Το 1982 ο Ρίντλεϊ Σκοτ – βασισμένος στη νουβέλα «Το Ηλεκτρικό Πρόβατο» του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ – παρουσιάζει την ταινία του: «Blade Runner». Πρόκειται για ένα φουτουριστικό, κινηματογραφικό αριστούργημα, που ταξιδεύει τον θεατή υπό τους ήχους του υπέροχου μουσικού σκορ που υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Αν και η αρχική υποδοχή της ταινίας δεν ήταν θετική, πλέον θεωρείται (και δικαίως) ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όλων των εποχών. Το φιλμ παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο, σε μία προβολή – έκπληξη που διοργανώνει το 7ο Athens Open Air Film Festival, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ads

7ο Athens Open Air Film Festival / 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, επιστρέφει για 7η χρονιά, με περισσότερες από 20 προβολές. Η αρχή έγινε την Τρίτη 13 Ιουνίου, με το φιλμ «Η Παρέα των Λύκων» του Νιλ Τζόρνταν. Ενώ την Παρασκευή 28 Ιουλίου, προβάλλεται το φουτουριστικό, κινηματογραφικό αριστούργημα του Ρίντλεϊ Σκοτ: «Blade Runner» (1982). Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης:
Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει με αφιέρωμα στον γοτθικό τρόμο

Blade Runner / Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Σενάριο: Χάμπτον Φάντσερ, Ντέιβιντ Πίπλς
Πρωταγωνιστές: Χάρισον Φορντ, Ρούτγκερ Χάουερ, Σον Γιάνγκ, Έντουαρντ Τζέημς Όλμος, Ντάριλ Χάνα
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
Φωτογραφία: Jordan Cronenweth
Μοντάζ: Terry Rawlings
Έτος Παραγωγής: 1982
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 117 λεπτά
Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 21:30, στο Προαύλιο Μηχανουργείου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, Αθήνα)
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

image

Λος Άντζελες, 2019. Πλέον η ανθρωπότητα παράγει ανδρoειδή κατ’ εικόνα και καθ ‘ομοίωση, με τεχνίτη νοημοσύνη και συναισθήματα, με σκοπό την εξερεύνηση του διαστήματος. «Ποιο ανθρώπινα και από τον άνθρωπο», όπως διατείνεται ο δημιουργός τους.

Τα ανδροειδή όμως θεωρούνται παράνομα στη γη και αν κάποιο από αυτά καταφέρει να επιστρέψει, καταδιώκεται και αποσύρεται. Ο Rick Deckard (Χάρισον Φορντ) είναι ένας «Blade Runner». Δηλαδή ένας κυνηγός επικηρυγμένων με αποστολή τον εντοπισμό και την απόσυρση παραβατικών ανδροειδών.

image

Ο Rick, αναγκάζεται να αναλάβει την υπόθεση μιας ομάδας ανδροειδών (Ρούτγκερ Χάουερ, Ντάριλ Χάνα) που έχουν έρθει στη γη με σκοπό να επεκτείνουν τη ζωή τους πάνω από τα τέσσερα χρόνια στα οποία το σύστημα τους επιτρέπει, για λόγους ασφαλείας.

Όμως σε μία επίσκεψη του στην εταιρία Tyrrel, που κατασκευάζει τα μοντέλα nexus-6, με σκοπό τον έλεγχο του τεστ εντοπισμού, θα συναντήσει τη Rachel (Σον Γιάνγκ), ένα ανδροειδές που πιστεύει πως είναι άνθρωπος, τόσο τέλεια κατασκευασμένη ώστε το τεστ δυσκολεύεται να την ανακαλύψει.

image

Στη μνήμη της έχουν αποθηκευτεί ξένες αναμνήσεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός υπόβαθρου για τη γέννηση δικών της συναισθημάτων. Η Rachel, θα γίνει σύμμαχός του Rick στην αναζήτηση των τεσσάρων επικηρυγμένων ανδροειδών, χωρίς όμως να γνωρίζει τη δική της μοίρα.

Μία εξαιρετική νεο-νουάρ ταινία επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστές τον Χάρισον Φορντ, τον Ρούτγκερ Χάουερ, την Ντάριλ Χάνα, την Σον Γιάνγκ και τον Έντουαρντ Τζέημς Όλμος. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Χάμπτον Φάντσερ και τον Ντέιβιντ Πίπλς, ενώ πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας «Το Ηλεκτρικό Πρόβατο» του Φίλιπ Κ. Ντικ, που κυκλοφόρησε το 1968.

image

Η ταινία μας παρουσιάζει ένα δυστοπικό Λος Άντζελες, στο οποίο κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες» (replicants), οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Η χρήση τους στη Γη απαγορεύεται και ρυθμίζονται αποκλειστικά για επικίνδυνες ή ιατρικές εργασίες, σε αποικίες του εξώκοσμου.

Οι ρέπλικες που αψηφούν την απαγόρευση και επιστρέφουν στη Γη καταζητούνται και θανατώνονται («αποσύρονται») από ειδικούς εργαζόμενους της αστυνομίας, γνωστούς ως «Blade Runners». Η ταινία εστιάζει στην ομάδα από ρέπλικες που δραπέτευσαν πρόσφατα και κρύβονται στη Νέα Υόρκη, και στον έμπειρο Blade Runner, Rick Deckard (Χάρισον Φορντ), ο οποίος δέχεται απρόθυμα την αποστολή να τις κυνηγήσει.

image

Η επίδραση της «Μητρόπολης» του Γερμανού εξπρεσιονιστή σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ είναι έκδηλη στην σκηνική παρουσίαση του Λος Αντζελες, ενώ ο Ρίντλεϊ Σκοτ είχε αντλήσει στοιχεία, τόσο από τη ζωγραφική του Αμερικανού καλλιτέχνη Εντουαρντ Χόπερ, όσο και από το έργο του διάσημου Γάλλου κομίστα, Moebius.

image

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η «Διάσωση» των ταινιών επιστημονικής φαντασίας

Με μία από τις πιο μεγαλειώδεις και αγαπητές δημιουργίες στην ιστορία του φανταστικού σινεμά αποχαιρετά τον Ιούλιο, πριν το σύντομο διάλειμμά του για διακοπές, το 7o Αthens Open Air Film Festival, την Παρασκευή, 28 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Αποστομωτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Do Androids Dream of Electric Sheep?» που έγραψε ο Φίλιπ Κ. Ντικ, το φουτουριστικό νουάρ αριστούργημα του Ρίντλεϊ Σκοτ (1982) επηρέασε όσο ελάχιστες ταινίες την παγκόσμια ποπ κουλτούρα και προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη, 35 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, στην οριστική εκδοχή που το είχε οραματιστεί εξαρχής ο σκηνοθέτης του.

image

Tην προβολή θα επιμεληθεί ο Θοδωρής Βασιλόπουλος της Art of Sound, χρησιμοποιώντας ένα υψηλής ποιότητας ψηφιακό ηχητικό σύστημα αναπαραγωγής του ηχητικού μέρους της ταινίας με περιμετρική κάλυψη θεατών. Επιπλέον, θα δημιουργήσει αρχιτεκτονικούς φωτισμούς που θα λειτουργούν ως «προέκταση» της οθόνης προβολής δεξιά και αριστερά στους τοίχους των κτιρίων αλλά και των στοιχείων του χώρου, με προβολή γεωμετρικών σχεδίων και μίξη χρωμάτων μέσω ψηφιακών ρομποτικών φωτιστικών σωμάτων.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το νέο «Blade Runner 2049», σε σκηνοθεσία του υποψήφιου για Όσκαρ, Ντενί Βιλνέβ και με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Ράιαν Γκόσλινγκ, Χάρισον Φόρντ, Ρόμπιν Ράιτ και Τζάρεντ Λέτο.

image

«Πάντα με έλκυαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας με στιβαρό όραμα που μας οδηγούσαν σε μοναδικούς παράλληλους κόσμους, και το αυθεντικό «Blade Runner” είναι μακράν η καλύτερη του είδους όλων των εποχών. Ο Ridley Scott ευφυώς ενέπλεξε την επιστημονική φαντασία με το νουάρ στοιχείο για να δημιουργήσει αυτή τη μοναδική σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το καινούργιο «Blade Runner» είναι μια επέκταση της πρώτης ταινίας μερικές δεκαετίες αργότερα.» – Ντένις Βιλνέβ

Διαβάστε επίσης:
Στο κινηματογραφικό σύμπαν του Ντένις Βιλνέβ

Με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το 7ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, ταράτσες, παραλίες και σε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας.