και ο ναυαγός δεν θα είναι πια μόνος. Θα φτιάξει μάλιστα μια οικογένεια. Από τις ομορφότερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 22ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Tο Studio Ghibli του θρυλικού Χαγιάο Μιγιαζάκι, περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του και σε συνεργασία με τη Γαλλία, παρουσιάζουν ένα πανέμορφο παραμύθι. Η ιστορία ενός ναυαγού, σε ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Ένα υπέροχο, μαγευτικό animation, για την ιστορία μιας αγάπης που δε χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί. Ειδικό Βραβείο Επιτροπής – Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών και Βραβείο Κοινού στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας.

«Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» (Life, Animated – 2016) του Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς
Προβλήθηκε στο 22 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (21 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου)

image

Ο μόλις τριών ετών Όουεν «εξαφανίζεται» ξαφνικά μέσα στον εαυτό του. Η διάγνωση των γιατρών; Αυτισμός. Τα γεγονότα – ευτυχώς – παίρνουν κινηματογραφική τροπή όταν το μικρό αγόρι βρίσκει κυριολεκτικά τη φωνή του μέσα από τις κλασικές ταινίες της Ντίσνεϊ και κάπως έτσι αρχίζει να επικοινωνεί με την οικογένεια και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν και δεν πρόκειται ουσιαστικά για animation, αλλά για το ντοκιμαντέρ, το εξαιρετικό «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» (Life, Animated – 2016), αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο του συγκεκριμένου αφιερώματος. Από τον βραβευμένο με Όσκαρ δημιουργό, Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς, αλλά και με τον Σίμπα, τον Πίτερ Παν, την Αριελ και τον Τζαφάρ στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, υποδεχθείτε ένα από τα πιο συγκινητικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς, το οποίο απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.