Ads

Ραντεβού με το κοινό της Αθήνας δίνει σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου, καθώς την επίσημη πρεμιέρα της στη μεγάλη οθόνη κάνει η νέα του ταινία «Oligarchy». Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε η συμπρωτεύουσα στο «Oligarchy» κατά την προβολή του στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη νέα μεγάλη έρευνα του σκηνοθέτη για τη γέννεση και την εξάπλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Ααβόρα.

Το θερμό χειροκρότημα και τα ενθουσιώδη σχόλια των θεατών που είχαν εξαντλήσει τα εισητήρια μέρες πριν, είχε αποσπάσει το «Oligarchy», κατά την προβολή του στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανάλογη ήταν η εικόνα και κατά την επαναπροβολή του ντοκιμεντέρ στη Φλώρινα, λίγες μέρες μετά. Πέραν του ενδιαφέροντος όμως που έχει δείξει μέχρι στιγμής το κοινό, εγκωμιαστικές είναι οι κριτικές που έχει αποκομίσει  η ταινία:

FILM JOURNAL INTERNATIONAL

«Τοποθετώντας την ελληνική κρίση σε ένα παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο, η “Ολιγαρχία” ξεχώρισε στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ο  Κούλογλου συνδέει επιδέξια τη Χιλή του Πινοσέτ της δεκαετίας του 1970 (όπου υιοθετήθηκαν σκληρά οικονομικά μέτρα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Μίλτον Φριντμαν) με τις  τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεκαετίας του 1980 στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, που εφαρμόζονται στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Βασισμένη σε προσεκτική έρευνα, εικόνες και ποικίλα πορτραίτα από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, πλούσιο αρχειακό υλικό και κατατοπιστικές συνεντεύξεις, η “Ολιγαρχία” αρνείται να παίξει το παιχνίδι συντηρητικοί εναντίον φιλελεύθερων, επιλέγοντας να αναδείξει τον ηγεμονικό ρόλο που παίζουν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η Γκόλντμαν Σακς σε βάρος κυβερνήσεων και πολιτικών και των δύο ρευμάτων, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεργούν στη διαδικασία μόνιμου εκβιασμού των αδύναμων κρατών.

Οι διεθνείς τάσεις ιδιωτικοποίησης αναγκάζουν τους Βολιβιανούς, για παράδειγμα, να ξοδεύουν το μισό μισθό τους για να αγοράζουν νερό, το οποίο ελέγχουν αμερικανικές εταιρείες, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται το 2011 για να μην πουλήσει οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νησιά προκειμένου να δανειστεί η χώρα από το ΔΝΤ.
Εντυπωσιακές πληροφορίες για τους θεατές που δύσκολα θα βρει κανείς στα γερμανικά και τα ευρωπαικά ΜΜΕ, όπως μια καμπάνια με επικεφαλής τη Γερμανία που στόχο έχει να δυσφημίσει την Ελλάδα, ως τον αποδιοπομπάιο τράγο της κρίσης…». (Cynthia Lucia)

CANAL+

«Mία εξαιρετική αποτίμηση των προβλημάτων του συστήματος. Πολύ καλά θεμελιωμένο, διαυγές, δυνατό… θα πρέπει να το δει όλη η Ευρώπη». (Φράνσις Καντέλ)

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

«Ο ίδιος το είχε περιγράψει ως ένα «φιλμ που προσπαθεί να εξηγήσει τη σημερινή κατάσταση διερευνώντας τους μηχανισμούς που μας έφεραν ως εδώ. Με λίγα λόγια, πώς φτάσαμε μια ολιγαρχία τραπεζιτών και πολιτικών να κυβερνά τον πλανήτη» στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου έκανε πρεμιέρα. Ο πολύπειρος ντοκιμαντερίστας Στέλιος Κούλογλου εξερευνά λοιπόν το χρονικό της διεθνούς οικονομικο-πολιτική κρίσης, καθώς και με τον τρόπο που αυτή χτύπησε και τη δικιά μας πόρτα…Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα. Το πολυτάξιδο Oligarchy είναι γεμάτο αποκαλύψεις που δύσκολα θα βρείτε αλλού». (Γιάγκος Αντίοχος)

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

To «Oligarchy», με αφετηρία  το δόγμα Φρίντμαν, διηγείται την ιστορία της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού καταλήγοντας στο πιο αδίσταχτο σύγχρονο δημιούργημα του, την τράπεζα που πολλοί φοβούνται ακόμη και να αναφέρουν το όνομα της… την διαβόητη Goldman Sachs.

Μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Λατινική Αμερική, συνεχίζεται στις ΗΠΑ και καταλήγει στην Ευρώπη της Ομάδας της Φρανκφούρτης, καταδεικνύει πώς μια μικρή ομάδα πολιτικών και τραπεζιτών, που χρίζονται σύγχρονοι «ολιγάρχες» καταστρατηγώντας τη δημοκρατία, θυσιάζουν λαούς που εξαθλιώνονται από τη φτώχεια στο βωμό του χρήματος και της εξουσίας. Οι ιστορίες  που παρουσιάζονται από τη μακρινή Βολιβία και τον Ισημερινό ως τις πιο κοντινές μας Ισπανία και Πορτογαλία θυμίζουν σε όλους τη σύγχρονη πραγματικότητα της νεόπτωχης Ελλάδας, προοικονομώντας παράλληλα το μέλλον της.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

www.oligarchy.com.gr

Το Oligarchy θα προβάλλεται:

Ταινιοθηκη της Ελλάδος
(Ιερά Οδός 48, Γκάζι – στάση μετρό Κεραμεικός)
Ώρες προβολής: 18:30 / 20:00 / 22:00

Ααβόρα
(Ιπποκράτους 180, Αθήνα – στάση μετρό Αμπελόκηποι)
Ώρες προβολής: 19:00 / 20:45/ 22:30

Σημείωση: Το Oligarchy θα προβληθεί σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:30, στις 20:00 και στις 22:00. Η προβολή των 20:00 αποτελεί την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και θα μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι έχουν πρόσκληση. Κανονική πρόσβαση θα έχει το κοινό στην προβολή των 18:30 και των 22:00 καθώς και στις προβολές στο Ααβόρα.
 

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία πατώντας εδώ!