H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αναβιώνει τον θεσμό της «Μικρής Λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, προβάλλοντας κόπιες 16mm και 35mm του αρχείου της, δωρεάν για τα μέλη. Το νέο Αφιέρωμα έχει τίτλο: «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες». Αφετηρία είναι η δεκαετία του 1930 και ταινία έναρξης το διαχρονικό αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ, «Ο Κανόνας του Παιχνιδιού» (φωτογραφία άρθρου – 1939), που θα προβληθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου. Το Tvxs.gr είναι αρωγός σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια και ως χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά.

Ads

«Μικρή Λέσχη» ονομαζόταν η κινηματογραφική λέσχη της Ταινιοθήκης που είχε μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές σινεφίλ και λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου. Το 2009 η Ταινιοθήκη μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό και αφιερώθηκε στον τριπλό της ρόλο ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μουσείο Κινηματογράφου και εστία ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφοφιλίας.

Η «Μικρή Λέσχη» αναβιώνει στον Κεραμεικό και προγραμματίζει μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες – δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικούς κύκλους προβολών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και τις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κι επαγγελματίες του χώρου. Η αρχή έγινε με το Αφιέρωμα: «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες».

Διαβάστε επίσης:
Η «Μικρή Λέσχη» αναβιώνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ads

image

Τη σκυτάλη παίρνει το αξιόλογο Αφιέρωμα, «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του ‘30», το οποίο θα διεξαχθεί από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, έως και το Σάββατο 6 Μαρτίου. Τα μέλη της «Μικρής Λέσχης» έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και της εντατικής προσπάθειας της Ταινιοθήκης για τη διαφύλαξη και διάδοση της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς. Συνολικά θα προβληθούν εννέα (9) κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης και η Αστέρω στην ψηφιακή της αποκατάσταση σε DCP. Τις ταινίες θα προλογίσουν κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου και σκηνοθέτες.

Η Γεν. Γραμματέας ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος / Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, αναφέρει σχετικά με το Αφιέρωμα: «Η δεκαετία αυτή είναι σημαντική για την καθιέρωση του Χόλιγουντ, όπου εγκαθίστανται σημαντικοί κεντροευρωπαϊοι σκηνοθέτες και για την αναβίωση του Γαλλικού Κινηματογράφου αλλά και του Γερμανικού που λήγει άδοξα με την επικράτηση του ναζισμού. Στην περίοδο αυτή συνεχίζουν το έργο τους μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Ντράγερ με το στοιχειωμένο Βαμπίρ και ιδρύεται η Βρετανική σχολή του ντοκιμαντέρ, με τον Γκρίρσον, να συγκεντρώνει σπουδαίους ντοκιμαντερίστες στη μονάδα του Γενικού Ταχυδρομείου του Κράτους GPO (General Post Office). Η Γερμανία προκαλεί το Χόλιγουντ με τον Γαλάζιο Άγγελο να αποτελεί ένα λοξό κινηματογραφικό μιούζικαλ που επιβάλλει την Ντήτριχ. Ο Γαλλικός Κινηματογράφος σημαδεύεται από την εμφάνιση σπουδαίων δημιουργών όπως οι Βιγκό και Ρενουάρ. Η ιδιοφυΐα του Βιγκό λάμπει με τη μείξη φανταστικού και σουρεαλιστικού όπως αποτυπώνεται στην Αταλάντη. Ο Ρενουάρ συνδυάζει μια έντονα προσωπική κινηματογραφική γραφή με μια διεισδυτική κοινωνική ανάλυση. Η εισαγωγή του ήχου και η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης προκαλούν αλλαγές στο ολιγοπώλειο των αμερικανικών στούντιο, με την MGM να ξεχωρίζει. Με τη σημαντική μεταγραφή του Λιούμπιτς από τη Γερμανία έχουμε την παραγωγή της Εύθυμης Χήρας με πνευματώδεις διαλόγους. Ο Αρμένιος Μαμουλιάν σκηνοθετεί το μεγάλο αστέρι Γκάρμπο στη Βασίλισσα Χριστίνα. Ο Γουάιλερ εξελίσσεται σε σημαντικό δημιουργό και υπογράφει τη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος της Μπροντέ. Στην Ελλάδα οι Αφοί Γαζιάδη υπογράφουν τη δροσερή Αστέρω γυρισμένη σε υπέροχα τοπία με πλειάδα θεατρικών αστέρων της εποχής, προσαρμόζοντας ξένα μελοδραματικά μοτίβα στη φουστανέλα.»

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών για το Αφιέρωμα, «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του ‘30», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου
20.00 Ο κανόνας του παιχνιδιού (La règle du jeu) 1939, 110’ – φωτογραφία
Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, Γεν. Γραμματέας ΔΣ Ταινιοθήκης της Ελλάδος / Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

image

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου
18.00 Γαλάζιος άγγελος (Der blaue Engel) 1930, 96’ – φωτογραφία
Προλογίζει ο Νίκος Σαββάτης, θεωρητικός του κινηματογράφου / σκηνοθέτης 
20.00  Βαμπίρ (Vampyr) 1932, 73’
Προλογίζει ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης, δημοσιογράφος / κριτικός κινηματογράφου (Popaganda.gr, Cineuropa.org)

image

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου
18.00 Το τραγούδι της Κευλάνης (Song of Ceylon) 1934, 38’
Νυχτερινό ταχυδρομείο (Night Mail) 1936, 25’
Προλογίζει ο Χρήστος Καρακέπελης, σκηνοθέτης
20.00 Αταλάντη (L’Atalante) 1934, 85’
Προλογίζει η Νόρα Ράλλη, δημοσιογράφος (ΕΦΣΥΝ)

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου
18.00 Βασίλισσα Χριστίνα (Queen Christina) 1934, 99’ – φωτογραφία
Προλογίζει ο Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου (ΤΑ ΝΕΑ)
20.00 Η εύθυμη χήρα (The Merry Widow) 1934, 99’
Προλογίζει ο Χρήστος Παρίδης, δημοσιογράφος (LIFO)

image

Κυριακή 06 Μαρτίου
18.00 Ανεμοδαρμένα ύψη [Ο πύργος των καταιγίδων] (Wuthering Heights) 1939, 104’
Προλογίζει μέλος της κινηματογραφικής ομάδας Flix.gr
22.00 Αστέρω 1929, 57’ – φωτογραφία, βωβή με ζωντανή μουσική επένδυση από τις S.W.I.M. Φωνητικά Νατάσα Γιανναράκη
Προλογίζει o Ιάσων Τριανταφυλλίδης, κριτικός κινηματογράφου

image

Όλες οι προβολές με εξαίρεση την έναρξη του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Β. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «Μικρής Λέσχης»

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «Μικρής Λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «Μικρής Λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ της λευκής κάρτας για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του. Ώρες πώλησης καρτών: Καθημερινά από τις 17:30 – 22:00 στο ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός).