Με το βλέμμα στραμμένο στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών – το οποίο σήκωσε αυλαία με τη νέα δημιουργία του Αρνό Ντεπλεσέν, «Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ» (Les Fantômes d’Ismaël) και τον Γιώργο Λάνθιμο να διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα – η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι (6) καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες.

Ads

 

Ξεχωρίζει το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη, Στέργιου Πάσχου, με πρωταγωνιστές τον Χάρη Φραγκούλη και την Ηρώ Μπέζου. Αξιόλογη πρόταση αποτελεί και το φιλμ «Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη» της Μαρίας Σράντερ, το οποίο αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Αυστρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα διαθέτει και εντυπωσιακό blockbuster, καθώς την εμφάνιση του στις Αίθουσες, πραγματοποιεί το νέο έργο του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Alien: Covenant» (Προμηθέας 2), με τον Μάικλ Φασμπέντερ.

 

«Άφτερλωβ» (Afterlov – 2016) του Στέργιου Πάσχου (Ελλάδα)

Ads

image
 

Είναι καλοκαίρι, η Αθήνα βράζει, αλλά ο τριαντάχρονος Νίκος (Χάρης Φραγκούλης) δροσίζεται στα βόρεια προάστια, πίνοντας κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Η πισίνα δεν είναι δική του, αλλά του Σταύρου, που έχει ζητήσει από τον Νίκο να προσέχει το σπίτι και την όμορφη Λέιλα – τον σκύλο του – για το καλοκαίρι. Η ευκαιρία μοιάζει μοναδική στον άφραγκο μουσικό, που αποφασίζει να καλέσει εκεί την πρώην κοπέλα του, Σοφία (Ηρώ Μπέζου), για ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη. Όταν όμως η ανυποψίαστη Σοφία καταφτάνει, οι διακοπές στον παράδεισο βγαίνουν εκτός τροχιάς. Ο Νίκος την κλειδώνει στο στούντιο του σπιτιού, αποφασισμένος να μην την αφήσει να φύγει, αν δεν μάθει τους λόγους για τους οποίους χώρισαν. Γιατί; Επειδή ακόμα δεν έχει καταλάβει. Κι αν δεν την καταλάβει, πώς θα την ξεπεράσει; Εγκεφαλικά. Γιατί ερωτικά την έχει ξεπεράσει. Φυσικά…

 

Το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη, Στέργιου Πάσχου. Μια μοντέρνα ερωτική ιστορία που μπορεί να ιδωθεί και ως εναλλακτική ρομαντική κομεντί. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο, για το «Άφτερλωβ», με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη. Μία από τις πιο όμορφες ελληνικές ταινίες της σεζόν.

 

Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στην πρεμιέρα του στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης, καθώς και με Ειδική Μνεία  για τον εξαιρετικό Χάρη Φραγκούλη.

 

 

«Alien: Covenant» (Προμηθέας 2 – 2017) του Ρίντλεϊ Σκοτ (Η.Π.Α., Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο)

image
 

Με προορισμό έναν απομακρυσμένο πλανήτη σε ένα μακρινό σημείο του γαλαξία, το πλήρωμα του αποικιακού πλοίου Covenant νομίζει ότι ανακαλύπτει έναν αχαρτογράφητο παράδεισο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκοτεινό, επικίνδυνο κόσμο – ο μόνος κάτοικος του οποίου είναι ο «συνθετικός» Ντέιβιντ (Μάικλ Φασμπέντερ), επιζών της καταδικασμένης αποστολής Προμηθέας.

 

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με το «Alien: Covenant», το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας που ξεκίνησε με το «Προμηθέας», στο σύμπαν που δημιούργησε ο ίδιος πίσω στο 1977 με το «Alien» – ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα επιστημονικής φαντασίας σε ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Ουότερστοουν, Μπίλι Κράνταπ, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Ντέμιαν Μπισίρ, Κάρμεν Ετζόγκο, Τζούσι Σμόλετ, Κάλλι Χερνάντεζ, Έιμι Σέιμετζ, Νούμι Ραπάς. Ένα σκοτεινό Sci-Fi φιλμ που βαδίζει με ασφάλεια πάνω στην γνωστή επιτυχημένη συνταγή του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Μάικλ Φασμπέντερ να ξεχωρίζει εύκολα από το υπόλοιπο καστ.

 

 

«Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη» (Stefan Zweig: Farewell to Europe – 2016) της Μαρίας Σράντερ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία)

image
 

Η ταινία παρουσιάζει τα χρόνια της εξορίας, μεταξύ Μπουένος Άιρες, Νέας Υόρκης και Βραζιλίας, ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Στέφαν Τσβάιχ. Ως Εβραίος διανοούμενος, ο Τσβάιχ μισεί την απανθρωπιά που επικρατεί στη Γερμανία και προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του ναζισμού, ψάχνοντας συγχρόνως για ένα σπίτι στον νέο κόσμο.

 

Μια ταινία για έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα μια ιστορία για μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη καταρρέει. Η σκηνοθέτιδα, Μαρία Σράντερ, επιλέγει να μη δείξει καθόλου τον Τσβάιχ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να γράφει. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του συγγραφέα με τους άλλους, σε μία προσπάθεια να δείξει τόσο το χαρακτήρα του όσο και τη φθίνουσα αίσθησή του για την έννοια του τόπου, σ’ έναν κόσμο όπου το σώμα του – σε εξορία –  θα μπορούσε να είναι ασφαλές, αλλά το μυαλό του συνεχίζει να θέλει να περιπλανηθεί πίσω σε μια χώρα που ξέρει ότι έχει σβηστεί από τον χάρτη. Πρωταγωνιστούν: Γιόσεφ Χάντερ, Μπάρμπαρα Σουκόβα, Αένννε Σβάρτς. Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Αυστρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

 

«Ο καθένας μας, ακόμα και ο μικρότερος και ο πιο ασήμαντος, έχει κλονιστεί στα βάθη της ύπαρξής του από τις σχεδόν αδιάκοπες ηφαιστειακές εκρήξεις της ευρωπαϊκής γης μας. Δεν γνωρίζω καμία υπεροχή που μπορώ να ισχυριστώ, εν μέσω του πλήθους, εκτός από αυτό: ότι ως Αυστριακός, Εβραίος, συγγραφέας, ανθρωπιστής και ειρηνιστής, ανέκαθεν βρισκόμουν στο ακριβές σημείο όπου αυτοί οι σεισμοί ήταν οι πιο βίαιοι.» – Στέφαν Τσβάιχ: Ο Κόσμος του Χτες

 

 

Κυκλοφορούν επίσης:

«Ένα Προφίλ για Δύο» (Mr Stein Goes Online / Un profil pour deux – 2017) του Στεφάν Ρομπελέν (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο)

image
 

O Πιερ είναι ένας 75χρονος χήρος που ζει μοναχικά από τότε που έχασε την γυναίκα του. Η κόρη του, του χαρίζει έναν υπολογιστή ελπίζοντας να του εξιτάρει την περιέργεια και να τον βοηθήσει να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους. Με την βοήθεια του Άλεξ, ενός νεαρού καθηγητή πληροφορικής, ο Πιέρ αρχίζει το «σερφάρισμα» και σύντομα ανακαλύπτει ένα site γνωριμιών. Χρησιμοποιώντας το όνομα του Άλεξ, ο Πιερ γνωρίζει την «Flora63», μία νεαρή φυσιοθεραπεύτρια και σύντομα μαγεύεται από την γοητεία της. Αυτή αντίστοιχα μαγεύεται από το κομψό και ασυνήθιστο προφίλ του και του ζητάει να βγουν. Ο Πιερ νιώθοντας παγιδευμένος αλλά ταυτόχρονα και ενθουσιασμένος, δέχεται να βγει με την κοπέλα αλλά θα πρέπει να πείσει τον Άλεξ να πάει αυτός στην θέση του. Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Ρισάρ, Γιάνι Λεσπέρ, Φανί Βαλέτ, Στεφανί Κραγιενκούρ, Στεφάν Μπισό, Μασά Μερίλ.

 

 

«Σ’ Αγαπώ Ισπανικά» (Kiki, Love to Love / Kiki, el amor se hace – 2016) του Πάκο Λεόν (Ισπανία)

image
 

Πέντε ιστορίες αγάπης και σεξ εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριού στην Μαδρίτη. Ο Πάκο και η Άνα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που έχει χάσει εδώ και καιρό το πάθος στην σχέση του με αποτέλεσμα να μένουν και οι δύο ανικανοποίητοι. Ο Χοσέ Λουίς προσπαθεί να ξυπνήσει την ερωτική επιθυμία στη γυναίκα του Παλόμα, που ύστερα από ένα ατύχημα βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. H Μα Καντελάρια και ο Αντόνιο προσπαθούν να κάνουν παιδί. Ο Άλεξ προσπαθεί να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις της Ναταλίας ενώ η ίδια αναρωτιέται αν τελικά θα της κάνει πρόταση γάμου. Τέλος η Σάντρα μια μοναχική γυναίκα αναζητά απελπισμένα τον έρωτα. Μία κωμωδία που εξερευνά χωρίς αναστολές την ερωτική επιθυμία.

 

Το «Σ’ Αγαπώ Ισπανικά» (Kiki, Love to Love / Kiki, el amor se hace – 2016) του Πάκο Λεόν, πρόκειται ουσιαστικά για το ριμέικ της επιτυχημένης αυστραλιανής κωμωδίας «Μαζί σου κι ας Πεθάνω» (The Little Death – 2014) του Τζος Λώσον, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, όπου και απέσπασε δικαίως το Βραβείο Κοινού. Δυστυχώς όμως η ισπανική εκδοχή είναι πολύ κατώτερη, της αρχικής και πρωτότυπης ταινίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ναταλία ντε Μολίνα, Άνα Κατζ, Μπέλεν Κουέστα, Λούις Καγιέτζο, Μα Παζ Σαγιάκο, Λουίς Μπερνέγιο, Ντέιβιντ Μόρα, Καντέλα Πένα, Πάκο Λεόν, Ρέα Γκιμένεζ, Άλεξ Γκαρθία, Αλεξάντρα Χιμένεθ.

 

 

«Ο Τοίχος» (The Wall – 2017) του Νταγκ Λάιμαν (Η.Π.Α.)

image
 

Ο Τοίχος είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που ακολουθεί δύο στρατιώτες καθηλωμένους από έναν Ιρακινό ελεύθερο σκοπευτή πίσω από έναν τοίχο που καταρρέει. Η δύναμη και το πνεύμα τους δοκιμάζονται όσο παλεύουν να παραμείνουν ζωντανοί και να εντοπίσουν την απειλή. Σε σκηνοθεσία του Νταγκ Λάιμαν (Mr. & Mrs. Smith, The Bourne Identity, Live Die Repeat / Edge of Tomorrow) και με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Άαρον, Τέιλορ Τζόνσον (Νυκτόβια Πλάσματα, Kick-Ass, Αγριότητα, Godzilla, Εκδικητές: Η εποχή του Ούλτρον) και τον παλαιστή της WWE Τζον Σίνα (Κατακούτελα, Γύρισε ο μπαμπάς). Το σενάριο υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντουέιν Γουόρελ.

 

«Ο τοίχος για μένα είναι ένα τεταμένο θρίλερ, αλλά ταυτόχρονα και μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση του τρόπου που λειτουργεί πραγματικά ο πόλεμος- άγνωστοι σκοτώνουν αγνώστους, στην περίπτωση μας ένας Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται στο στόχαστρο ενός Ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή. Αυτοί οι άνθρωποι δε γνωρίζονται μεταξύ τους, βρέθηκαν σ’ αυτή τη θέση και θέλουν απλά να επιβιώσουν. Είναι η εκδοχή μου μιας πολεμικής ταινίας. Δεν υπάρχει πολιτική στην ταινία γιατί δε λειτουργεί έτσι ο πόλεμος. Μπορεί να έχεις τις απόψεις σου όταν κάθεσαι άνετα στη Νέα Υόρκη, αλλά όταν βρίσκεσαι στο Ιράκ και κάποιος προσπαθεί να σε σκοτώσει, είναι αυτόματα ο εχθρός και θα κάνεις τα πάντα για να επιβιώσεις. Έχει πολύ απλά και καθαρά στοιχεία που μου θυμίζουν τις αγαπημένες μου πολεμικές ταινίες. Το να φέρω κάποιον στο χείλος της επιβίωσης με ιντρίγκαρε πάντα, από την εποχή του «Χωρίς ταυτότητα» ακόμη. Πάντα έβαζα τον Τζέισον Μπορν σε μια κατάσταση όπου τα πάντα έδειχναν εναντίον του και η πρόκληση έπειτα ήταν να βρούμε τρόπο να τον βγάλουμε από αυτή την κατάσταση. Είναι καθοριστικές στιγμές για τους χαρακτήρες.» – Νταγκ Λάιμαν