Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

Ads

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά από τα μέρη της πόλης που έχουν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

image

Ads

Έτσι και φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα – με περισσότερες από 20 επιλεγμένες προβολές – αποτελείται από επιλεγμένες ταινίες διαφορετικού είδους που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

Για πρώτη χρονιά, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέων του Δήμου Αθηναίων παίρνει ρόλο συνδιοργανωτή της μεγαλύτερης υπαίθριας κινηματογραφικής γιορτής της πόλης, ενισχύοντας τον καλοκαιρινό αυτό θεσμό.

Πρεμιέρα

image

Η πρεμιέρα του 5ου Athens Open Air Film Festival θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου στον υπέροχο χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός με την αριστουργηματική βωβή κωμωδία του Μπάστερ Κίτον, «Ο Κινηματογραφιστής» (The Cameraman, 1928), συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης από τον ταλαντούχο Έλληνα μουσικό, Theodore και την ορχήστρα του.

Κλασσικός και επιδραστικός κινηματογράφος από την Αμερική

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, συναντάμε μερικές από τις καλύτερες κλασσικές ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου όπως: «Η Ωραία και το Κτήνος» του Βίνσεντ Μινέλι, «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι» του Άλφρεντ Χιτσκοκ, «Ας την Κρίνει ο Θεός» του Τζον Σταλ, «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, αλλά και το αριστούργημα εποχής του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Μπάρι Λίντον».

Συγχρόνως, δε λείπουν και κάποια διαμάντια του νεότερου Αμερικανικού Κινηματογράφου, όπως το προκλητικό «The Rocky Horror Picture Show» του Τζιμ Σάρμαν, η πολιτική σάτιρα του Γουόρεν Μπίτι «Bulworth», η ντελιριακή μεταμεσονύκτια οδύσσεια «Μετά τα Μεσάνυχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε, το παραισθησιακό «Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις» του Κεν Ράσελ, αλλά και η ταινία – σταθμός στην καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Στενές επαφές Τρίτου Τύπου», καθώς και η μαύρη κωμωδία – και κινηματογραφικό ντεμπούτο – του Μάικλ Λέμαν, «Heathers». Η προβολή των ταινιών αυτών πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα.

Νέες Συνεργασίες

Στις νέες συνεργασίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και αυτή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την προβολή, στον χώρο του κήπου της Πειραιώς 260, δύο από τις σπουδαιότερες μεταφορές λυρικών θεατρικών έργων στην κινηματογραφική οθόνη: ο «Μαγεμένος Αυλός» του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και τα «Παραμύθια του Χόφμαν» των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ.

Ελληνικός Κινηματογράφος

Το πολυβραβευμένο «ΡΟΜ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, το λυρικό παραμύθι του Δήμου Αβδελιώδη «Η Εαρινή σύναξις των Αγροφυλάκων» – μία από τις καλύτερες εγχώριες δημιουργίες κι ένα υπέροχο δείγμα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου – το ερωτικό δράμα του Νίκου Βεργίτση «Ρεβάνς» που είχε προβληθεί στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών το 1983, καθώς και το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου» της Πέννυ Παναγιωτοπούλου με τον χαρισματικό Γιώργο Καραγιάννη στον ρόλο του μικρού Ηλία, συνθέτουν το ελληνικό τμήμα του Athens Open Air Film Festival, παρουσιάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Ημέρα Γαλλοφωνίας

Το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, συμμετέχει για ακόμα μία χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου.

Βωβός κινηματογράφος και πρωτότυπη μουσική

Η ωραιότερη και πιο παράξενα γοητευτική δημιουργία τρόμου που έγινε ποτέ, το κλασσικό «Νοσφεράτου» (1922) του Φρήντριχ Βίλεμ Μουρνάου ντύνεται μουσικά από τους Mechanimal, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα ειδικά σχεδιασμένο για το Φεστιβάλ.

Avant – premiere κάτω από τα άστρα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μία σειρά νέων ταινιών που κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσα από το Athens Open Air Film Festival. Μία από αυτές τις ταινίες είναι και το «Magic Mike XXL» του Γκρέγκορι Τζέικομπς, συνέχεια του «Magic Mike» του 2012. Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Tanweer.

Η Αφίσα του Φεστιβάλ

image

Την αφίσα του 5ου Athens Open Air Film Festival υπογράφει ο γνωστός street artist, WD (Wild Drawing). Γεννημένος στο Μπαλί της Ινδονησίας και απόφοιτος Καλών Τεχνών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο WD ξεκίνησε να ζωγραφίζει στον δρόμο το 2000. Έχει λάβει μέρος σε Graffiti – Street Art festivals και εκθέσεις σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ την τελευταία δεκαετία ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ομορφαίνοντας τους τοίχους της πόλης με τα περίτεχνα γκράφιτι του – www.wdstreetart.com

Η είσοδος σε όλες τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival (Χρυσό βραβείο Tourism Awards 2015 στην κατηγορία Πολιτιστικός Τουρισμός) είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Φεστιβάλ διοργανώνονται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & του www.visitgreece.gr

image

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των διοργανωτών, περισσότεροι από από 40.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, περισσότερες από 80 ταινίες έχουν προβληθεί και πάνω από 35 χώροι έχουν μεταμορφωθεί σε θερινούς κινηματογράφους.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.