Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν μία σπουδαία επανέκδοση. Ξεχωρίζει η «Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου» της Νίκι Κάρο, με την Τζέσικα Τσαστέιν σε μία ακόμα αξιόλογη ερμηνεία.

Ads

Ενώ ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί και το φιλμ από την Ισπανία, «Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου», σε σκηνοθεσία του Ραούλ Αρεβάλο. Στις Αίθουσες και η νέα ταινία της Σκάρλετ Τζόχανσον, «Πάρτι Γυναικών».

Το Ταινιόραμα 2017 ολοκληρώνεται για φέτος και αυτές είναι αναλυτικά οι προτάσεις μας για την 7η (και τελευταία) Εβδομάδα Προβολών του. Ενώ σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί η διαχρονική πολιτική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ: «S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα».

«Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου» (The Zookeeper’s Wife – 2017) της Νίκι Κάρο (Η.Π.Α.)

Ads

image

Πρόκειται για την ιστορία τoυ Ζαν (Γιόχαν Χέλντενμπεργκ) και της συζύγου του (Τζέσικα Τσαστέιν), που ως φύλακες του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας έσωσαν ανθρώπους και ζώα κατά την επέλαση των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ένα προσεγμένο δράμα που ξετυλίγεται μέσα από υπέροχες ερμηνείες και με φόντο την φρίκη του Β’Π.Π. και το Ολοκαύτωμα.

Η ταινία είναι βασισμένη στο best seller της πολυμεταφρασμένης συγγραφέως, Νταϊάν Άκερμαν, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται η έμπειρη δημιουργός Νίκι Κάρο, που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες όπως το «McFarland, USA» του 2015 και φυσικά το «North Country» του 2005, με την Σαρλίζ Θερόν.

Το φιλμ προσφέρει μία επιτυχημένη αναπαράσταση της εποχής, με την Τζέσικα Τσαστέιν να προσθέτει μία ακόμα αξιόλογη ερμηνεία στο βιογραφικό της, επικουρούμενη από δύο σπουδαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς, τον Γερμανό, Ντάνιελ Μπριλ (Good Bye Lenin! – 2003, Inglourious Basterds – 2009) και τον Βέλγο, Γιόχαν Χέλντενμπεργκ (Ραγισμένα Όνειρα – 2012).

«Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου» (The Fury of a Patient Man / Tarde para la ira – 2016) του Ραούλ Αρεβάλο (Ισπανία)

image

Ο Χοσέ είναι ένας μοναχικός και ντροπαλός άνδρας. Ένα πρωινό, πηγαίνει για καφέ στο μπαρ όπου δουλεύει η Άννα. Ο ερχομός του στη ζωή της, δίνει κουράγιο στην Άννα, αφού πέρασε οχτώ χρόνια περιμένοντας τον Κούρο, τον σύζυγό της, να εκτίσει την ποινή του. Ο Κούρο βγαίνει ελπίζοντας πως θα μπορέσει να ξεκινήσει απ’ την αρχή με την Άννα. Στη θέση της όμως βρίσκει μια μπερδεμένη γυναίκα κι έναν ξένο που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Φέρνοντας στο προσκήνιο δύο διαμετρικά αντίθετους άντρες, τον ήρεμο, ευγενικό Χοσέ (Αντόνιο ντε λα Τόρε – «Το μικρό νησί») και τον βίαιο Κούρο (Λουίς Καλέχο), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πολυβραβευμένου Ισπανού ηθοποιού Ραούλ Αρέβαλο, παρασύρει τον θεατή σε μία ταινία αγωνίας, εκδίκησης και ανατροπών. Μία δυνατή ιστορία για τη βίαιη φύση του ανθρώπινου είδους και τη ψευδαίσθηση της εξιλέωσης. Το φιλμ τιμήθηκε με τέσσερα Βραβεία Γκόγια – Καλύτερη Ταινία | Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο | Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης | Καλύτερος Β’ Ανδρικός Ρόλος – καθώς και με το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας το 2016.

«Με την ταινία «Η Οργή ενός Υπομονετικού Ανθρώπου» εκπληρώθηκε το όνειρό μου να σκηνοθετήσω. Πρόκειται για μία περιπέτεια αγωνίας που έρχεται από τα σκοτεινά βάθη της ψυχής. Το μίσος, η πικρία και η οργή είναι συναισθήματα που με έχουν απασχολήσει και μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον. Στην ταινία προσπαθήσαμε να τα παρουσιάσουμε με τον μέγιστο ρεαλισμό […] Θεωρώ πως πρέπει να ψάξουμε βαθιά τις ρίζες μας για να πούμε μια ιστορία που, τελικά, αν μιλάει για ανθρώπους, είναι παγκόσμια.» – Ραούλ Αρέβαλο.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Πάρτι Γυναικών» (Rough Night – 2017) της Λουτσία Ανιέλο (Η.Π.Α.)

image

Πέντε κολλητές φίλες που στο κολλέγιο δεν άφηναν πάρτι για πάρτι και έπαιρναν μέρος στους πιο περίεργους διαγωνισμούς που μπορείς να φανταστείς, αποφασίζουν δέκα χρόνια μετά να βρεθούν ένα Σαββατοκύριακο στο Μαϊάμι για το bachelorette πάρτι της Jess (Σκάρλετ Τζόχανσον). Τα πράγματα για την Jess και τις 4 φίλες της,  Pippa (Κέιτ Μακίνον), Frankie (Ilana Glazer), Alice (Jillian Bell) και Blair (Ζόι Κράβιτζ), ξεκινάνε δυναμικά, αφού οι κοπέλες προσπαθούν να αναπληρώσουν τον χρόνο και να θυμηθούν κάτι από τις ακρότητες του ένδοξου παρελθόντος τους. Η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, όταν ένας άντρας stripper πέφτει νεκρός στο σαλόνι τους. Εκεί που νομίζουν ότι είναι χαμένες, θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της ιστορίας που δεν έχουν ξεδιπλωθεί ακόμη.

Η Σκάρλετ Τζόχανσον (Lost in Translation, The Avengers, Under the Skin) πρωταγωνιστεί σε αυτή την κωμωδία καταστάσεων, έχοντας στο πλευρό της την Κέιτ Μακίνον (Saturday Night Live, Ghostbusters) και την Jillian Bell (22 Jump Street, The Night Before). Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ilana Glazer (Broad City) και η γοητευτική ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο Ζόι Κράβιτζ (After Earth, X-Men, Mad Max: Fury Road). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Λουτσία Ανιέλο (Broad City), ενώ το σενάριο έχει επιμεληθεί η ίδια μαζί με τον βασικό συνεργάτη της Paul W. Downs (Broad City).

«Τα Παράπονα στον Δήμαρχο» (L’ora legale – 2017) των Σάλβο Φικάρα και Βαλεντίνο Πικόνε (Ιταλία)

image

Στο μικρό χωριό της Σικελίας, Πιετραμάρε, πλησιάζουν δημοτικές εκλογές. Για πάρα πολλά χρόνια, δήμαρχος ήταν ο διεφθαρμένος Γκαετάνο Πατάνε, ο οποίος είναι έτοιμος να συνεχίσει τη θητεία του. Αυτή τη φορά όμως είναι υποψήφιος κι ο Πιερπάολο Νατόλι, υποδειγματικός πολίτης, γεμάτος ήθος και ιδανικά. Ενάντια στις πιθανότητες ο Πιερπάολο κερδίζει τις εκλογές και μια νέα εποχή νομιμότητας και τάξης αρχίζει στην πόλη. Είναι έτοιμοι όμως οι κάτοικοι της να την υποδεχτούν;

«Οδηγός Οικογενειακής Επιβίωσης» (C’est quoi cette famille?! – 2016) του Γκαμπριέλ Ζιλιέν-Λαφεριέρ (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Ο 13χρονος Μπαστιέν βρίσκεται στο κέντρο μίας «πολυσυλλεκτικής» οικογένειας: με 6 ετεροθαλή αδέλφια, 8 γονείς και εξίσου πολλά σπίτια και μετακινήσεις, η οικογενειακή του ζωή είναι πολύ πιο περίπλοκη από την σχολική. Η υπομονή, όμως, έχει κι ένα όριο: τα παιδιά αποφασίζουν να επαναστατήσουν και να αντιστρέψουν τους κανόνες. Όλοι μαζί, καταλαμβάνουν ένα ευρύχωρο διαμέρισμα και βάζουν τους γονείς στη θέση τους. Ηθοποιοί: Ζιλί Γκαγιέ, Τιερί Νεβίκ, Ζιλί Ντεπαρντιέ, Λουσιέν Ζαν-Μπατίστ, Κλοντιά Ταγκμπό, Φιλίπ Κατερίν, Σαντάλ Λαντεσού.

Σ’ επανέκδοση:
«S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb – 1964) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ένας μανιώδης αντικομουνιστής, ο στρατηγός Τζακ Ρίπερ (Στέρλινγκ Χέιντεν), είναι διοικητής μιας αμερικανικής αεροπορικής βάσης. Ο Ρίπερ αποφασίζει ότι ο πόλεμος είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί να μένει στα χέρια των πολιτικών. Έτσι, εκμεταλλευόμενος ένα απόρρητο σχέδιο επίθεσης με πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας, για το οποίο δεν απαιτείται η έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνει ένα βομβαρδιστικό Β52 της δικαιοδοσίας του, να βομβαρδίσει με πυρηνικούς πυραύλους συγκεκριμένους, στρατηγικούς στόχους της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 29 Ιανουαρίου του 1964, πραγματοποιήθηκε παράλληλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας: «S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb – 1964). Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, υπογράφει μία εξαιρετική και διαχρονική ταινία, με καυστικό χιούμορ η οποία εξελίσσεται με φόντο την παράνοια του ψυχρού πολέμου και των πυρηνικών εξοπλισμών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζεται ο σπουδαίος Πίτερ Σέλερς, σε μία από τις χαρακτηριστικές ερμηνείες της αξιόλογης καριέρας του. Η ταινία κυκλοφορεί σε επανέκδοση, θυμίζοντας μας πόσο εφιαλτικά επίκαιρη και διαχρονική είναι, 53 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της.

Διαβάστε επίσης:
Η διαχρονική πολιτική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ: «S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα»