Ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα πριν από τριάντα χρόνια, μας θυμίζει η βρετανική ταινία «Pride». Το 1984 ξέσπασε στη Νότια Ουαλία, η απεργία των ανθρακωρύχων απέναντι στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει εναντίον τους η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το φιλμ προβάλλεται την Κυριακή 6 Μαρτίου, στον Κινηματογράφος «Λαΐς».

Ads

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για ένατη συνεχή χρονιά το Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική». Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στον Κινηματογράφο «Λαΐς», τις Κυριακές το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο, από 7 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Απριλίου.

Ο θεματικός άξονας εφέτος είναι: «Κινηματογράφος και Ομοφυλοφιλία». Η αρχή έγινε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου με την εξαιρετική ταινία, «Μια Ξεχωριστή Μέρα» (1977) του πρόσφατα εκλιπόντα, Έττορε Σκόλα, με πρωταγωνιστές την Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι. Ακολούθησε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου η απαγορευμένη από τους ναζί ταινία: «Παρθένες με Στολή». Αυτή την Κυριακή, τη σκυτάλη παίρνει το φιλμ «Pride» (2014) του Μάθιου Γουόρκους.

image

Ads

Το 1984, μια ομάδα Λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για να υποστηρίξει τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους, στην απεργία τους ενάντια στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μία έντονα πολιτικοποιημένη ταινία από την Γηραιά Αλβιώνα, στα ίχνη των ταινιών του Κεν Λόουτς, όπου παρουσιάζει τον δίκαιο αγώνα των ανθρακωρύχων για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, αλλά και το δικαίωμα στην επιλογή μέσα από τη συμπαράσταση της κοινότητας των ομοφυλοφίλων. Ένα έργο, γοητευτικό και εμπνευσμένο, που κερδίζει ενώ παράλληλα συγκινεί τον θεατή.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών πρόπερσι τον Μάιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου και απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στην κατηγορία Queer Palm. Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς στα British Independent Film Awards 2014, καθώς και τα Βραβεία Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την υπέροχη Ιμέλντα Στάντον και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ανερχόμενο Άντριου Σκοτ. Ακόμη κέρδισε BAFTA στην κατηγορία Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer, ενώ ήταν και Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία, Καλύτερη Ταινία – Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

image

Το «Pride» έκανε την αμερικανική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Σκηνοθέτης είναι ο 47χρονος Μάθιου Γουόρκους, ο οποίος είναι γνωστός για την πολυβραβευμένη πορεία του στο θέατρο. Ο κινηματογραφιστής ανέλαβε μάλιστα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολντ Βικ, διαδεχόμενος τον Κέβιν Σπέισι. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μπιλ Νάι, Άντριου Σκοτ, Ντομινίκ Γουέστ, Ιμέλντα Στάντον, Πάντι Κονσιντάιν, Τζόζεφ Γκίλγκαν.

image

Το φιλμ «Pride» (2014) του Μάθιου Γουόρκους (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), προβάλλεται την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Κινηματογράφος «Λαΐς»  (Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Ομιλητές: Νίκος Τζαβάρας, Τάσος Ψιμάρας
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Το 1973 η ομοφυλοφιλία διαγράφεται από τον Αμερικάνικο κατάλογο ψυχικών νοσημάτων και το 1992 από τον αντίστοιχο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κοινωνικό στίγμα όμως και οι διακρίσεις που υφίστανται τα ομοφυλόφιλα άτομα τους δημιουργούν συχνά ψυχολογικά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής.

Η συνάντηση της «γλώσσας του κινηματογράφου», με την παγκόσμια και καθολική της εμβέλεια, με τον επιστημονικό λόγο της Ψυχιατρικής βοηθά στην ανάδειξη, κατανόηση και συνειδητοποίηση απωθημένων και άρρητων ψυχικών και κοινωνικών κατασκευών.

image

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος: «Κινηματογράφος και Ομοφυλοφιλία»

6 Μαρτίου: «Pride»
Ομιλητές: Νίκος Τζαβάρας, Τάσος Ψιμάρας

20 Μαρτίου: «7 Θυμοί»
Ομιλητές: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Χρήστος Βούπουρας, Στέλιος Κρασανάκης

10 Απριλίου: «A Single Man»
Ομιλητές: Γιάννης Ζουμπουλάκης, Ελισάβετ Παπανδρέου, Γιάννης Μαλογιάννης

24 Απριλίου: «Love is Strange»
Ομιλητές: Λουκάς Αθανασιάδης, Ηλίας Βλάχος, Αργυρώ Κυριαζή