Με το βλέμμα στραμμένο στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών εξελίσσεται και η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα, η οποία μας υποδέχεται με έξι (6) καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν δύο σημαντικές επανεκδόσεις. Ενώ στην Κρουαζέτ δεκαεννέα (19) ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα της διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Μαΐου. Ανάμεσα τους και το νέο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου: «The Killing of a Sacred Deer».

Ads

Από τις έξι καινούργιες ταινίες που κυκλοφορούν στις εγχώριες Αίθουσες, ξεχωρίζει η ταινία του Μπάβο Ντεφούρν, «Σουβενίρ», με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Ιζαμπέλ Ιπέρ, αλλά και το φιλμ «Το Δείπνο» του Όρεν Όβερμαν, με τον Ρίτσαρντ Γκιρ απέναντι στον Στιβ Κούγκαν. Η εβδομάδα διαθέτει και εντυπωσιακό 3D blockbuster, με τον Τζόνι Ντεπ και την παρέα του να σαλπάρουν με τους «Πειρατές της Καραϊβικής: H Εκδίκηση του Σαλαζάρ».

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, η ταινία «Chuck: Η Ιστορία του Πραγματικού Rocky Balboa» του Φιλίπ Φαλαρντό, με τον Λιβ Σράιμπερ και την Ναόμι Γουάτς, αλλά και το «Aquarius» του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο, το οποίο μας μεταφέρει στη Βραζίλια, μέσα από την αξιόλογη ερμηνεία της Σόνια Μπράγκα. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι το Ταινιόραμα 2017 βρίσκετε σε εξέλιξη και αυτές είναι οι προτάσεις για την 2η εβδομάδα προβολών: Από την Πέμπτη 25 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαΐου.

Στις Κινηματογραφικές Αίθουσες κυκλοφορούν και δύο σπουδαίες επανεκδόσεις. Η «Απεργία» (Strike / Stachka – 1925), που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοπόρου Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν, καθώς και το υπέροχο φιλμ του Τζιμ Τζάρμους, «Στην Παγίδα του Νόμου», με πρωταγωνιστές τους: Τζον Λιούρι, Τομ Γουέιτς και Ρομπέρτο Μπενίνι.

Ads

«Το Δείπνο» (The Dinner – 2017) του Όρεν Όβερμαν (Η.Π.Α.)

image

Μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σ’ ένα μοδάτο εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα, τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, αλλά όλες αυτές οι χαλαρές συζητήσεις είναι μια απόπειρα για να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους. Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα, το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση, αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο η σύλληψή τους επίκειται. Καθώς το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους; Ο υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου Όρεν Όβερμαν («The Messenger», «I’m Not There», «Love & Mercy») προσπαθεί να μας δώσει την απάντηση, διασκευάζοντας και μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το best seller μυθιστόρημα του Χέρμαν Κος, «Το Δείπνο». Το δυνατό σημείο της ταινίες είναι το ολιγομέλες αλλά αξιόλογο καστ, καθώς πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ρεμπέκα Χολ, Κλοέ Σεβινί, Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν. Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χέρμαν Κος κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Σουβενίρ» (Souvenir – 2016) του Μπάβο Ντεφούρν (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο)

image

Η Λιλιάν ήταν κάποτε η “Laura” μία τραγουδίστρια που πήρε μέρος το 1974 στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και έχασε με μικρή διαφορά από τους ABBA. Σήμερα συσκευάζει φαγητό σε μια μικρή βιοτεχνία και τίποτα δεν θυμίζει την άλλοτε star. Μέχρι την ημέρα που θα γνωρίσει τον 20χρονο Ζαν που θα την πείσει να επιστρέψει στην σκηνή.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «North Sea Texas» (2011), ο Μπάβο Ντεφούρν, επιστρέφει με το φιλμ, «Σουβενίρ» και πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Ιζαμπέλ Ιπέρ, που αποτελεί παράλληλα τον βασικό λόγο θέασης του συγκεκριμένου έργου, μαζί με τη μουσική των Pink Martini. Εκτός από την Ιπέρ, πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Κέβιν Αζαΐς, Γιόχαν Λέισεν, Γιαν Χαμενέκερ, Αμ Μπριον, Σόφι Μουσέλ, Μπέντζαμιν Μπούτμπουλ.

«Chuck: Η Ιστορία του Πραγματικού Rocky Balboa» (Chuck / The Bleeder – 2016) του Φιλίπ Φαλαρντό (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία του Τσακ Ουέπνερ / Chuck Wepner, ενός πωλητή αλκοολούχων ποτών από το Νιου Τζέρσεϊ και πυγμάχου βαρέων βαρών, ο οποίος κατάφερε να αντέξει 15 γύρους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών του 1975 εναντίον του διασημότερου μποξέρ όλων των εποχών του Μοχάμεντ Άλι και τελικά ενέπνευσε τη συγγραφή του εμπορικά επιτυχημένου franchise του «Ρόκι» από τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Στα δέκα χρόνια του ως μπόξερ, ο Wepner υπέστη οκτώ σπασμένες μύτες, δύο knockouts και συνολικά 313 ράμματα. Αλλά οι σκληρότερες μάχες που έδωσε ήταν έξω από το ρινγκ, ζώντας μια ζωή γεμάτη ποτά, ναρκωτικά και με πολλά σκαμπανεβάσματα. Άλι και ενέπνευσε  του «Ρόκι» από τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Λιβ Σράιμπερ, Ελίζαμπεθ Μος, Ρον Πέρλμαν, Ναόμι Γουάτς, Τζιμ Γκάφιγκαν, Μάικλ Ραπαπόρτ.

«Aquarius» (2016) του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο (Βραζιλία, Γαλλία)

image

Η Κλάρα, μια 65χρονη χήρα και συνταξιούχος κριτικός μουσικής, κατάγεται από μια πλούσια οικογένεια της Βραζιλίας. Είναι η τελευταία κάτοικος του Aquarius, ενός ιστορικού κτιρίου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’40 στο παραθαλάσσιο Ρεσίφε. Όλα τα γειτονικά κτίσματα έχουν ήδη πουληθεί σε μια πολυεθνική που έχει άλλα σχέδια για την περιοχή. Η Κλάρα έχει ορκιστεί ότι θα αφήσει το σπίτι της μόνο αν πεθάνει. Η ένταση που δημιουργείται, διαταράσσει την καθημερινότητα της Κλάρα. Την κάνει επίσης να σκεφτεί τους αγαπημένους της ανθρώπους, το παρελθόν και το μέλλον της.

Μια μοντέρνα ηρωίδα, μια δυναμική γυναίκα, αισθησιακή και ανεξάρτητη που δεν ψάχνει για την επιδοκιμασία των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειας, ούτε ζητά να στηρίξουν τα πιστεύω της. Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο διηγείται την ιστορία μιας καταπληκτικής γυναίκας που αγωνίζεται μόνη ενάντια σε μια πανίσχυρη κτηματομεσιτική εταιρία. Η ταινία προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2016 και πρωταγωνιστεί η ηθοποιός, Σόνια Μπράγκα, μία από τις μεγαλύτερες σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης στη Βραζιλία, αλλά γνωστή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχει προταθεί για τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Οι Πειρατές της Καραϊβικής: H Εκδίκηση του Σαλαζάρ» (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales – 2017) των Έσπεν Σάντμπεργκ και Γιοακίμ Ρόνινγκ

image

H νέα περιπέτεια του δημοφιλούς franchise, βρίσκει τον Τζακ Σπάροου (Τζόνι Ντεπ) αντιμέτωπο με τους ανέμους της συμφοράς να φυσούν κατά πάνω του, όταν ναυτικοί-φαντάσματα με αρχηγό τον τρομακτικό Καπετάνιο Σαλαζάρ (Χαβιέ Μπαρδέμ), το σκάνε από το Τρίγωνο του Διαβόλου με σκοπό να σκοτώσουν κάθε πειρατή στη θάλασσα και ειδικά τον Τζακ. H μόνη ελπίδα να σωθεί ο Τζακ είναι η θρυλική τρίαινα του Ποσειδώνα. Για να την βρει, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την Καρίνα Σμιθ (Κάγια Σκοντελάριο), μια πανέξυπνη και όμορφη αστρονόμο και τον Χένρι (Μπρέντον Τουέιτς), έναν ξεροκέφαλο νεαρό ναυτικό της Βασιλικής Ναυτικής Ακαδημίας. Στο τιμόνι του Νεκρού Γλάρου, του θλιβερά μικρού και σκοροφαγωμένου πλοίου του, ο Τζακ αγωνίζεται να αλλάξει τη δυσοίωνη μοίρα του, αλλά και να σώσει τη ζωή του από τον πιο επικίνδυνο και μοχθηρό εχθρό που αντιμετώπισε ποτέ.

«Polina: Ο Χορός είναι η Ζωής μου» (Polina, danser sa vie – 2016) του Αντζελίν Πρελζοκάζ (Γαλλία)

image

Μόσχα, αρχές της δεκαετίας του ’90. Η 8χρονη Πολίνα είναι μια προικισμένη μπαλαρίνα. Παρά την φτωχική της καταγωγή, γίνεται δεκτή στη φημισμένη σχολή του Καθηγητή Μποζίνσκι, ο οποίος εκπαιδεύει χορευτές για τα μπαλέτα Μπολσόι. Εκείνος αμέσως αντιλαμβάνεται το φοβερό της ταλέντο και την κάνει να εργαστεί τόσο σκληρά που στα 18 της το όνειρό της επιτέλους γίνεται πραγματικότητα και κερδίζει μια θέση στα Μπολσόι. Εκεί, θα γνωρίσει τον Αντριάν, έναν γοητευτικό Γάλλο χορευτή που θα την βοηθήσει να ανακαλύψει την αγάπη αλλά, το κυριότερο, μια νέα μορφή χορού, πιο σύγχρονη και εκφραστική – ένα είδος χορού που θα αλλάξει την ζωή της για πάντα. Από την Μόσχα μέχρι την Γαλλία και το Βέλγιο, από την επιτυχία ως την απογοήτευση, ακολουθούμε το απίστευτο ταξίδι της ζωής της Πολίνα.

Η Polina (Αναστασία Σέβτσοβα) είναι ένα ξεχωριστό κορίτσι. Μέσα από τον χορό δημιουργεί τη ζωή της, μέσα από τις εμπειρίες της μαθαίνει να χορεύει. Στο πλευρό της, η συγκλονιστική χορογράφος Λίρια (Ζιλιέτ Μπινός), θα της αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Η κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας είναι βασισμένη πάνω στο διάσημο graphic novel του Μπαστιέν Βιβέ, «Polina». Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αναστάσια Σέβτσοβα, Ζιλιέτ Μπινός, Νιλς Σνάιντερ, Αλεκσέι Γκούσκοβ.

Σ’ επανέκδοση:
«Η Απεργία» (Strike / Stachka – 1925) του Σεργκέι Αϊζενστάιν (Σοβιετική Ένωση)

image

Η «Απεργία» (Strike / Stachka – 1925) αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοπόρου Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν. Μία δημιουργία γεμάτη συμβολισμούς και αντιθέσεις. Το φιλμ, αφηγείται τη διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ, δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από τη διαδοχική διαλεκτική σύγκρουση των εικόνων.

Διαβάστε επίσης:
Η Εργατική Πρωτομαγιά και η «Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν

«Στην Παγίδα του Νόμου» (Down by Law – 1986) του Τζιμ Τζάρμους (Η.Π.Α., Γερμανία)

image

Ο Τζακ (Τζον Λιούρι) και ο Ζακ (Τομ Γουέιτς) βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Του Τζακ, μαστρωπού το επάγγελμα, του πλάσαραν μια ανήλικη και τον “κάρφωσαν” για να τον πιάσει η αστυνομία επ’ αυτοφόρω. Του Ζακ, άνεργου πρώην ντισκ τζόκεϊ σε ραδιοφωνικό σταθμό, του έδωσαν ένα αυτοκίνητο μ’ ένα πτώμα στο πορτμπαγκάζ, όταν ήταν τελείως μεθυσμένος. Οι δυο τους καταλήγουν στο ίδιο βρώμικο κελί σε μια φυλακή στη Νέα Ορλεάνη. Αμέσως συμφωνούν ότι δεν χωνεύουν ο ένας τον άλλο και αποφασίζουν να μην μιλούν μεταξύ τους. Εκεί παρουσιάζεται ο Ρομπέρτο (Ρομπέρτο Μπενίνι), ένας Ιταλός μετανάστης που δεν μιλάει καλά αγγλικά, και επαναλαμβάνει όποια έκφραση πιάσει το αυτί του. Ο Ρομπέρτο φλυαρεί ασταμάτητα και άλλοτε τους εκνευρίζει, άλλοτε τους διασκεδάζει. Μέχρι που μια μέρα τους λέει ότι έχει δει ένα έργο στον κινηματογράφο και γι’ αυτό ξέρει πώς δραπετεύουν από την φυλακή. Πραγματικά οι τρεις τους δραπετεύουν και καταλήγουν μετά από πολλές περιπέτειες σε μια απομονωμένη ιταλική ταβέρνα μέσα στα έλη της Λουιζιάνα. Εκεί ο Ρομπέρτο αποφασίζει να μείνει και να παντρευτεί, τη Νικολέτα (Νικολέτα Μπράσι), ενώ οι άλλοι δυο συνεχίζουν παίρνοντας διαφορετικό δρόμο ο καθένας τους.

Ο Τζιμ Τζάρμους εμπνεύστηκε την ιδέα για το φιλμ «Στην Παγίδα του Νόμου» από την ταινία του 1968 «Δυο Λιοντάρια στον Ειρηνικό», με τον Λι Μάρβιν και τον Τοσίρο Μιφούνε. Σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του έργου, διαδραματίζει τόσο η ασπρόμαυρη φωτογραφία του κινηματογραφιστή Ρόμπι Μίλερ (τακτικού συνεργάτη του Τζάρμους), όσο και η υπέροχη μουσική των Τζον Λιούρι και Τομ Γουέιτς. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το 1986.