Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν δύο αξιόλογες επανεκδόσεις. Ξεχωρίζει το φιλμ «Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» της Ραϊανά Ομπερμάγιερά (Βραβείο Κοινού στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), σε παραγωγή του Κώστα Γαβρά, ενώ αυλαία σήκωσε και το 23ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης η «Ομίχλη τον Αύγουστο» του Κάι Βέσελ, με τον Σεμπάστιαν Κοχ (Οι Ζωές των Άλλων) και «Στο Τέλος του Τούνελ» του Ροντρίγκο Γκράντε. Ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας, προτείνουμε το «Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος» του Μάθιου Βον.

Σε επανέκδοση κυκλοφορούν δύο σπουδαία έργα. Πρόκειται για το «Mystery Train» του Τζιμ Τζάρμους και για το υπέροχο φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη» του Νίκολας Ρεγκ, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Ντέιβιντ Μπόουι. Αναλυτικά:

«Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» (À mon âge je me cache encore pour fumer – 2016) της Ραϊανά Ομπερμάγιερ (Γαλλία, Αλγερία, Ελλάδα)

Ads

image

Αλγερία 1995: Η Φατιμά, μια δυνατή γυναίκα και μασέρ ενός χαμάμ σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση είναι τεταμένη στην πρωτεύουσα, γίνεται μάρτυρας από μακριά μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ενώ προσπαθεί να ηρεμήσει, η ατμόσφαιρα αποδεικνύεται πολύ τεταμένη στον μικρό περίκλειστο κόσμο της, όπου συναντά δυσκολίες στη διατήρηση της τάξης. Η Μέριεμ ένα κορίτσι δεκαέξι ετών που θεωρείτο παρθένα είναι ετοιμόγεννη και έρχεται να κρυφτεί στο χαμάμ, ενώ ο αδελφός της Μοχάμεντ, την κυνηγά για να καθαρίσει την τιμή του με αίμα.

Μία αξιόλογη ταινία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού. Πρωταγωνιστούν: Χιάμ Αμπάς, Μπιγιουνά, Νάντια Κατσί, Φαντίλα Μπελκεμπλά, Νασίμα Μπεντσίκου. Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόκειται για διεθνή συμπαραγωγή (Γαλλία, Αλγερία, Ελλάδα) την οποία έφερε σε πέρας η εταιρεία παραγωγής «KG Productions», του Κώστα και της Μισέλ Γαβρά.

«Ομίχλη τον Αύγουστο» (Nebel im August – 2016) του Κάι Βέσελ (Γερμανία)

image

Με φόντο το ταραχώδες σκηνικό του πολέμου, ο 13χρονος Έρνστ θα βρει την οικογένεια που είχε από καιρό χάσει, ανάμεσα στις νοσοκόμες και τα άλλα παιδιά του ιδρύματος που κρατείται. Μέσα από τη φιλία ανακαλύπτει και την ασφάλεια, μέσα σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι πίσω από τη βιτρίνα του ιδρύματος κρύβεται ένα θανάσιμο μυστικό. Και τότε ο Έρνστ θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους νέους φίλους του και να σαμποτάρει τα σχέδια των μεγάλων.

Βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Ντόμες, η ταινία αφηγείται την συγκινητική αληθινή ιστορία του 13χρονου Έρνστ Λόσσα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο σκηνοθέτης Κάι Ουέσσελ επιστρέφει στη σκοτεινή περίοδο του 20ου αιώνα και παραδίδει μία ταινία πάνω στη δύναμη της φιλίας εξετάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της γερμανικής ιστορίας: το πρόγραμμα ευθανασίας των Ναζί κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, όπου περισσότερα από πέντε χιλιάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Στον ρόλο του γιατρού βρίσκεται ο Σεμπάστιαν Κοχ (Οι ζωές των άλλων, Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, Homeland, κ.ά.), ενώ τον μικρό Έρνστ ερμηνεύει ο νεαρός Ίβο Πιέτζκερ που έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις από το βραβευμένο «Jack» του 2014.

«Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος» (Kingsman: The Golden Circle – 2017) του Μάθιου Βον (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η ταινία «Kingsman: H Μυστική Υπηρεσία» έμαθε στον κόσμο την Kingsman – μία ανεξάρτητη, διεθνή υπηρεσία πληροφοριών που δουλεύει με το πιο υψηλό επίπεδο διακριτικής ευχέρειας, της οποίας ο απόλυτος στόχος είναι να κρατάει τον κόσμο ασφαλή. Στο «Kingsman: ο Χρυσός Κύκλος», οι ήρωές μας έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα πρόκληση.

Όταν καταστρέφονται τα κεντρικά τους γραφεία και ο κόσμος βρίσκεται σε ομηρία, το ταξίδι τους, τους οδηγεί στην ανακάλυψη ενός οργανισμού κατασκοπίας στην Αμερική με το όνομα Statesman, η ίδρυση του οποίου συμπίπτει χρονικά με την ίδρυση του δικού τους οργανισμού. Σε μια νέα περιπέτεια που δοκιμάζει τις αντοχές και την εξυπνάδα των πρακτόρων τους στα άκρα, αυτές οι δύο ελίτ μυστικές οργανώσεις συνεργάζονται για να εξουδετερώσουν τον αδίστακτο, κοινό εχθρό τους, προκειμένου να σώσουν τον κόσμο, μια διαδικασία που έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια στον Έγκσι. Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Τζούλιαν Μουρ, Τάρον Έγκερτον, Μαρκ Στρονγκ και Χάλι Μπέρι. Σε ρόλους-έκπληξη εμφανίζονται, ο σερ Έλτον Τζον, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ και ο Τζεφ Μπρίτζες.

«Στο Τέλος του Τούνελ» (At the End of the Tunnel / Al final del túnel – 2016) του Ροντρίγκο Γκράντε (Αργεντινή, Ισπανία)

image

Ο Χοακίν είναι παγιδευμένος στο ίδιο του το σπίτι, μετά από ένα ατύχημα που τον άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι. Πνιγμένος στα χρέη, νοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού στην εξωτική χορεύτρια Μπέρτα και την εξάχρονη κόρη της. Η άβολη συνύπαρξη τους μετατρέπεται σιγά σιγά σε φιλία κι ερωτικό ενδιαφέρον, έως ότου ο Χοακίν ανακαλύψει ότι η Μπέρτα βρίσκεται εκεί για άλλο λόγο. Μαζί με τους συνεργάτες της είχαν οργανώσει το τέλειο έγκλημα, έως ότου ο Χοακίν αποφάσισε να παρέμβει. Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Σμπαράλια, Πάμπλο Εκάρι, Κλάρα Λάγκο, Φεντερίκο Λούπι.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Το Κύμα» (The Wave (2015)) του Roar Uthaug (Νορβηγία)

image

Η ταινία βασίζεται  στο γεγονός ότι το ορεινό στενό Åkneset, που βρίσκεται στο γραφικό φιόρδ Geiranger της Νορβηγίας, μια μέρα θα καταρρεύσει δημιουργώντας ένα πελώριο τσουνάμι άνω των 80 μέτρων, που θα συντρίψει τα πάντα στο πέρασμά του, πριν χτυπήσει τη ξηρά του Geiranger. Ένας γεωλόγος θα κάνει έναν ηρωικό αγώνα δρόμου μετρώντας αντίστροφα πριν την επικείμενη καταστροφή. Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Τζόνερ, Τόμας Μπο Λάρσεν, Αν Νταλ Τορπ, Φρίντζοβ Σαχάιμ. Είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στην Νορβηγία το 1934, ενώ αποτέλεσε και την επίσημη Υποψηφιότητα της Νορβηγίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

«Leatherface» (2017) των Αλεξάντρ Μπουστίγιο και Ζιλιέν Μορί (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία αποτελεί το prequel του «Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι». Ο μετέπειτα ψυχικά άρρωστος εκτελεστής με το πριόνι συναντάται σε νεαρή ηλικία όπου, μαζί με ακόμα τρεις συγκρατούμενούς του, δραπετεύουν από την ψυχιατρική κλινική στην οποία βρίσκονται έγκλειστοι, απαγάγοντας και μια νοσοκόμα την οποία βυθίζουν στον απόλυτο τρόμο. Ένας εξίσου διαταραγμένος ψυχικά αστυνομικός αρχίζει να τους κυνηγάει, με αποτέλεσμα ένα από τα παιδιά να πέσει θύμα του και να καταστραφεί το μυαλό του για πάντα. Κάπως έτσι, ένα αδυσώπητο τέρας γεμάτο μίσος και οργή γεννιέται και ζητά εκδίκηση: ο Leatherface. Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ντορφ, Λίλι Τέιλορ, Σαμ Στράικ, Τζέιμς Μπλουρ, Φιν Τζόουνς.

«Μαμά ή Γιαγιά» (Telle mère, telle fille / Baby Bump(s) – 2017) της Νοεμί Σαλιό (Γαλλία)

image
 

Η Avril και η μητέρα της Mado είναι αχώριστες αν και τελείως διαφορετικές. Η Avril είναι 30χρονών, παντρεμένη, εργάζεται και γενικώς είναι πολύ οργανωτική. Αντίθετα η μητέρα της είναι μία αιώνια έφηβη που από την ημέρα που πήρε διαζύγιο έχει εγκατασταθεί στο σπίτι της κόρης της. Όταν η Avril της ανακοινώνει ότι είναι έγκυος αυτή συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί και αρνείται να αποδεχτεί την μελλοντική της ιδιότητα σαν γιαγιά. Όταν μάλιστα συνειδητοποιεί ότι είναι και η ίδια έγκυος τότε η ευαίσθητη ισορροπία στη σχέση μάνας και κόρης κλονίζεται και η Avril αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η μητέρα της να είναι τόσο ανώριμη ώστε να μείνει έγκυος ταυτόχρονα με την κόρη της. Έτσι ενώ η Mado δεν είναι καθόλου έτοιμη να γίνει μητέρα για δεύτερη φορά, η Avril την ίδια στιγμή δεν είναι καθόλου έτοιμη να δει την μητέρα της να γίνεται ξανά μητέρα. Η  Ζιλιέτ Μπινός και ο Λαμπέρ Ουίλσον συναντιούνται ξανά στην μεγάλη οθόνη, 32 χρόνια μετά το φιλμ «Rendez-vous» του André Téchiné.

 

 
«Emoji, Η Ταινία» (The Emoji Movie – 2017) του Τόνι Λεόντις (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία Emoji ξεκλειδώνει τον μυστικό κόσμο που βρίσκεται μέσα στο smartphone σου. Κρυμμένος μέσα στο app της Μηνυματούπολης, που φιλοξενεί όλα τα emojis, τα οποία ελπίζουν πως κάποτε θα επιλεχθούν από κάποιον χρήστη. Σε αυτό τον κόσμο, κάθε emoji έχει μια συγκεκριμένη έκφραση στο πρόσωπό του – εκτός από τον Τζιν, ένα πληθωρικό emoji που έχει γεννηθεί χωρίς φίλτρο και “παίζει” με διαφορετικές εκφράσεις. Αποφασισμένο να γίνει κανονικό όπως τα υπόλοιπα, ο Τζιν ζητάει την βοήθεια του Κόλλα-Πέντε, του καλύτερου του φίλου και της μυστηριώδους χάκερ Ατίθασης. Μαζί θα ζήσουν μια επική, ανεπανάληπτη περιπέτεια μέσα από applications, το καθένα από τα οποία έχει τον δικό του άγριο, μα διασκεδαστικό κόσμο, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον Κώδικα που θα επισκευάσει τον Τζιν. Αλλά όταν ένας μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί τα smartphones, τότε η μοίρα όλων των Emojis εξαρτάται από τους τρείς φίλους, που πρέπει να σώσουν τον κόσμο τους. πριν αυτός καταστραφεί.

Σ’ επανέκδοση:
«Mystery Train» (1989) του Τζιμ Τζάρμους (Η.Π.Α., Ιαπωνία)

image

Ένα συμπαθητικό, φτηνό μοτέλ κάπου στο Μέμφις, αφιερωμένο στον Έλβις Πρίσλεϊ θα αποτελέσει το σκηνικό για αυτή την κωμικοτραγική, απόλυτα προσωπική επίσκεψη του Τζιμ Τζάρμους στην πατρίδα του “Βασιλιά”. Η ταινία αφηγείται τρεις αλληλοεπικαλυπτόμενες αλλά ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας και μόνης βραδιάς.
Πρωταγωνιστές της, ένα ζευγάρι γιαπωνέζων τουριστών που ήρθαν για “προσκύνημα” στην γενέτειρα του Πρίσλεϊ. Ένας κυνηγημένος Εγγλέζος που τον αποκαλούν κοροϊδευτικά Έλβις και μια Ιταλίδα που αντικρίζει εκστασιασμένη το πνεύμα του “Βασιλιά” αυτοπροσώπως. Πρωταγωνιστούν: Μασατόσι Ναγκάσε, Γιούκι Κούντο, Ρέτζιναλντ Φρίμαν, Νικολέτα Μπράσκι, Ελίζαμπεθ Μπράτσο, Στίβεν Τζόουνς, Λόουελ Ρόμπερτς, Τζο Στράμερ, Στιβ Μπουσέμπι, Ρικ Αβάιλς, Γουίνστον Χόφμαν, Ρούαγιαλ Τζόνσον, Βόντι Κέρτις Χολ, Τομ Γουέιτς (φωνή).

Το «Mystery train» είναι η τέταρτη ταινία του Τζάρμους μετά το «Διακοπές Διαρκείας», το «Stranger than Paradise» και το «Στην παγίδα του νόμου». Ο δημιουργός αναφέρει σχετικά: «Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1988 στο Μέμφις. Μήνες νωρίτερα έφτασα στην πόλη μετά από μια χιονοθύελλα. Οδηγούσα στους δρόμους της πόλης ψάχνοντας για το ιδανικό σκηνικό μου. Σταματώ σε μια διασταύρωση και βλέπω: έναν παροπλισμένο σταθμό τρένων, το εστιατόριο Arcade Luncheonette diner και το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Arcade. Το 1990 σε μια συνέντευξή του στο Spin είχα πει: “Έπαθα πλάκα με το μέρος. Αυτό το σταυροδρόμι ήταν γεμάτο φαντάσματα. Το ξέρεις ότι κάποτε σε αυτό το δρόμο έκανε βόλτες ο Ρόμπερτ Τζόνσον και ότι ο Μάντι Γουότερς περίμενε το τρένο σε αυτόν τον σταθμό;”».

«Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη» (The Man Who Fell to Earth – 1976) του Νίκολας Ρεγκ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις, ο «Ανθρωπος που Επεσε στη Γη» παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση ενός άκρως χαρισματικού εξωγήινου πλάσματος που φθάνει στη γη προκειμένου να βρει σωτηρία για τον μακρινό πλανήτη του που υποφέρει από λειψυδρία. Η ιδιαίτερη ευφυΐα του και οι εξελιγμένες γνώσεις του θα τον εκτοξεύσουν στην κορυφή της επιτυχίας αναδεικνύοντας τον σαν ένα πανίσχυρο επιχειρηματία.

Από την άλλη όμως, η ταχύτατη ανάδυση της ευάλωτης ανθρώπινης πλευράς του θα τον καταβαραθρώσουν σε μια σκοτεινή άβυσσο ταπεινών ανθρώπινων αδυναμιών. Σεξ, αλκοόλ και απόλυτη αδιαφορία θα τον συρρικνώσουν με την ίδια αστρονομική ταχύτητα από θεόρατο, υπέρλαμπρο supernova, σ’ έναν ανύπαρκτο, άψυχο, κρυστάλλινο, μαύρο νάνο. Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Μπάουι, Ριπ Τορν, Κάντι Κλαρκ, Μπακ Χένρι. Μια συγκλονιστική, πεσιμιστική αλληγορία για την παρακμή του δυτικού πολιτισμού σε μια υπνωτιστικά γοητευτική ταινία του αντισυμβατικού Νίκολας Ρεγκ.

«Το να είμαι απλώς ο εαυτός μου ήταν απόλυτα επαρκές για τον ρόλο μου, δεν άνηκα σε αυτό τον πλανήτη εκείνη την περίοδο.» – Ντέιβιντ Μπάουι

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπόουι: «Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη»
Αφιέρωμα στον Νίκολας Ρεγκ