Ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροζάλες (The Hours of the Day – 2003, Solitary Fragments – 2007), επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία: «Όμορφη Νιότη» (Beautiful Youth / Hermosa juventud). Η ταινία απέσπασε Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, πέρσι τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε στις 20ες Νύχτες Πρεμιέρας. Το φιλμ διηγείται με ρεαλισμό και ευρηματικότητα, την ιστορία δύο εικοσάρηδων στην σημερινή Ισπανία της ανεργίας και των χαμένων ευκαιριών. Ο Ροζάλες στοχεύει στην αποτύπωση της σύγχρονης πραγματικότητας με κάθε δυνατό μέσο, από τις ερμηνείες των ηθοποιών του – Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον και Κάρλος Ροντρίγκεζ – έως την χρήση της εικόνας και του ήχου.

Ads

Η Ναταλία (Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον – Ingrid García Jonsson) και ο Κάρλος (Κάρλος Ροντρίγκεζ – Carlos Rodríguez), είναι δύο ερωτευμένοι εικοσάρηδες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ισπανία του σήμερα. Όμως η κρίση και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι, τους εμποδίζουν να ζήσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Χωρίς ελπίδα για το αύριο, οι φιλοδοξίες τους παραμένουν χαμηλές.

Με την ελπίδα να κερδίσουν κάποια χρήματα, η Ναταλία και ο Κάρλος, αποφασίζουν να «γυρίσουν» μια ερασιτεχνική πορνογραφική ταινία. Οι συνθήκες επιβίωσης τους θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, μετά τη γέννηση της κόρης τους Τζούλια. Η οικονομική του κατάσταση είναι πλέον οριακή και ο ερχομός του παιδιού, παρά την χαρά που τους δίνει, θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσουν στη ζωή τους…

image

Ads

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροζάλες, προσπαθώντας να αποτυπώσει την σύγχρονη πραγματικότητα την οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ήχος της ταινίας που συνδυάζει υλικό, το οποίο γύρισε το συνεργείο με 16mm και εικόνες που τράβηξαν οι ηθοποιοί τους εαυτούς τους με τις δικές τους ερασιτεχνικές συσκευές (mini-DV/smartphone/web-cam).

image

Για την επιλογή του αυτή, ο σκηνοθέτης αναφέρει σχετικά: «Σ’ έναν κόσμο πλημμυρισμένο από εικόνες και εφόσον σκόπευα να αιχμαλωτίσω την πραγματικότητα όσο πιο σχολαστικά γίνεται, δε θα μπορούσα να αγνοήσω όλα αυτά τα διαφορετικά φορμάτ και είδη των εικόνων, που παράγονται και καταναλώνονται.»

Η βαρύτητα στον ήχο, αλλά και στον διάλογο μεταξύ των πρωταγωνιστών, αποτελεί χαρακτηριστικό κομμάτι στις δημιουργίες του Χάιμε Ροζάλες, γνωστός από ταινίες όπως το “The Hours of the Day” του 2003 και το “Solitary Fragments” του 2007. Το νέο του φιλμ «Όμορφη Νιότη» (Beautiful Youth / Hermosa juventud), δεν αποτελεί εξαίρεση και ο Ισπανός σκηνοθέτης, σχολιάζει χαρακτηριστικά:

image

«Η αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού ρεαλισμού, συνεπάγεται το σεβασμό των τόνων της φωνής που ίσως διακυμαίνονται αυθόρμητα. Δεν επαναλάβαμε τις ίδιες λέξεις ή χειρονομίες στα γυρίσματα ή στο ντουμπλάρισμα. Όλα δημιουργήθηκαν με βάση την μοναδικότητα της στιγμής. Οι φωνές, με όλους τους δισταγμούς και την έλλειψη ακρίβειας που είχαν, είναι μέρος αυτής της ανεπανάληπτης αυθόρμητης δημιουργίας.»

Το βασικό πλεονέκτημα όμως της ταινίας δεν είναι άλλο, από τις καλές και ρεαλιστικές ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστικών. Με τις ζωντανές ερμηνείες των ηθοποιών και ειδικά εκείνης της πρωταγωνίστριας Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον (Ingrid Garcia-Jonsson) – αλλά και του νεαρού Κάρλος Ροντρίγκεζ (Carlos Rodríguez) – η οποία δίνει τον απαραίτητο ρυθμό και την ένταση στο φιλμ.

image

Η «Όμορφη Νιότη» (Beautiful Youth / Hermosa juventud), αποτελεί ένα σύγχρονο πορτρέτο μιας κοινωνίας σε κρίση, το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας της. Πρόκειται για μία έξυπνη και σε σημεία, αναζωογονητική μελέτη της καταδικασμένης στην ανεργία νεολαίας, που πλήττεται περισσότερο απ’ όλους, τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και κατά συνέπεια, από την ανεργία.

Το φιλμ προσφέρει διάχυτους συμβολισμούς και αναφορές, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά γενικότερα στο ζοφερό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην «Όμορφη Νιότη», η Γερμανία παρουσιάζεται ως η χώρα όπου οι ήρωες μας αποφασίζουν να μεταναστεύσουν ώστε να βρουν εργασία με καλύτερες προϋποθέσεις. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται ο θεατής καλείται να ανακαλύψει αν οι ελπίδες των πρωταγωνιστών μας θα ευδοκιμήσουν ή θα αποδειχτούν σαθρές…

Η νέα ταινία του Χάιμε Ροζάλες, «Όμορφη Νιότη» (Beautiful Youth / Hermosa juventud), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα την πέρσι τον Μάιο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», κερδίζοντας την Ειδική Μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής. Ενώ για την ερμηνεία της, η πρωταγωνίστρια Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον (Ingrid Garcia-Jonsson), απέσπασε μία υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στα Ισπανικά Βραβεία Goya του 2015.

Το φιλμ, πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα, πέρσι τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του επετειακού 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Από την Πέμπτη 02 Απριλίου η «Όμορφη Νιότη», προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Strada Films.

Έτος: 2014 | Xώρα: Ισπανία | Διάρκεια: 102 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jaime Rosales | Σενάριο: Jaime Rosales, Enric Rufas | Παίζουν: Ingrid García Jonsson, Carlos Rodríguez, Inma Nieto