Ο σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του Βρετανού σκηνοθέτη, Ken Loach, Paul Laverty, και ο καταξιωμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Elia Suleiman θα βρίσκονται στην Αθήνα, ως καλεσμένοι του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα παραδώσουν masterclasses με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα παραστούν και σε προβολές του φεστιβάλ.

Ads

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).

Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ, μεταξύ άλλων.

Ads

Φέτος το κινηματογραφόφιλο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον σεναριογράφο και μόνιμο συνεργάτη του Βρετανού σκηνοθέτη, Ken Loach, Paul Laverty, καθώς και τον καταξιωμένο Παλαιστίνιο σκηνοθέτη, Elia Suleiman. Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στις 13:00, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, ο Παλαιστίνιος ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής, Elia Suleiman («Θεϊκή Παρέμβαση», «Ο Χρόνος που Απομένει») θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά της τέχνης του, σ’ ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την ίδια ημέρα στις 20:30 στον Κινηματογράφο Άστυ, ο Elia Suleiman θα προλογίσει την ταινία του «Ο Χρόνος που Απομένει» (The Time That Remains).
image
Ως σύγχρονος “νομάδας”, ο Elia Suleiman έχει περιπλανηθεί από τη γενέτειρά του, Παλαιστίνη, στη Νέα Υόρκη, κι από εκεί στο Παρίσι και στην Ελβετία. Το 1996, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για την ταινία του, το «Χρονικό μιας Εξαφάνισης» (Chronicle of a disappearance) (1996), ενώ με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Θεϊκή Παρέμβαση» (Divine Intervention), απέσπασε το 2002 στο Φεστιβάλ των Καννών το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία στην Ρώμη.

Η τρίτη ταινία του Elia Suleiman «Ο Χρόνος που Απομένει» (The time that remains) του 2009, διαγωνίσθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Black Pearl, ως η καλύτερη αφηγηματική ταινία, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής στο Αμπού Ντάμπι, την ίδια χρονιά, αλλά και το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Αργεντινής, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Mar del Plata.
image
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρότι η Παλαιστίνη δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κινηματογραφικής παραγωγής, αυτό δεν απέτρεψε την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου από το να συμπεριλάβει το φιλμ του Elia Suleiman στα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

To Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Auditorium του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, σεναριογράφος Paul Laverty («Γλυκά Δεκάξι», «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι», «Jimmy’s Hall») θα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου και τη συνεργασία του με τον κορυφαίο και ιδιαίτερα αγαπητό και στη χώρα μας, Βρετανό σκηνοθέτη Ken Loach, σ’ ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
image
Την ίδια ημέρα στις 18:15 στον Κινηματογράφο Άστυ, ο Paul Laverty, θα παρίσταται στην προβολή της ταινίας του «Το Όνομά μου είναι Τζο» (σκηνοθεσία: Ken Loach), την οποία επέλεξε και θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «8 Έλληνες Σκηνοθέτες Επιλέγουν την Αγαπημένη τους Ευρωπαϊκή Ταινία».

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 20:30 στον Κινηματογράφο Όπερα, ο Paul Laverty θα παρίσταται στην Τελετή Λήξης του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου και θα βραβευτεί από τη διοργάνωση για τη συνολική συνεισφορά του στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, ενώ θα προλογίσει την πρεμιέρα της ταινίας του Ken Loach, «Jimmy’s Hall» σε σενάριο του ιδίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Jimmy’s Hall» θα προβληθεί σε πρεμιέρα στην Ελλάδα και παρουσία της πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Η ταινία θα κυκλοφορήσει επισήμως στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου.

Αν και προέρχεται από ένα εξαιρετικά κοσμοπολίτικο υπόβαθρο, ο δικηγόρος Paul Laverty υπήρξε για πολλά χρόνια μαχητικός ακτιβιστής σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων. Το βιογραφικό του καταγράφει έντεκα σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους, με τον Loach, και συνεργασίες που αφορούν σε αρκετά ακόμα εν εξελίξει έργα με άλλους σκηνοθέτες.
image
Για την ταινία «Γλυκά Δεκάξι» (Sweet Sixteen) του 2002, ο Paul Laverty κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών. Τρία χρόνια αργότερα και πάλι σε συνεργασία με τον Loach, απέσπασαν τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα (Palme d’Or), στο Φεστιβάλ των Καννών, για την σπουδαία ταινία «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley), ενώ το 2010 ο Laverty κέρδισε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το βραβείο Κοινού, για το σενάριό του στο φιλμ «Ακόμα και η Βροχή» (Tambien La Lluvia – 2010), σε σκηνοθεσία της συντρόφου του, Icíar Bollaín.

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10). Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/